RSV: Τα 6 συμπτώματα του ιού που απειλεί τα παιδιά κάθε φθινόπωρο και χειμώνα

RSV, στρεπτόκοκκος

Ο ιός RSV είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός προσβάλλει συνήθως τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Γι’αυτό και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν έξι βασικά σημάδια για να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την ασθένεια.

Στη Βρετανία παρατηρείται ήδη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του δυνητικά θανατηφόρου αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, γνωστού ως RSV, ο οποίος οδηγεί σε περίπου 450.000 επισκέψεις γιατρούς, 29.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 83 θανάτους ετησίως μεταξύ παιδιών και εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Επηρεάζει επίσης σημαντικά και τους ηλικιωμένους, με 8.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Τα κρούσματα RSV φαίνεται να ακολουθούν παρόμοια τάση με τον περασμένο χειμώνα, όπου σημειώθηκε υψηλότερος από το συνηθισμένο αριθμός λοιμώξεων λόγω της χαμηλότερης ανοσίας των ανθρώπων μετά την παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown για την Covid-19.

«Όπως αναμένεται αυτή την εποχή, αρχίζουμε να βλέπουμε αύξηση των λοιμώξεων από RSV στα μικρά παιδιά. Αν και συνήθως ήπια, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες στα μωρά και στους ηλικιωμένους», δήλωσε στη Sun η Δρ. Conall Watson, επιδημιολόγος στο UKHSA και πρόσθεσε:

«Τα αρχικά συμπτώματα στα βρέφη είναι παρόμοια με το κρυολόγημα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πιο γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή και δυσκολία στο φαγητό. Εάν το μωρό έχει κρυολόγημα που επιδεινώνεται ή προκαλεί ασυνήθιστη αναπνοή ή προβλήματα στη σίτιση, επικοινωνήστε με τον γιατρό. Ως γονέας, θα πρέπει να εμπιστευτείτε τη δική σας κρίση και να καλέσετε το 166 ή να πάτε στα επείγοντα εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει σοβαρή αδιαθεσία».

Σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Το Doncaster and Bassetlaw Teaching Hospitals NHS Foundation Trust τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων του RSV. Ο RSV είναι μια ιογενής ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή και είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε μωρά και μικρά παιδιά.

«Ο RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός και σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν μολυνθεί από αυτόν μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι καλά τεκμηριωμένο και δεν είναι μια νέα ασθένεια. Μπορεί να έχετε ακούσει να το λένε διαφορετικά πράγματα, όπως βρογχιολίτιδα», αναφέρει ο οδηγός για τη λοίμωξη και συνεχίζει:

«Είναι σημαντικό για τους γονείς να θυμούνται ότι τα περισσότερα παιδιά που έχουν μολυνθεί από RSV θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα και φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό, τα οποία πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν ταυτόχρονα. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη σε γιατρό».

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή, ειδικά για άτομα κάτω των δύο ετών, επομένως είναι καλύτερο να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα και πότε πρέπει να αναζητήσετε περαιτέρω συμβουλή».

Τα 6 σημεία και τα συμπτώματα του RSV

  1. Καταρροή
  2. Μειωμένη όρεξη
  3. Βήχας
  4. Φτάρνισμα
  5. Πυρετός
  6. Συριγμός

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός τεσσάρων έως έξι ημερών μετά τη μόλυνση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε στάδια και όχι όλα ταυτόχρονα. Στα βρέφη, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι η ευερεθιστότητα, η μειωμένη δραστηριότητα και η δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν λοίμωξη από RSV μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους και οι περισσότερες περιπτώσεις θα υποχωρήσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι: «Καλέστε τον παιδίατρο ή τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, δεν πίνετε αρκετά υγρά ή αντιμετωπίζετε επιδείνωση των συμπτωμάτων».

Ασθένειες όπως ο RSV συχνά εξαπλώνονται εποχιακά, ειδικά σε μέρη όπου τα μικρά παιδιά περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Η διακοπή της εξάπλωσης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι συγγενείς

Όλο Υγεία

Scroll to Top