Η κοινή συνήθεια στο ντους που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη – Οι ειδικοί προειδοποιούν ποιοι πρέπει να προσέχουν

ντους

Οι επιστήμονες εξέδωσαν μια ανατριχιαστική προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το ζεστό ντους, το οποίο, όπως λένε, μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, το να κάνουμε ένα πολύ ζεστό ντους κάθε μέρα μπορεί να αφαιρέσει τα μαλλιά και το δέρμα μας από τα φυσικά έλαιά τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ξηρό δέρμα, φαγούρα, εύθραυστα μαλλιά και σχισμένες άκρες.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης: «Παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά μετά από ζεστά ντους». Εξηγεί ότι η έντονη ζέστη μπορεί να αυξήσει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή, οδηγώντας σε πιο σοβαρά προβλήματα και δυσφορία.

Επιπλέον, το υπερβολικά ζεστό νερό μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να λιποθυμήσουν και να μείνουν χωρίς βοήθεια στο ντους ή το μπάνιο, σύμφωνα με την Daily Star.

Η μελέτη εξηγεί: «Η ζέστη από το καυτό ντους προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, απαιτώντας από την καρδιά να εργαστεί πιο δυνατά για να διατηρήσει τη ροή του αίματος».

Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να είναι προβληματική για άτομα με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένο καρδιαγγειακό στρες.

Για ορισμένα άτομα με συγκεκριμένα καρδιακά προβλήματα, αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ή λιποθυμία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων ή άλλων τραυματισμών στο ντους.

Ο συνδυασμός της καρδιακής καταπόνησης και των αιφνίδιων πτώσεων της αρτηριακής πίεσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο λιποθυμίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στο ντους, όπου οι πτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Μια νέα έρευνα προειδοποιεί ότι το καυτό ντους πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι παρόλο που ένα καυτό ντους μπορεί αρχικά να δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης, η επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να διαταράξει τη φυσική διαδικασία ψύξης του οργανισμού, η οποία είναι απαραίτητη για τον ύπνο.

Η πτώση της θερμοκρασίας σώματος στέλνει σήματα στον οργανισμό ότι είναι ώρα για ύπνο, και ένα καυτό ντους πριν τον ύπνο μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Επιπλέον, ο ατμός από ένα πολύ καυτό ντους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος και να μεταφέρει βακτήρια από τη μούχλα που βρίσκεται στα πλακάκια στους πνεύμονές μας. Η μελέτη επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Τονίζεται πως οι κεφαλές των ντους αποτελούν ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μυκήτων, εάν δεν καθαριστούν σωστά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Eleanor Potter, υπεύθυνη στρατηγικών προμηθειών της Plumbworld, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Το κλειδί είναι το μέτρο και η ενημέρωση».

Η επιλογή πιο σύντομων, χλιαρών ντουζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των κινδύνων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top