Απροσδόκητοι λόγοι που έχετε φαγούρα στο στήθος – Πότε δείχνει κάτι πιο σοβαρό

φαγούρα στο στήθος

Έχετε νιώσει ποτέ μια ακατανίκητη επιθυμία να ξύσετε το στήθος σας; Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε φαγούρα στο στήθος σας και ενώ τις περισσότερες φορές είναι εντελώς ακίνδυνο, υπάρχουν άλλες που ίσως είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό -και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η γιατρός Kathryn Basford, είπε στη Mirror:

«Οι πιο συχνά κνησμώδεις θηλές προκαλούνται από φαγούρα στο δέρμα, όπως από ευαισθησία σε ορισμένα προϊόντα, σε κρύο καιρό ή ίσως από μια πάθηση όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα. Μερικές φορές, ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι πίσω από τη φαγούρα στις θηλές, όπως π.χ. εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, ή μια παρενέργεια της μαστίτιδας, μια μόλυνση των ιστών σε γυναίκες που θηλάζουν».

Σύμφωνα με τους Paul Harris, Amir Sadri και Aadil Khan, πλαστικούς χειρουργούς και ιδρυτές της Implant Health, υπάρχουν και άλλοι αβλαβείς, αλλά εντυπωσιακοί λόγοι που αισθάνεστε φαγούρα στο στήθος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ότι το σουτιέν σας χρειάζεται πλύσιμο ή ότι δεν εφαρμόζει σωστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια καθώς και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια και ο ιδρώτας που παγιδεύονται μέσα στο ύφασμα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Ένας άλλος λόγος είναι το τέντωμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να συμβεί κατά την εφηβεία, εάν έχετε πάρει πρόσφατα βάρος ή εάν είστε έγκυος. Είναι φυσικό ότι όταν το δέρμα τεντώνεται μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος, είπαν οι ειδικοί στη Sun.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για τη φαγούρα στο στήθος

Αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους είναι αβλαβείς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, καθώς η φαγούρα στο στήθος είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

«Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια φαγούρα στη θηλή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για καρκίνο του μαστού. Εάν ο κνησμός είναι ανεξήγητος και επίμονος και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ανεστραμμένες ή επίπεδες θηλές, έκκριμα, εξόγκωμα ή σκλήρυνση του ιστού του μαστού ή πόνο γύρω από την περιοχή της θηλής, συνιστάται να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική συμβουλή», λέει η Δρ. Basford.

«Το σύμπτωμα για το οποίο πιθανώς ακούμε περισσότερο είναι ένα εξόγκωμα στο στήθος. Οποιαδήποτε ασυνήθιστα εξογκώματα ή πάχυνση του ιστού του μαστού θα πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως από γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα ενδεικτικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν και εάν εντοπίσετε κάποιο από τα παρακάτω, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή», τόνισε η Katy Link από το Patient Claim Line.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγή στο σχήμα του μαστού ή και των δύο μαστών, έκκριμα, εξογκώματα στις μασχάλες ή αλλαγές στην εμφάνιση ή την αίσθηση του δέρματός σας. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για οποιαδήποτε είδη εξανθημάτων, όπως κρούστα, απολέπιση ή φαγούρα στο δέρμα ή ερυθρότητα γύρω από τη θηλή.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας που είναι νέα ή ασυνήθιστη για εσάς.

Scroll to Top