Τεράστια ανακάλυψη για τον καρκίνο: Μικροσκοπική βελόνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για θαυματουργή θεραπεία

για τον καρκίνο

Μια συσκευή που χρησιμοποιεί «νανοσκοπικές» βελόνες για την έγχυση ή την εξαγωγή δείγματος από ένα ζωντανό κύτταρο έχει χαιρετιστεί από τους επιστήμονες ως σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη μεμονωμένων κυττάρων συνήθως τα καταστρέφουν, αλλά η μικροσκοπική βελόνα επιτρέπει στους ερευνητές να εξάγουν μικροσκοπικά δείγματα από ένα ζωντανό κύτταρο χωρίς να το σκοτώσουν. Αυτό θα τους επιτρέψει να μελετήσουν τα κύτταρα των όγκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

«Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τεχνολογία όπου μπορούμε πραγματικά να παρακολουθούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν μετά τη θεραπεία, αντί απλώς να τις υποθέτουμε», δήλωσε η Δρ. Lucy Stead, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας του καρκίνου του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου αναπτύχθηκε η συσκευή.

«Αυτό το είδος τεχνολογίας θα προσφέρει ένα επίπεδο κατανόησης που δεν είχαμε ποτέ πριν. Και αυτή η νέα κατανόηση και διορατικότητα θα οδηγήσει σε νέα εργαλεία στο οπλοστάσιο μας ενάντια σε όλους τους τύπους καρκίνου», πρόσθεσε η επιστήμονας στη δημοσίευση των ευρημάτων της μελέτης στο περιοδικό Science Advances.

Πώς λειτουργεί η νέα συσκευή που ανέπτυξαν οι επιστήμονες για τον καρκίνο

Το εργαλείο έχει δύο μικροσκοπικές βελόνες που μπορούν ταυτόχρονα να κάνουν έγχυση και εξαγωγή δείγματος από ένα μόνο κύτταρο. Είναι πολύ μικρό για να γίνει ο χειρισμός του με το χέρι, επομένως οι μικροσκοπικές βελόνες ελέγχονται με ακρίβεια από ρομποτικό λογισμικό.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Leeds χρησιμοποίησε τη συσκευή για να μελετήσει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος για 72 ώρες. Περίπου 3.200 άτομα διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα -έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου– κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ασθένεια είναι ανίατη.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος είναι ιδιαίτερα «πλαστικά» και μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν αντίσταση στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα έγιναν πιο σταθερά και λιγότερο πλαστικά αμέσως μετά τη θεραπεία.

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να εισέλθουν σε μια περίοδο σταθερότητας προτού επιστρέψουν στην πλαστικότητα –κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε οι ειδικοί να βρουν τρόπους να τα σκοτώσουν.

Ελπίδες για νέες αποτελεσματικές θεραπείες

Το εργαλείο θα επιτρέψει επίσης στους ερευνητές να εντοπίζουν και να δειγματίζουν κύτταρα που δεν θανατώνονται από τη χημειοθεραπεία, τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η εκμάθηση του τρόπου παρεμπόδισης της προσαρμογής των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισής τους.

«Μπορούμε να παρατηρήσουμε και να χαρακτηρίσουμε αυτά τα κύτταρα καθώς αλλάζουν, έτσι μπορούμε να χαρτογραφήσουμε το ταξίδι που μπορούν να κάνουν αυτά τα κύτταρα και να βρούμε τρόπους να τα σταματήσουμε σε κάθε ευκαιρία», συμπλήρωσε η Δρ. Stead και κατέληξε:

«Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον συγκεκριμένο καρκίνο, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την φρικτή, ανίατη ασθένεια».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top