Καρκίνος του στομάχου: Ποια σημάδια στο στόμα τον δείχνουν χρόνια πριν διαγνωστεί

καρκίνος του στομάχου
  • Η ανάλυση των βακτηρίων στο στόμα μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στομάχου νωρίς.
  • Η μελέτη βρήκε διαφορές στα βακτήρια του στόματος σε ασθενείς με καρκίνο και προκαρκίνο.
  • Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος του στομάχου θα μπορούσε να ανιχνευθεί χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, εντοπίζοντας τα πρώτα σημάδια του στο στόμα των ασθενών, με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Disease Week® 2024.

Στον κόσμο του καρκίνου, είναι αργά για τους ειδικούς να εντοπίζουν ασθενείς που έχουν ήδη αναπτύξει καρκίνο. Η ιδανική στιγμή για να προσπαθήσει κανείς να αποτρέψει τον καρκίνο είναι αυτός να εμφανιστεί. Τώρα, λοιπόν οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν άτομα σε προκαρκινική κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο Νιου Τζέρσεϊ χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα για να βρουν σημάδια της νόσου. Συγκεκριμένα, βρήκαν ενδεικτικές αλλαγές στα βακτήρια στο στόμα των ανθρώπων που στη συνέχεια ανέπτυξαν τη νόσο. Ως εργαλείο ελέγχου και πρόληψης, αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες.

Ιδιαίτερα επικίνδυνος ο καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου -η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως- είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς τα συμπτώματα συχνά μιμούνται άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια εντοπίζεται αργά, όταν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια αυξάνεται στους νέους, απηχώντας την τρέχουσα τάση που ισχύει για πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων του παχέος εντέρου που έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300% στους εφήβους τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι ο τύπος των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα και το στομάχι συνδέονται.

«Γνωρίζοντας ποια βακτήρια υπάρχουν στο στόμα σας, μαθαίνουμε πολλά και για το πώς είναι το περιβάλλον του στομάχου. Αυτό έχει μια τεράστια συνέπεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες δοκιμές και οδηγίες που αλλάζουν την πρακτική», είπε ο Δρ. Shruthi Reddy Perati, συγγραφέας της μελέτης και γενικός χειρουργός στο Rutgers Robert Wood Johnson School of Medicine.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα βακτήρια του στόματος και τον καρκίνο του στομάχου

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων του στόματος από 98 ασθενείς που είχαν προγραμματιστεί για ενδοσκόπηση -διαδικασία κατά την οποία μια κάμερα εισάγεται στο στομάχι μέσω του λαιμού για να διερευνήσει πεπτικά προβλήματα. Το δείγμα περιλάμβανε 30 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου.

Εξέτασαν επίσης δείγματα από 30 άτομα με προκαρκινικές παθήσεις του στομάχου, όπως φλεγμονή και λέπτυνση του βλεννογόνου του στομάχου, καθώς και 38 υγιή άτομα ως ομάδα ελέγχου.

Αυτές οι καταστάσεις δεν οδηγούν πάντα σε καρκίνο, αλλά σε άτομα που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση, ένας στους 50 με φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου θα αναπτύξει καρκίνο του στομάχου σε 20 χρόνια.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των επιστημόνων

Οι γιατροί βρήκαν βασικές διαφορές μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος -των μικροοργανισμών στο στόμα- της υγιούς ομάδας σε σύγκριση με την καρκινική ομάδα και τους προκαρκινικούς ασθενείς.

Υπήρξε επίσης πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δειγμάτων στους προκαρκινικούς ασθενείς και σε αυτούς με καρκίνο, υποδηλώνοντας ότι οι βασικές αλλαγές συμβαίνουν και μπορούν να ανιχνευθούν στο προκαρκινικό στάδιο.

Οι ερευνητές εξέλιξαν τους 13 τύπους βακτηρίων που έδειξαν τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των υγιών συμμετεχόντων και των καρκινικών και προκαρκινικών ασθενών.

Αυξήσεις στα βακτήρια, όπως το rothia (Gram-θετικό βακτήριο), οι λεπτοτρίχες και ο γαλακτοβάκιλλος, παρατηρήθηκαν στα μικροβιώματα ασθενών με καρκίνο του στομάχου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του στομάχου στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, περίπου 11.130 θάνατοι που οφείλονται σε όγκους στο στομάχι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top