«Θέλω να ζήσω»: Οι ασθενείς με long Covid μάχονται με τα εξουθενωτικά συμπτώματα

long covid

Ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με long Covid όταν τα συμπτώματά του διαρκούν περισσότερες από 12 εβδομάδες, δήλωσε ο Δρ. Michael Risbano, διευθυντής της κλινικής αποκατάστασης μετά την Covid-19 στο UPMC.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ομίχλη του εγκεφάλου, η δύσπνοια, η κακουχία μετά την άσκηση και η κόπωση από την άσκηση, είπε. Η long Covid τεχνικά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σύστημα οργάνων. Ο Δρ. Risbano είπε ότι έχει δει ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης, πόνους στο στήθος ή στις αρθρώσεις και αλλαγές στο δέρμα κάποιου όπως εξανθήματα, αποχρωματισμός και κνίδωση.

Όσοι έχουν συμπτώματα covid-19 για λιγότερο από τρεις εβδομάδες θεωρείται ότι έχουν οξεία λοίμωξη και όσοι έχουν συμπτώματα μεταξύ τριών και 12 εβδομάδων θεωρείται ότι έχουν υποξεία λοίμωξη. Ο Δρ. Risbano, ο οποίος είναι διευθυντής του προγράμματος δοκιμών επεμβατικής καρδιοπνευμονικής άσκησης και γιατρός πνευμονικών αγγειακών παθήσεων, είπε ότι η long Covid εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Μόλις 20% πιθανότητες επιβίωσης

Η Covid-19 έκλεψε τους πνεύμονες, τα άκρα της Lisa Merlo και σχεδόν τη ζωή της. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η 57χρονη κάτοικος του West Deer συνεχίζει να αντιμετωπίζει την τελευταία επίθεση της νόσου στο σώμα της: το σύνδρομο long Covid.

Οι γιατροί είπαν στη Merlo ότι είχε 20% πιθανότητες να ζήσει μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού το 2020. Αυτό οδήγησε σε τετράμηνη παραμονή στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε να υποστεί πολλαπλούς ακρωτηριασμούς, συμπεριλαμβανομένου μέρους του αριστερού της ποδιού κάτω από το γόνατο, των δακτύλων στο δεξί της πόδι και τριών δακτύλων στο δεξί της χέρι.

long covid
Φωτογραφία: Triblive

Η Merlo είναι μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αμερική επίπεδο που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Τέσσερα χρόνια αφότου η Covid-19 χτύπησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός συνεχίζει να προβληματίζει και να κατακλύζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Καθώς οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις, οι κλινικοί γιατροί στα κορυφαία νοσοκομειακά συστήματα της Δυτικής Πενσυλβάνια αναφέρουν αυξημένη ροή ασθενών με long covid -από ατελείωτους πονοκεφάλους μέχρι κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου- με πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα συμπτώματα.

«Πιστεύω ότι είμαστε πραγματικά στην αρχή της κατανόησης της ασθένειας. Πολλές προσπάθειες για τη long Covid διαχωρίζονται από άλλες συνθήκες», είπε ο Δρ. Amesh Adalja, ειδικός μολυσματικών ασθενειών με έδρα το Πίτσμπουργκ και ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security.

long covid
Φωτογραφία: Triblive

Χωρίς προϋπάρχουσες συνθήκες, η Merlo πίστευε ότι θα περνούσε μόνο μια νύχτα στο νοσοκομείο όταν εισήχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2020. «Με χτύπησε στους πνεύμονες. Δυσκολευόμουν να αναπνεύσω και σταδιακά χειροτέρευα» λέει. Θυμάται ότι ένιωθε έντονη κούραση μόλις περπατούσε από τον καναπέ στο κρεβάτι της. Στο νοσοκομείο, δεν γινόταν καλύτερα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στην εντατική λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.

