Καρκίνος του εντέρου: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα

καρκίνος του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνο  και ορισμένα από τα συμπτώματα είναι αρκετά απροσδόκητα -με ένα από αυτά να επηρεάζει δυνητικά το δέρμα των ανθρώπων.

Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τις κινήσεις του εντέρου μας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτή τη μορφή καρκίνου που σκοτώνει περίπου εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να σώσει ζωές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο κοινά συμπτώματα. Ωστόσο, αλλά υπάρχουν και μερικά λιγότερο γνωστά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ιατρικό διευθυντή στο Vitality, Nikita Patel, ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου είναι η αναιμία, η οποία είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν το αίμα παράγει λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό.

Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου στο σώμα, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σας, καθώς μπορεί να αρχίσετε να φαίνεστε πιο χλωμοί από το κανονικό. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το χλωμό δέρμα μπορεί να είναι πιο εμφανές στο λευκό παρά στο μαύρο ή το καφέ δέρμα.

Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι και μπορεί να έχετε δύσπνοια και πονοκεφάλους. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν σημαίνει ότι έχετε σίγουρα καρκίνο του εντέρου ή αναιμία, αλλά θα πρέπει πάντα να το ελέγχετε εάν ανησυχείτε.

Καρκίνος του εντέρου: Άλλα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο Δρ. Patel μοιράστηκε επίσης άλλα συμπτώματα καρκίνου του εντέρου που πρέπει να προσέξετε:

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου – όπως το πηγαίνετε τουαλέτα πιο συχνά ή να έχετε μεγαλύτερη δυσκοιλιότητα
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Ογκίδιο στην κοιλιά
  • Ανεξήγητη απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αναιμία

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν, καθώς είναι παρόμοια με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Μιλώντας στη Mirror, ο Δρ. Patel εξήγησε: «Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί μερικές φορές να συγχέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο έντερό σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε».

Ο ειδικός καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν σε έναν γιατρό, αλλά τόνισε πως: «Να θυμάστε ότι οι γιατροί τα έχουν δει όλα στο παρελθόν -δεν ενοχλούνται από αυτές τις συζητήσεις και θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σας για την υγεία σας».

Συμβουλές για να επικοινωνήσετε το πρόβλημά σας με τον γιατρό σας

Ο Δρ. Patel μοιράστηκε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν αν σκέφτεστε να επικοινωνήσετε το πρόβλημά σας:

  • Να είστε προετοιμασμένοι: Πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας, κάντε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησαν και πόσο διαρκούν. Αυτό θα δώσει στον γιατρό σας μια πολύ καλή ιδέα για την έκταση των προβλημάτων σας.
  • Μην περιμένετε: Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία σε οποιοδήποτε σημείο, μιλήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.
  • Να είστε συγκεκριμένοι: Αν και μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα να το συζητάτε, το να είστε συγκεκριμένοι με τα συμπτώματά σας θα βοηθήσει τον γιατρό σας να κάνει μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση. Μπορεί να ρωτήσει για το χρώμα και τη συνοχή των κοπράνων σας για παράδειγμα.
  • Γνωρίστε το σώμα σας: Θυμηθείτε ότι γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα. Εάν κάτι δεν είναι φυσιολογικό για εσάς και ανησυχείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας!

Αφού δείτε τον γιατρό σας μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια εξέταση κοπράνων, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι και είναι χωρίς πόνο.

«Περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος των κοπράνων σας το οποίο θα σταλεί σε εργαστήριο για εξέταση. Συνήθως χρειάζονται μερικές ημέρες για να λάβετε τα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να αναζητήσετε καταστάσεις όπως ως αναιμία», εξήγησε ο ειδικός και κατέληξε:

«Μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις όταν ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου είναι υψηλός μετά τις αρχικές εξετάσεις ή με βάση τα συμπτώματά σας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια κολονοσκόπηση που γίνεται στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή, μια κάμερα εξετάζει το εσωτερικό του εντέρου και ο γιατρός προχωρά συνήθως σε βιοψία για να κάνει περαιτέρω εξετάσεις για σημεία καρκίνου».

Όλο Υγεία

Scroll to Top