Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό ύπνο; Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας

ύπνο και άνοια

Τα δωμάτια που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα διαταράσσουν τον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, και τώρα γνωρίζουμε ποια θερμοκρασία θεωρείται «η σωστή».

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Amir Baniassadi από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Marcus Institute for Aging Research, παρακολούθησε 50 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω στην περιοχή της Βοστώνης για 12 μήνες.

«Επιλέξαμε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας επειδή συνήθως βιώνουν κακό ύπνο περισσότερο από τους νεότερους πληθυσμούς. Η φυσιολογία τους είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας και υποφέρουν περισσότερο από τα κύματα καύσωνα», εξήγησε ο Δρ. Baniassadi.

Σύμφωνα με την Washington Post, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Focus, αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι κοιμούνται καλύτερα όταν η θερμοκρασία του δωματίου κυμαίνεται μεταξύ 21 και 23 βαθμών Κελσίου.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την ιδανική θερμοκρασία στον ύπνο

Οι ερευνητές εγκατέστησαν αισθητήρες στα δωμάτια των συμμετεχόντων για να παρακολουθούν τη νυχτερινή θερμοκρασία και τους παρείχαν ειδικά δαχτυλίδια για την παρακολούθηση των προτύπων ύπνου.

Ο ξεκούραστος ύπνος μειωνόταν όταν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς ή έπεφτε κάτω από τους 20 βαθμούς και υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 5 έως 10% στην απόδοση ύπνου όταν οι εσωτερικές θερμοκρασίες αυξήθηκαν από 25 σε 30 βαθμούς.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες διαταράσσουν τη φυσική διαδικασία ψύξης του σώματος, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τον πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα σε αυτούς με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και υποστηρίζει την αύξηση της προσαρμοστικής τους ικανότητας καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες αυξάνονται στις πόλεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Δρ. Baniassadi.

Περιορισμοί της μελέτης και συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα

Ενώ παρόμοιες μελέτες πραγματοποιούνταν συχνά σε ελεγχόμενα εργαστηριακά περιβάλλοντα, αυτή η μελέτη είχε στόχο να αναπαράγει τις πραγματικές συνθήκες, με συμμετέχοντες στα σπίτια τους. Στους περιορισμούς της μελέτης ήταν το μικρό μέγεθος δείγματος, το οποίο περιορίζει την ευρεία εφαρμογή των ευρημάτων.

Ωστόσο, η Washington Post αναφέρει ότι η σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και της θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας επειδή μπορεί να συμβάλει σε θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη, τα ατυχήματα και η μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, μερικοί τρόποι για να αποφύγετε την υπερθέρμανση τη νύχτα περιλαμβάνουν την αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, τον αερισμό των δωματίων, τον ύπνο σε δωμάτιο στον κάτω όροφο κατά τους ζεστούς μήνες και το μπάνιο πριν κοιμηθείτε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top