Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε το βραδινό, σύμφωνα με τους ειδικούς

βραδινό

Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία σας, λένε οι ειδικοί. Υπάρχει μια «ιδανική» ώρα για να φάτε βραδινό; Τι απαντούν οι ειδικοί. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η απάντηση στο ερώτημα για την ιδανική ώρα δεν είναι ξεκάθαρη, λένε οι ειδικοί και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, υπάρχει ένα εύρος. Βέβαια, η κατάλληλη ώρα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από την επαγγελματική του δραστηριότητα και τυχόν προβλήματα υγείας που υπάρχουν.

Η καλύτερη ώρα για το βραδινό γεύμα

«Οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 6 και 8 μ.μ. είναι μια ιδανική ώρα δείπνου» δήλωσε στη HuffPost η κορυφαία διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman. «Αυτό συμβαίνει επειδή δίνει στο μέσο άνθρωπο αρκετό χρόνο για να χωνέψει πριν πέσει για ύπνο γύρω στις 10 ή 11 το βράδυ» ανέφερε η ίδια.

Επίσης, η ιδανική ώρα του δείπνου διαφέρει ανάλογα με τον κιρκάδιο ρυθμό σας – ή πιο συγκεκριμένα, αν είστε πρωινός τύπος ή ξενύχτης.

«Είναι διαφορετικό γιατί οι πρωινοί τύποι κοιμούνται σχετικά νωρίς, ενώ όσοι κοιμούνται αργά και ξενυχτάνε, είναι πιο πιθανό να τσιμπολογούν και να διαλέγουν διάφορα σνακ μέχρι αργά το βράδυ» τόνισε η Beckerman. Σύμφωνα με την ίδια, «Τα άτομα που κοιμούνται αργά, καλό είναι να τρώνε το βραδινό τους αργότερα από τους πρωινούς τύπους (που κοιμούνται νωρίς) για να μειώσουν την πιθανότητα περιττού τσιμπολογήματος και πολλών «άχρηστων» θερμίδων αργά το βράδυ».

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε αργά το βράδυ

Δεν είναι και τόσο κακό να φάτε ένα σνακ πριν από τον ύπνο, αλλά η κατανάλωση ενός μεγάλου δείπνου πολύ αργά μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και όχι με καλό τρόπο.

«Το να είναι πολύ γεμάτο το στομάχι σας αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος και να σας προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση» τόνισε η Beckerman. Σύμφωνα με την ίδια, «Εάν υπάρχει πάρα πολύ φαγητό και δεν το έχετε χωνέψει πριν ξαπλώσετε, θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα σας, με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσάρεστη παλινδρόμηση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Alisa Vitti, το να τρώτε αργά το βράδυ και έπειτα να πέφτετε για ύπνο δεν σας προκαλεί μόνο αϋπνία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά εμποδίζει και την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος και αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε νυχτερινές εφιδρώσεις ή εξάψεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, αν συνηθίζετε να πέφτετε νωρίς για ύπνο, είναι καλύτερο να τρώτε το δείπνο σας νωρίτερα.

Ο ρόλος του μεσημεριανού γεύματος

«Όσο αργότερα τρώτε μεσημεριανό γεύμα, τόσο αργότερα το σώμα σας θα είναι έτοιμο για το δείπνο» ανέφερε η Beckerman και πρόσθεσε: «Όσο νωρίτερα φάτε μεσημεριανό γεύμα, τόσο νωρίτερα το σώμα σας θα περιμένει το δείπνο».

Αν βρεθείτε να τρώτε μεσημεριανό στις 12.00, μια εύκολη λύση για να μην πεινάσετε στις 4 το απόγευμα και θέλετε εκείνη την ώρα το βραδινό, είναι να καταναλώσετε ένα υγιεινό σνακ που θα σας κρατήσει μέχρι τις 6-7 το απόγευμα.

«Αυτό το ενδιάμεσο σνακ θα σας αποτρέψει επίσης από το να πάτε στο δείπνο πεινασμένοι, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά» τόνισε η Beckerman. Σύμφωνα με την ίδια, «Έτσι θα λάβετε μία σωστή απόφαση για το βραδινό, καθώς θα κάνετε μια επιλογή με έναν χορτασμένο και ικανοποιημένο εγκέφαλο και όχι με έναν πεινασμένο, παρορμητικό ή κουρασμένο εγκέφαλο».

Στο τέλος της ημέρας, η ώρα που θα φάτε το δείπνο σας εξαρτάται πραγματικά από το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Scroll to Top