Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε εσώρουχα; Η απροσδόκητη απάντηση των ειδικών

εσώρουχα

Η απάντηση στο κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε εσώρουχα δεν είναι τόσο αυτονόητη καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε περίπτωσή είναι ξεχωριστή. Δείτε τι προτείνουν.

Για να είμαστε ακριβείς οι άντρες μπορεί να μπορούν να… ξεφύγουν αλλάζοντας τα εσώρουχά τους κάθε δεύτερη μέρα αντί για κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί.

«Σε καταστάσεις με ελάχιστη δραστηριότητα και χωρίς εφίδρωση, η αλλαγή εσώρουχων κάθε δεύτερη μέρα μπορεί να είναι αποδεκτή», είπε η Δρ Anju Methil, δερματολόγος της ClinicSpots με έδρα την Ινδία, μιλώντας στη Daily Mail αυτή την εβδομάδα.

«Τα πιο χαλαρά στυλ των ανδρικών εσωρούχων, όπως τα μποξεράκια, μπορεί επίσης να επιτρέπουν ελαφρώς μεγαλύτερη χρήση», πρόσθεσε. Η Methil είναι μια από τους ειδικούς περιποίησης δέρματος που στάθμισε τις καλύτερες πρακτικές σε σχέση με τη χρήση των εσωρούχων για να καταλήξει στο ποιες διασφαλίζουν ότι δεν θα αναπτύξετε βακτηριακή ή άλλη λοίμωξη.

Μια δημοσκόπηση του Ιουνίου σε 1.500 ενήλικες για το Newsweek διαπίστωσε ότι το 47% δεν θα φορούσε ποτέ εσώρουχα για περισσότερο από μία μέρα.

Αλλά το 36% της γενιάς Z παραδέχτηκε ότι μερικές φορές φορούσε τα ίδια εσώρουχα για 24 περισσότερες ώρες – το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ όλων των ηλικιακών κατηγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Άνδρες και γυναίκες κινδυνεύουν με ερεθισμό του δέρματος, εξανθήματα ή επιδείνωση προϋπαρχουσών προβλημάτων, όπως το έκζεμα ή ψωρίαση όταν φορούν πολύ καιρό τα εσώρουχα χωρίς να τα πλένουν. Αυτό οφείλεται στην τριβή και στην παγιδευμένη υγρασία», δήλωσε στην Daily Mail η Sara Roberts , ειδικός περιποίησης δέρματος και ιδρύτρια του A Beauty Edit.

H Roberts προειδοποίησε για μολύνσεις από μύκητες και βακτηριακή κολπίτιδα. Ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες, μια κολπική μόλυνση που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται candida. Μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, κνησμό, πόνο και εκκρίσεις.

Η βακτηριακή κολπίτιδα, εν τω μεταξύ, μοιάζει με μόλυνση από μύκητες, με τη διαφορά ότι συχνά συνοδεύεται από μυρωδιά ψαριού και η έκκριση είναι κίτρινη ή γκρίζα, όχι λευκή. Προκαλείται από μια ανισορροπία στα φυσικά επίπεδα βακτηρίων του κόλπου.

Ο Δρ Archit Aggarwal, δερματολόγος στο ClinicSpots, είπε στη Daily Mail ότι οι γυναίκες με δύσκολους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή αρκετές κολπικές εκκρίσεις θα πρέπει να αλλάζουν τα εσώρουχά τους περισσότερες από μία φορές την ημέρα για να αποφύγουν να αναπτύξουν αυτές τις λοιμώξεις.

Εάν δεν είναι προσεκτικοί, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα από μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που χαρακτηρίζεται από κνησμώδες εξάνθημα στη βουβωνική χώρα.

«Τα ανδρικά μποξεράκια, αν και αγγίζουν το δέρμα λιγότερο συχνά από τα γυναικεία εσώρουχα, δεν μας προστατεύουν από αυτούς τους κινδύνους – ιδιαίτερα όταν φοριούνται επανειλημμένα χωρίς αλλαγή», είπε η Roberts.

Το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα εσώρουχά σας μπορεί να εξαρτάται από το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας σας. «Για όσους ασχολούνται με έντονες σωματικές δραστηριότητες ή που ιδρώνουν πολύ, καλό είναι να αλλάζουν εσώρουχα πιο συχνά», συνέστησε η Δρ Hannah Kopelman, δερματολόγος από το Νιου Τζέρσεϊ.

«Σε ζεστά και υγρά κλίματα, η αλλαγή εσωρούχων ακόμη και περισσότερες από μία φορές την ημέρα μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγιεινής», πρόσθεσε.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top