Στατίνες: Μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα; Τι λέει ειδικός

στατίνες

Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, τα φάρμακα αυτά είναι μια εξαιρετικά δημοφιλή για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας (NICE) εξηγεί ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, ο Δρ. Eric Berg έχει προειδοποιήσει για το εξής απροσδόκητο, ότι δηλαδή το δημοφιλές φάρμακο θα μπορούσε τελικά να καταλήξει να επιδεινώσει τα καρδιακά προβλήματα.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης θεωρούνται συνήθως ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός μοιράστηκε ότι υπάρχει ένας βιοδείκτης που ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις περισσότερο από την «κακή» χοληστερόλη

Ο Δρ. Berg εξήγησε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 540%, ενώ η «κακή»-LDL χοληστερόλη αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο μόνο κατά 38%.

«Αυτό με εκπλήσσει γιατί δεν ξέρω καν αν οι γιατροί αντιμετωπίζουν γενικά την αντίσταση στην ινσουλίνη ως βιοδείκτη ή ως παράγοντα κινδύνου», είπε ο Δρ. Berg μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube.

Αντίθετα, πολλοί επαγγελματίες συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων για να στοχεύσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο, το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης θα μπορούσε να θέσει τις επιβλαβείς βάσεις για την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τον γιατρό.

«Υπάρχουν πολλές, πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες, μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και ακόμη και διαβήτη», ανέφερε ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Έτσι, η ίδια η θεραπεία για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ένα έμφραγμα λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη. Οτιδήποτε αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι καλή ιδέα όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε ένα έμφραγμα».

Ο Δρ. Berg εξήγησε ότι θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζετε και να τον «εκπαιδεύσετε» σχετικά με αυτά τα νέα δεδομένα.

«Μερικές φορές οι γιατροί είναι τόσο υπερβολικά επικεντρωμένοι στην LDL χοληστερόλη, που μπορεί να μην είναι ενημερωμένοι για ορισμένα από αυτά τα τρέχοντα δεδομένα», κατέληξε ο ειδικός.

Η επισήμανση για τις στατίνες και οι διαφορετικές απόψεις

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί όπως ο καθηγητής Andrew Krentz, ειδικός στις καρδιομεταβολικές διαταραχές και Chief Medical Officer στο Metadvice, εξακολουθούν να τονίζουν ότι συντριπτικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Γενικά είναι πολύ ασφαλή, παρά τα γνωστά προβλήματα ανεκτικότητας -κυρίως μυϊκά συμπτώματα- τα οποία έχουν ερευνηθεί εκτενώς», τόνισε ο Δρ. Krentz μιλώντας στο Express.co.uk.

Ενώ οι μελέτες έχουν συνδέσει τις στατίνες με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως υπογράμμισε ο Δρ. Berg, ο καθηγητής Krentz εξήγησε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός και αντισταθμίζεται σημαντικά από τα οφέλη των στατινών.

Η NICE πάντως υπογραμμίζει εξηγεί ότι εναπόκειται στους ασθενείς και τους γιατρούς τους να συζητήσουν εάν οι στατίνες είναι η καλύτερη επιλογή για την εκάστοτε περίπτωση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top