Είναι κακό να πειράζετε τις άσπρες τρίχες σας; Τι υποστηρίζει κορυφαίος δερματολόγος

άσπρες τρίχες

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αν τραβήξεις μία λευκή τρίχα, θα εμφανιστούν πολλές ακόμα.Τι στα αλήθεια ισχύει για τις άσπρες τρίχες; Δείτε τι απαντάει ο ειδικός.

Ο δερματολόγος Hamdan Absdullah Hamed, και συνιδρυτής μίας ιστοσελίδας που ασχολείται με λύσεις για τα φυσικά μαλλιά, αναφέρει πως το γκρι χρώμα δεν εξαπλώνεται όταν τραβάτε μία τρίχα. Παρ’ όλα αυτά όταν τραβάτε την τρίχα, ταυτόχρονα τραβάτε και τον θύλακα της, οπότε καλό θα ήταν να μην το κάνετε.

Με άλλα λόγια, παρ΄όλο που δεν αυξάνονται οι γκρίζες τρίχες καλό θα ήταν να αποφύγετε να τις τραβάτε, καθώς τραυματίζετε τους θύλακες στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Άσπρες τρίχες: Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση τους;

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η εμφάνιση των γκρίζων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα γενετική προδιάθεση, η ηλικία αλλά και η διατροφή.

Ο χειρουργός Patric Davis αναφέρει στην Huffpost πως όσο μεγαλώνουμε οι ορμονικές αλλαγές είναι πιο πολλές και προκαλούν την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών σε κάποια ηλικία.

Ο πιο εύκολος τρόπος να προβλέψετε πότε θα γκριζάρετε είναι να δείτε του γονείς σας και τους παππούδες σας. Αν τα μαλλιά τους άσπρισαν σε νεαρή ηλικία είναι πολύ πιθανό να συμβεί και σε εσάς.

Σε συνδυασμό με αυτούς τους αμετάβλητους παράγοντες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η διατροφή.  Συγκεκριμένα, πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης B12 και της βιταμίνης D3, αλλά και του ασβεστίου σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση λευκών μαλλιών.

Ο Hamed αναφέρει πως η B12 συγκεκριμένα βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών, σύμφωνα με το NHS. Η D3 από την άλλη πιστεύεται ότι βοηθάει στη δημιουργία καινούργιων τριχοθυλάκιων και κατά συνέπεια σε πιο υγιή και γεμάτα μαλλιά. Τέλος το ασβέστιο βοηθάει στην έκκριση ορισμένων ορμονών που και αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θυλακίων.

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά;

Οι τρίχες στα μαλλιά μας μεγαλώνουν γύρω από τον θύλακα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο κάθε θύλακας περιέχει κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, ένα χημικό στοιχείο που είναι υπεύθυνο για το χρώμα στα μαλλιά και το δέρμα.

Με την πάροδο του χρόνου τα μελανοκύτταρα αρχίζουν σιγά σιγά να πεθαίνουν, μειώνοντας την παραγωγή της μελανίνης και το χρώμα των μαλλιών γίνεται γκρίζο ή λευκό.

Σίγουρα, αν προσθέσετε βιταμίνες στην διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει να καθυστερήσετε την εμφάνιση των λευκών, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει τα μελανοκύτταρα από το να πεθάνουν και να μην παράγουν άλλη μελανίνη, όπως αναφέρει το Medical News Today.

Γιατί δεν πρέπει να τραβάτε τα μαλλιά σας

Ο Davis αναφέρει πως ακόμα και να τραβήξετε την τρίχα που σας ενοχλεί, εκείνη θα ξανά βγει και πιθανότατα να ξανά βγει ίδια με πριν.

Ο χειρουργός μάλιστα αναφέρει πως ο θύλακας της τρίχας είναι ουσιαστικά το σπίτι της τρίχας, γεμάτο με τα χαρακτηριστικά της τρίχας , με αποτέλεσμα αυτή να ξανά φυτρώσει με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο δερματολόγος Michele Green συμφωνεί με αυτή τη δήλωση και προσθέτει πως εφόσον τα μελανοκύτταρα δεν υπάρχουν πια και δεν μπορούν να παράγουν μελανίνη, οι νέες τρίχες που θα φυτρώσουν θα είναι γκρίζες ή λευκές.

Τραβώντας λοιπόν την τρίχα που σας ενοχλεί δεν θα εμφανιστούν πολλές γκρίζες, καθώς ο κάθε θύλακας μπορεί να παράξει μία τρίχα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια μαλλιών. Με το να τραβήξετε απότομα κάποια τρίχα το σύστημα “σοκάρεται” και τραυματίζεται.

Όσο περνάνε τα χρόνια τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, αφού είναι όλο και πιο δύσκολο να γεννηθούν καινούριες τρίχες .

Πόσο βοηθούν τα συμπληρώματα;

Όταν ο Green ερωτήθηκε για τα διάφορα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, είπε πως ενώ θα βοηθήσουν στην γενικότερη υγεία των μαλλιών δεν έχουν καμία σχέση με την εμφάνιση των γκρίζων.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως πολλά από τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης των γκρίζων περιέχουν βιταμίνες όπως για παράδειγμα B12, πεπτίδια και άλλα φυτικά βότανα. Αυτά τα συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών και το μάκρος, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως σταματούν την εμφάνιση των γκρίζων ή έστω την καθυστερούν.

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top