Αλκοόλ: 4 άγνωστα και απρόσμενα οφέλη από την κατανάλωσή του

Αλκοόλ

Στις γιορτές όλοι είναι πιθανό να πιούμε κανένα ποτηράκι παραπάνω.Γνωρίζατε όμως ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να είναι καλή για την υγεία σας; Δείτε τα άγνωστα οφέλη.

Δείτε λοιπόν έρευνες των ειδικών και τις λιγότερο γνωστές ευεργετικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο φυσικά.

Τα 4 οφέλη από την κατανάλωση αλκόολ

  1. Σπάει τις… πέτρες
  2. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
  3. Δυναμώνει το μυαλό σας
  4. Προστατεύει την καρδιά σας

1. Σπάει τις… πέτρες

Οι χολόλιθοι είναι οι λεγόμενες “πέτρες” στη χολή που εναποτίθενται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης και γενικά προέρχονται από χοληστερόλη που έχει πετρώσει. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή κράμπες στη στομαχική σας κοιλότητα.

Μπορείτε να περιορίσετε ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο με λίγο αλκοόλ στην καθημερινή διατροφή σας. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (5-7 ημέρες την εβδομάδα) μειώνει τον κίνδυνο χολολιθίασης. Αντίθετα, η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ημέρες την εβδομάδα), δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο αυτό.

Πώς βοηθάει: Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη στο αίμα μας, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη συγκέντρωση  χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Επιπλέον αν πίνετε κρασί με μέτρο, αποφεύγετε το υπερβολικό βάρος που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χολολιθίασης.

Τι να πιείτε: Η Sangria προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, όσο περίπου ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ένα ποτήρι σας δίνει μόνο 120 θερμίδες.

Η Sangria προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης

2. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά παράλληλα μειώνει και τη σοβαρότητα της νόσου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, αντιμετωπίζουν έως και 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα, συγκριτικά με εκείνους που πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο, ενώ είχαν λιγότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου.

Πώς βοηθάει: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα η ευεργετική επίδραση του αλκοόλ, οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση του.
Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους, δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, γιατί ενδέχεται να αντιμετωπίσει άλλους κινδύνους.

Τι να πιείτε: Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει την ίδια επίδραση.

3. Δυναμώνει το μυαλό σας

Μπορεί να σας είναι πιο γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις του στην πνευματική σας διαύγεια, ιδιαίτερα αν έχετε προσπαθήσει να καταπιαστείτε με κάποια πνευματική δραστηριότητα μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα: Αν πίνετε με σύνεση μπορείτε να αποκομίσετε οφέλη, καθώς το αλκοόλ συμβάλει στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loyola διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες, αντιμετώπιζαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση, νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Πώς βοηθάει: Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αφού η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την καλή χοληστερόλη, μπορεί να βελτιώσει και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Τι να πιείτε: Κρασί. Βρέθηκε να είναι πιο ευεργετικό στο κομμάτι της ενίσχυσης των πνευματικών λειτουργιών σε σχέση με την μπύρα ή τα ”σκληρά” ποτά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Loyola.

Το κρασί είναι ευεργετικό στο κομμάτι της ενίσχυσης των πνευματικών λειτουργιών

4. Προστατεύει την καρδιά σας

Το κόκκινο κρασί θεωρείται εδώ και χρόνια ελιξίριο υγείας που προστατεύει την  καρδιά. Αυτό ίσως δεν σας είναι άγνωστο. Ωστόσο αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζετε είναι ότι δεν χρειάζεται να ανοίξετε ένα μπουκάλι ακριβό κόκκινο κρασί για να προστατεύσετε την καρδιά σας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η μέτρια κατανάλωση κάθε αλκοολούχου ποτού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 40%, σύμφωνα με μια ανασκόπηση πάνω από 100 μελετών που πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Πώς βοηθάει: Το μεγάλο όφελος που έχει αλκοόλ όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς, έχει να κάνει με την ικανότητά του να αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL), και να συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, περιορίζοντας τα προβλήματα του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αρτηριών και καρδιακή προσβολή.

Τι να πιείτε: Pinot Noir: Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών παθήσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Για να μην χαθούν τα αντιοξειδωτικά, αλλά και τα αρώματα του, μην ξεχάσετε να βάλετε πίσω το φελλό του, αφού πιείτε ένα ποτήρι, αν είστε γυναίκα, ή δύο, αν είστε άνδρας.

4 οφελη του αλκοολ

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top