Καρδιοπάθεια: Τα 3 περίεργα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στο σώμα σας

καρδιοπάθεια, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Ένας ειδικός υγείας που μοιράζεται συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίησε ότι ορισμένες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, όπως η καρδιοπάθεια, μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα με περίεργους τρόπους -στα πόδια, τα νύχια και ακόμη και στα αυτιά.

Πιο συγκεκριμένα, ένας δερματολόγος αποκάλυψε μια σειρά από σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα μας, αλλά θα μπορούσαν να είναι δείκτης για άλλες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια. Οι αλλαγές στο δέρμα μπορεί να είναι ενδεικτικές της γενικής σας υγείας. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως το έκζεμα έως πιο σοβαρές ασθένειες.

Ο δερματολόγος Δρ. Dustin Portela εξήγησε τι αναζητούν οι ειδικοί του τομέα του στο δέρμα που θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιοπάθεια, ανέφερε το Liverpool Echo. Σύμφωνα με το NHS, η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα 3 εξωτερικά συμπτώματα της καρδιοπάθειας

Τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής νόσου είναι εσωτερικά, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και πόνος σε όλο το σώμα. Στο TikTok του λοιπόν, ο Δρ. Portela εξηγεί ότι οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα μας.

«Γνωρίζετε ότι οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν ενδείξεις στο δέρμα για να σας πουν εάν έχετε καρδιοπάθεια. Οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν τα σημάδια εσωτερικής νόσου που εμφανίζονται στο δέρμα σας», ανέφερε ο Δρ. Portela.

  1. Πόδια
  2. Νύχια
  3. Αυτιά

1. Πόδια

Ο ειδικός αρχικά επισημαίνει μια ένδειξη που εμφανίζεται στα πόδια, λέγοντας: «Εδώ είναι μερικά στοιχεία που μπορεί να σηματοδοτούν κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Πρώτα είναι το πρήξιμο των ποδιών, ιδιαίτερα το αμφίπλευρο οίδημα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μονόπλευρου οιδήματος. Αλλά όταν έχετε πρήξιμο στα πόδια, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας».

Το οίδημα αναφέρεται στο πρήξιμο που προκαλείται από πάρα πολύ υγρό που παγιδεύεται στους ιστούς του σώματος, πιο συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα. Μπορεί να προκληθεί από φάρμακα, εγκυμοσύνη ή ασθένειες όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, φλεβική ανεπάρκεια ή κίρρωση του ήπατος.

2. Νύχια

Δεύτερον, ο Δρ. Portela εξήγησε τι ψάχνει στα νύχια. «Το επόμενο που αναζητούμε είναι μια καμπύλη του νυχιού προς τα κάτω. Ενώ το άκρο του δακτύλου πρήζεται, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου ή καρδιακής λοίμωξης ή πνευμονικής νόσου», ανέφερε.

Πρόκειται για μια παραμόρφωση των νυχιών των χεριών ή των ποδιών που σχετίζεται με μια σειρά από ασθένειες, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων.

3. Αυτιά

Το τελευταίο σημάδι που παρέθεσε ο Δρ. Portela είναι στα αυτιά. «Τελευταίο είναι κάτι που ονομάζεται σημάδι του Φρανκ, το οποίο είναι μια διαγώνια πτυχή στον λοβό του αυτιού. Αυτό μπορεί να είναι δείκτης καρδιακής νόσου. Αλλά περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανότατα δεν σχετίζεται τόσο πολύ και έχει να κάνει περισσότερο με την ηλικία», τόνισε ο ειδικός.

Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε στο BMJ ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε μια «σημαντική συσχέτιση» του σημείου του Φρανκ με αυξημένους κινδύνους ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρδιακών προσβολών.

Όλο Υγεία

Scroll to Top