Το κοιλιακό λίπος επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου – Με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται

κοιλιακό λίπος

Ο αντίκτυπος που έχει το κοιλιακό λίπος στην υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία είναι γενικά πιο έντονος σε μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ παρά στις γυναίκες, υποστηρίζουν ερευνητές του Rutgers Health.

Σε μεσήλικες με οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ, η ποσότητα λίπους στα κοιλιακά τους όργανα (πάγκρεας, συκώτι και σπλαχνικό λίπος) σχετίζεται με τον όγκο του εγκεφάλου και τη γνωστική τους λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity.

Διαφορά φύλου στον συσχετισμό κοιλιακού λίπους και γνωστικού κινδύνου

Η μελέτη γράφτηκε από τον Sapir Golan Shekhtman, διδακτορικό φοιτητή στο Κέντρο Νευροεπιστημών Joseph Sagol στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ισραήλ και με επικεφαλής τον Michal Schnaider Beeri, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Herbert and Jacqueline Krieger Klein Alzheimer στο Rutgers Brain Health Institute.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 204 υγιείς μεσήλικες απογόνους με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, διερεύνησε τις αποθήκες λίπους στο πάγκρεας, το ήπαρ και την κοιλιά που μετρήθηκαν με μαγνητική τομογραφία.

«Σε μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ -αλλά όχι στις γυναίκες- το υψηλότερο παγκρεατικό λίπος συσχετίστηκε με χαμηλότερο γνωστικό και εγκεφαλικό όγκο, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση φύλου μεταξύ του διακριτού κοιλιακού λίπους με την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ.  Beeri.

Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, με διαφορετικές συσχετίσεις μεταξύ των φύλων.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της διερεύνησης των αλληλεπιδράσεων των αποθηκών λίπους, της γήρανσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας στο πλαίσιο των διαφορών του φύλου.

Το κοιλιακό λίπος, ισχυρότερο μέτρο αξιολόγησης γνωστικών κινδύνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Επιπλέον, η μελέτη αμφισβητεί τη συμβατική χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως το κύριο μέτρο για την αξιολόγηση των γνωστικών κινδύνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές είπαν ότι ο ΔΜΣ αντιπροσωπεύει ελάχιστα την κατανομή του σωματικού λίπους και δεν συνυπολογίζει απαραίτητα τις διαφορές φύλου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ισχυρότερες συσχετίσεις σε σύγκριση με τις σχέσεις μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και της γνωστικής ικανότητας, υποδηλώνοντας ότι οι αποθήκες λίπους στην κοιλιά, αντί του Δείκτη Μάζας Σώματος, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας», είπε με τη σειρά του ο Δρ. Shekhtman.

Αυτά τα ερευνητικά ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για στοχευμένες παρεμβάσεις και περαιτέρω διερεύνηση προσεγγίσεων ειδικών για το φύλο για την κατανόηση και τον μετριασμό της επίδρασης του κοιλιακού λίπους στην υγεία του εγκεφάλου, σημείωσε καταληκτικά ο Δρ. Shekhtman.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top