Κόβετε το φτάρνισμα; Ειδικός αποκαλύπτει 5 σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να πάθετε

Συχνά προσπαθούμε να κρατήσουμε ή να κόψουμε ένα φτάρνισμα φοβούμενοι τη διάδοση μικροβίων σε δημόσιο χώρο ή για να αποφύγουμε τον ανεπιθύμητο θόρυβο σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Γνωρίζατε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύετε να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στο σώμα σας;

Μια γιατρός αποκάλυψε πολλές σοβαρές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από μια διακοπή του φταρνίσματος. Η Δρ. Theresa Larkin, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία, προειδοποιεί ότι το πνίξιμο του φταρνίσματος μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνα πίεση σε άλλες περιοχές του σώματος.

Πράγματι, το κλείσιμο του στόματος ή της μύτης αυξάνει την πίεση έως 20 φορές. «Μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα αυτιά ή τα αιμοφόρα αγγεία. Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός, έχουν αναφερθεί εγκεφαλικά ανευρύσματα, ρήξη λαιμού και κατάρρευση του πνεύμονα», είπε η Δρ. Larkin στη Sun.

5 σοβαρά προβλήματα που μπορεί να πάθετε αν κόψετε το φτάρνισμα

  1. Ανεύρυσμα
  2. Ρήξη λαιμού
  3. Κατάρρευση πνεύμονα
  4. Μόλυνση αυτιού
  5. Βλάβη στο πρόσωπο

1. Ανεύρυσμα

Αν και είναι σπάνιο, η συσσώρευση πίεσης στο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Σύμφωνα με το NHS, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια διόγκωση σε ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο. Μια έκρηξη αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή αίματος γύρω από αυτό στο κρανίο, κάτι που είναι σοβαρά απειλητικό για τη ζωή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη, που αποδεικνύεται θανατηφόρα σε περίπου 60% των περιπτώσεων.

2. Ρήξη λαιμού

Το 2018 ένας Βρετανός έσπασε τον λαιμό του καθώς προσπαθούσε να σταματήσει το φτάρνισμα. Στον πλαίσιο της περιπέτειάς του, το BMJ ανέφερε ότι σφίγγοντας τη μύτη και το στόμα του πριν από το φτάρνισμα, η πίεση έσπασε τον μαλακό ιστό του. Αυτό άφησε τον 34χρονο με έντονο πόνο και μετά βίας μπορούσε να μιλήσει ή να καταπιεί. Ο άνδρας αργότερα ισχυρίστηκε ότι ένιωσε μια αίσθηση σκασίματος στο λαιμό του, που σύντομα άρχισε να πρήζεται.

3. Κατάρρευση πνεύμονα

Το πνίξιμο ενός φταρνίσματος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μια άβολη αίσθηση στο στήθος . Ο Δρ. Jason Abramowitz, ωτορινολαρυγγολόγος στο Allergy Associates στο New Jersey, εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην άσκηση πίεσης στο διάφραγμα, τον μυ στο στήθος που μας βοηθά να αναπνέουμε.

Και πάλι, αν και η πιθανότητα είναι μικρή, υπήρξαν αναφορές για παγίδευση υπερβολικού αέρα και πίεσης στο διάφραγμα. Ιατρικά, η πάθηση είναι γνωστή ως πνευμοθώρακας, όταν ο αέρας παγιδεύεται μεταξύ ενός πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος. Όταν εμπλέκεται μόνο μικρή ποσότητα αέρα, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί από μόνο του. Μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν.

4. Μόλυνση αυτιού

Το να κρατάτε ένα φτάρνισμα κατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του μέσου αυτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το φτάρνισμα βοηθά να καθαρίσετε τη μύτη σας από οτιδήποτε δεν πρέπει να υπάρχει εκεί -το πιο σημαντικό, βακτήρια. Η ώθηση του γεμάτου με βακτήρια ή βλέννα αέρα στο μέσο αυτί μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, αναφέρει η Cleveland Clinic.

5. Βλάβη στο πρόσωπο

Η συγκράτηση ενός φταρνίσματος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σκάσιμο τριχοειδών αγγείων στα μάτια, τη μύτη και τα τύμπανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιφανειακή βλάβη στο πρόσωπο με τη μορφή κόκκινων κηλίδων, σύμφωνα με τον Δρ. Abramowitz.

«Μπορεί να δείτε μια κόκκινη κηλίδα στο βολβό του ματιού ή ακόμα και να έχετε μια μικρή ρινορραγία», εξήγησε. «Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να κάνει το τύμπανο του αυτιού σας να σκάσει (ρήξη)». Ένας τέτοιος τραυματισμός τείνει να επουλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά είναι γνωστό ότι προκαλεί μόνιμη απώλεια ακοής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top