Καρκίνος του ορθού: Επαναστατικό φάρμακο τον εξαφάνισε σε όλους τους ασθενείς

καρκίνος του ορθού

Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να απαλλάξει τους ασθενείς με καρκίνο του ορθού από την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν αποτελεσματικό στο 100% των περιπτώσεων.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών για ένα νέο φάρμακο που φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον καρκίνο του ορθού.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το πρώιμο σύμπτωμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο στους κάτω των 50 ετών

Το Jemperli, που περιέχει τη δραστική ουσία ντοταρλιμάμπη, έδειξε πρωτοφανή αποτελέσματα, δήλωσε η φαρμακευτική εταιρεία GSK που το ανακάλυψε, καθώς όλοι οι  ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία απαλλάχθηκαν από την ασθένεια.

Όλοι όσοι λάμβαναν το φάρμακο είχαν τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού dMMR, μια μορφή καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του ορθού dMMR ευθύνεται για το 5 έως 10% όλων των καρκίνων του ορθού.

Ήδη εγκεκριμένο στη Βρετανία το φάρμακο

Το Jemperli είναι ήδη εγκεκριμένο στον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS για γυναίκες με ορισμένους τύπους προχωρημένου ή υποτροπιάζοντος καρκίνου της μήτρας.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι και οι 42 ασθενείς σε μια δοκιμή που διεξήχθη από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στις ΗΠΑ είχαν πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία, χωρίς ενδείξεις όγκων στις εξετάσεις. Οι πρώτοι 24 ασθενείς έχουν παρακολουθηθεί μέχρι στιγμής για λίγο περισσότερους από 26 μήνες κατά μέσο όρο.

Ο Hesham Abdullah, ανώτερος αντιπρόεδρος της GSK, δήλωσε: «Τα δεδομένα που δεν δείχνουν καμία ένδειξη ασθένειας σε 42 ασθενείς είναι αξιοσημείωτα. Αυτά τα αποτελέσματα μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των δυνατοτήτων της ντοταρλιμάμπης σε αυτό το θεραπευτικό περιβάλλον για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού dMMR».

«Ανυπομονούμε να αξιολογήσουμε τη ντοταρλιμάμπη σε ορισμένους καρκίνους του παχέος εντέρου στις συνεχιζόμενες μελέτες εγγραφής AZUR-1 και AZUR-2», πρόσθεσε ο Abdullah.

Η νέα θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον καρκίνο του ορθού χωρίς τις εξουθενωτικές επιπτώσεις

Το τρέχον πρότυπο περίθαλψης για ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι η χημειοθεραπεία συν ακτινοβολία, ακολουθούμενη από χειρουργική επέμβαση.

Ο Andrea Cercek, κύριος ερευνητής για τη μελέτη φάσης ΙΙ, είπε ότι η νέα θεραπεία έδειξε «διαρκή, πλήρη υποχώρηση του όγκου χωρίς την ανάγκη θεραπείας που αλλάζει τη ζωή», όπως η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση.

«Ως κλινικός ιατρός, έχω δει από πρώτο χέρι την εξουθενωτική επίδραση της τυπικής θεραπείας του καρκίνου του ορθού dMMR. Είμαι ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες της ντοταρλιμάμπης σε αυτούς τους ασθενείς», τόνισε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η τέταρτη πιο συχνή μορφή της νόσου στην Αγγλία, με περίπου 44.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 16.800 χάνουν τη ζωή τους ετησίως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Cancer Research UK.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού αυξάνεται χάρη σε ακτιβιστές όπως η συγγραφέας της εφημερίδας Sun, Dame Deborah James, η οποία πέθανε από την ασθένεια το 2022 σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top