Συναρπαστική ανακάλυψη για τον καρκίνο του προστάτη: Φάρμακο συρρικνώνει τους όγκους και παρατείνει την επιβίωση

καρκίνος του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή χιλιάδων ανδρών. Περίπου 12.000 άνδρες το χρόνο με επιθετικό καρκίνο του προστάτη φτάνουν σε ένα σημείο όπου τα τυπικά φάρμακα δεν λειτουργούν πλέον γι’ αυτούς.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει μια θεραπεία για αυτούς τους άνδρες, η οποία θα μπορούσε να συρρικνώσει τους όγκους κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με μια μελέτη πρώιμου σταδίου.

Πολλοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη παίρνουν χάπια όπως η ενζαλουταμίδη, η οποία εμποδίζει την τεστοστερόνη στο σώμα να βοηθήσει τους όγκους να αναπτυχθούν. Αλλά ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη βρίσκει ένα άλλο τρόπο και αντικαθιστά την τεστοστερόνη με άλλο είδος «καυσίμου», με αποτέλεσμα τα φάρμακα να σταματούν να λειτουργούν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτό το «εναλλακτικό καύσιμο» είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταλαμβάνονται από όγκους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν.

Ένα πειραματικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει η κατάληψη των λευκών αιμοσφαιρίων από τους όγκους δόθηκε σε 21 άνδρες με επιθετικό, προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Μεταξύ των εθελοντών, ένας άνδρας είδε τους όγκους στον προστάτη του να συρρικνώνονται κατά περισσότερο από 30%.

Η θεραπεία έδειξε σημάδια αποτελεσματικότητας σε πέντε από τους άνδρες, οι οποίοι είχαν όλοι ανίατο καρκίνο του προστάτη αλλά επιβίωσαν για περισσότερο από έξι μήνες χωρίς ο καρκίνος τους να προχωρήσει μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να στρατολογήσουν περισσότερους άνδρες για να μάθουν ακριβώς πόσο επιπλέον χρόνο ζωής θα μπορούσε να δώσει η θεραπεία σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Εργασία για καλύτερη έκδοση του φαρμάκου

Αφού ανακάλυψαν ότι το πειραματικό φάρμακο βοήθησε μόνο το ένα τέταρτο των ανδρών, ίσως επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια ορισμένων ανθρώπων είναι γενετικά διαφορετικά και είναι πιο δύσκολο να στοχευθούν, οι επιστήμονες εργάζονται επίσης σε μια καλύτερη έκδοση του φαρμάκου.

Ευελπιστούν μάλιστα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί λευκά αιμοσφαίρια ως εφεδρικό καύσιμο αντί για οιστρογόνα, προκαλώντας τη διακοπή της δράσης των τυπικών φαρμάκων.

«Αυτή η έρευνα αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η στόχευση των μυελοειδών κυττάρων αντί των καρκινικών κυττάρων μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους και να ωφελήσει τους ασθενείς», δήλωσε ο καθηγητής Johann De Bono, ανώτερος συγγραφέας της έρευνας από το London’s Institute of Cancer Research και το The Royal Marsden NHS Foundation Trust και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και υποδηλώνει ότι έχουμε έναν εντελώς νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη στον ορίζοντα».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία αφότου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη είχαν υψηλότερο επίπεδο ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού στο αίμα τους. Αυτά τα κύτταρα, που ονομάζονται μυελοειδή λευκά αιμοσφαίρια και παράγονται στον μυελό των οστών, χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταπολέμηση λοιμώξεων ή την επούλωση πληγών.

Αλλά ο καρκίνος του προστάτη μπορεί προφανώς να τους κάνει να αλλάξουν εντελώς τη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να εισέρχονται σε όγκους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Τι έδειξε η δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους

Αφού βρήκαν αυτό το εναλλακτικό καύσιμο για τον καρκίνο του προστάτη, και ότι μπορούσαν να το μπλοκάρουν σε ποντίκια, οι επιστήμονες δοκίμασαν το πειραματικό τους φάρμακο, που ονομάζεται AZD5069, σε ανθρώπους. Το φάρμακο αποτρέπει την έλξη των λευκών αιμοσφαιρίων στους όγκους του προστάτη, εμποδίζοντας την «είσοδο» στην επιφάνειά τους, η οποία στοχεύεται από χημικά σήματα από τους όγκους.

Στους πέντε άνδρες που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, ο ένας είδε τον όγκο του να συρρικνώνεται, ενώ στους υπόλοιπους φάνηκε να έχουν σταματήσει τα ίχνη του καρκίνου. Μετά τη λήψη του AZD5069, σε συνδυασμό με ενζαλουταμίδη, για την πρόληψη της τεστοστερόνης που τροφοδοτεί τον καρκίνο, οι άνδρες είχαν χαμηλότερο επίπεδο καρκινικών κυττάρων στο αίμα και χαμηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης που ονομάζεται PSA, η οποία είναι αυξημένο σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

Ο Δρ. Matthew Hobbs, διευθυντής έρευνας στο Prostate Cancer UK, το οποίο συγχρηματοδότησε την έρευνα μαζί με την Cancer Research UK, δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος από αυτά τα αποτελέσματα και περήφανος που χρηματοδοτούμε μια τέτοια επαναστατική έρευνα.

«Τώρα θέλουμε να δούμε φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργάζονται με ερευνητές για να αναπτύξουν νέα φάρμακα με βάση αυτά που μάθαμε και να τα δοκιμάσουν σε μεγαλύτερες δοκιμές, μετατρέποντας την έρευνα σε πραγματικότητα για τους άνδρες», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top