«Νομίζω ότι τότε με χτύπησε πραγματικά… ήταν πολύ σοβαρό», λέει η ίδια. Μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε θρόμβους αίματος στους πνεύμονές της. Ο φόβος της εκτοξεύτηκε στα ύψη. «Θεέ μου, θα πεθάνω; », σκέφτηκε. Υποφέροντας από πόνους στην καρδιά, η Merlo είπε ρωτήθηκε αν θα ήταν διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει αναπνευστήρα.

«Θέλω να ζήσω», είπε, αποδεχόμενη τη βοήθεια. Όμως η επιτυχία ήταν βραχύβια. Ο αναπνευστήρας δεν παρείχε αρκετό οξυγόνο. Για να επιβιώσει, χρειάστηκε να μπει σε υποστήριξη ζωής γύρω στις 2 Ιανουαρίου 2021, σε διαφορετικό νοσοκομείο. Σε εκείνο το σημείο, οι επαγγελματίες υγείας της είπαν ότι δεν ήξεραν αν θα κατάφερνε να ζήσει.

long covid
Φωτογραφία: Triblive

Τα μέτρα υποστήριξης ζωής κρατούν τους ανθρώπους στη ζωή έως ότου το σώμα τους είναι σε θέση να λειτουργήσει μόνο του. Μπορεί να περιλαμβάνουν μηχανική υποστήριξη αναπνοής με αναπνευστήρες, για παράδειγμα.

Έφτασε σε οριακό σημείο τον Ιανουάριο του 2021, όταν ένας ιερέας την επισκέφτηκε για να κάνει τις τελευταίες ιεροτελεστίες. Η κατάστασή της άρχισε να αλλάζει την ίδια μέρα όταν τελικά μπόρεσε να δει τα παιδιά της. «Άρχισα να νιώθω καλύτερα εκείνη την ημέρα», είπε. Αποκόπηκε από την υποστήριξη της ζωής στις 8 Φεβρουαρίου 2021 και επέστρεψε στο σπίτι από το νοσοκομείο τον Απρίλιο, αλλά ήταν μόνο η αρχή του μακρινού ταξιδιού της για τον κορωνοϊό. Και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη.

Συμπτώματα που αλλάζουν τη ζωή

Η Natalie DiBenedetto δούλευε σε δύο δουλειές όταν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα, λόγω των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid, είναι άνεργη. Η 49χρονη γυναίκα που εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός, αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της. Είναι ανύπαντρη μητέρα με τρία παιδιά.

«Πρέπει να έχεις την ικανότητα να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και δεν είχα την ικανότητα να βρίσκομαι σε ομαδικά περιβάλλοντα μετά το μεσημέρι. Η προσπάθεια να δουλέψω με πλήγωσε σε σημείο που ήμουν αναποτελεσματική ως άνθρωπος», λέει η ίδια.

Πριν προσβληθεί από την Covid-19, είπε ο DiBenedetto, μπορούσε να κάνει τα πάντα. Τώρα, έχει καθημερινά προβλήματα μνήμης και συνεχή κόπωση. «Έχω ημικρανία από την παραμονή των Χριστουγέννων του 2021. Δεν είχα ποτέ ημικρανία πριν στη ζωή μου», λέει η ίδια

long covid
Φωτογραφία: Triblive

Η DiBenedetto είπε ότι είχε στο παρελθόν κακή αντίδραση στα φάρμακα που της είχαν χορηγηθεί για την Covid-19 και έκτοτε επέλεξε να μην πάρει κανένα. Αντίθετα, κατέφυγε στον βελονισμό και προτιμά τις θεραπείες στο σπίτι. Προσβλήθηκε από την Covid-19 για δεύτερη φορά τον Νοέμβριο, γεγονός που καθυστέρησε την ανάρρωσή της από το long Covid.

long covid
Φωτογραφία: Triblive

Μια ομάδα στο Facebook για ασθενείς με long Covid παρείχε στη γυναίκα και σε άλλους μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι συζητούν για τη φροντίδα. «Δεν είμαι μόνο εγώ», είπε η γυναίκα και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συμπτώματα της long Covid και πραγματικά προκαλούν τον εαυτό τους να συνεχίσει να αποδίδει όπως παλιότερα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top