Καρκίνος: Νέα θεραπεία με αντισώματα δίνει ελπίδες σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο

προχωρημένος καρκίνος

Οι επιστήμονες διεξαγάγουν ασταμάτητα κλινικές δοκιμές προκειμένου να βρουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο, ακόμη και σε προχωρημένα στάδια. Τώρα, δοκιμάζουν μια συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο.

Σε μια κλινική δοκιμή πρώιμης φάσης, ένας συνδυασμός φαρμάκων που βασίζονται σε αντισώματα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα παρήγαγε πολλά υποσχόμενα δεδομένα ασφάλειας και αντικαρκινική δραστηριότητα σε άτομα με διάφορους τύπους προχωρημένου καρκίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Cancer.

Και τα δύο φάρμακα που εξετάστηκαν στη δοκιμή υποστηρίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των καρκινικών κυττάρων. Το CS1002 αυξάνει την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ ανοσοκυττάρων δεσμευόμενο σε έναν υποδοχέα Τ κυττάρων που ονομάζεται CTLA-4. Το CS1003, που ονομάζεται επίσης nofazinlimab, μπλοκάρει την προγραμματισμένη πρωτεΐνη κυτταρικού θανάτου 1 που εκφράζεται σε διάφορους τύπους ανοσοκυττάρων και παίζει ρόλο στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς διεξήχθη η κλινική δοκιμή για τη συνδυαστική θεραπεία

Σε αυτήν την πρώτη στον άνθρωπο πολυκεντρική, ανοιχτή μελέτη που διεξήχθη από τις 26 Απριλίου 2018 έως τις 18 Ιανουαρίου 2022, σε εννέα τοποθεσίες μελέτης στην Αυστραλία και την Κίνα, η φάση Ια περιλάμβανε μονοθεραπεία με κλιμακούμενη δόση (Μέρος 1), η οποία ακολουθήθηκε με συνδυαστική θεραπεία με κλιμάκωση (Μέρος 2) και επέκταση δόσης (Μέρος 3) φάσης Ib.

Διάφορα δοσολογικά σχήματα του CS1002 (0,3, 1 ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 9 εβδομάδες) αξιολογήθηκαν με 200 mg CS1003 μία φορά κάθε 3 εβδομάδες.

Τα μέρη 1, 2 και 3 της δοκιμής περιλάμβαναν 13, 18 και 61 ασθενείς, αντίστοιχα, που είχαν προχωρημένους/μεταστατικούς συμπαγείς, υποτροπιάζοντες ή ανθεκτικούς όγκους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία δοσοπεριοριστική τοξικότητα ή μέγιστη ανεκτή δόση.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως διάρροια, κόπωση και εξάνθημα αναφέρθηκαν στο 30,8%, στο 83,3% και στο 75,0% των ασθενών στα Μέρη 1, 2 και 3, αντίστοιχα. Σοβαρές παρενέργειες όπως φλεγμονή του εντέρου και σοβαρές δερματικές αντιδράσεις παρουσίασαν το 15,4%, το 50,0% και το 18,3% των ασθενών σε κάθε τμήμα.

Θετική ανταπόκριση από πάνω από το 1/3 των ασθενών

Από τους 61 ασθενείς που αξιολογήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, οι 23 (37,7%) με διαφορετικούς τύπους όγκων παρουσίασαν θετική ανταπόκριση.

Υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης εμφανίστηκαν με συμβατικά και υψηλής δόσης σχήματα CS1002 (1 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 9 εβδομάδες) σε σύγκριση με τη χαμηλή δόση CS1002 (0,3 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες) σε ορισμένους καρκίνους όπως το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος.

«Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003», έγραψαν οι ερευνητές και κατέληξαν: «Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top