Ο καρκίνος του εντέρου προσβάλλει όλο και περισσότερο νέους ανθρώπους – 4 τρόποι να προστατευθούμε

καρκίνος του εντέρου

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1990.

Ο Δρ. Bill Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είπε στο Business Insider ότι αν και ορισμένες γενετικές παθήσεις μπορεί να προδιαθέσουν ένα άτομο για καρκίνο του παχέος εντέρου, η αξιοσημείωτη αύξηση των περιπτώσεων πιθανότατα οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου θέτουν ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Ο Δρ. Dahut μοιράστηκε μερικές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

4 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

  1. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας
  2. Τρώτε λιγότερη ζάχαρη
  3. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
  4. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

1. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας ταξινομείται ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (ACS), ο οποίος ταξινομεί τις ουσίες και τις περιστάσεις ανάλογα με το πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα.

Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται σε στοιχεία ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και σε αναδυόμενες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Έτσι, ο ACS συνιστά στους ανθρώπους να περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να τρώνε άλλες πρωτεΐνες, όπως ψάρι, πουλερικά και φασόλια, πιο συχνά, επειδή πιστεύεται ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κόκκινου κρέατος που μπορείτε να καταναλώσετε.

2. Τρώτε λιγότερη ζάχαρη

Αν και δεν είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο σε όσους πάσχουν από τη νόσο, όπως πιστεύουν ορισμένοι, η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, είπε ο Δρ. Suneel Kamath, ογκολόγος γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic.

Αυτό συμβαίνει επειδή η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία.

Η διακοπή των ζαχαρούχων ποτών μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας. Μια μελέτη του 2022 βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων ποτών με ζάχαρη και ενός υψηλότερου ποσοστού καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της καρδιάς, της ρύθμισης των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια ανασκόπηση μελετών του 2018 διαπίστωσε ότι οι διαιτητικές ίνες παίζουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των κινήσεων του εντέρου και της μείωσης της ποσότητας καρκινογόνων ουσιών που παράγονται κατά την πέψη.

4. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων του στόματος και του λαιμού, του παχέος εντέρου και του ορθού, του ήπατος και του μαστού.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα διασπά το αλκοόλ στη χημική ακεταλδεΰδη, η οποία καταστρέφει το DNA των κυττάρων και μπορεί να τους επιτρέψει να αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα -όπως σχηματίζονται οι καρκινικοί όγκοι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top