Long COVID: Mπορούν να βοηθήσουν τα επιθέματα νικοτίνης; Τι λένε οι επιστήμονες για τη νέα τάση

long covid

Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της COVID-19, εξακολουθούν να μελετώνται συγκεκριμένες θεραπείες για άτομα που υποφέρουν από συμπτώματα μακράς διάρκειας.

Γι’ αυτό μερικοί μπορεί να καταφεύγουν σε μη εγκεκριμένες θεραπείες που αναδεικνύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μία πρόσφατη που προσελκύει την προσοχή: τα επιθέματα νικοτίνης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ασθενείς με long COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται στο X (πρώην Twitter) τη θετική τους εμπειρία από την καθοδηγούμενη χρήση επιθεμάτων νικοτίνης βραδείας αποδέσμευσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η τάση δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τους ασθενείς να μην τη δοκιμάσουν μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα για την υποστήριξη της ιατρικής χρήσης της νικοτίνης.

«Κατανοώ το κίνητρο, αλλά θα συμβούλευα πραγματικά τους ανθρώπους να σκεφτούν πολύ προτού καταλήξουν σε αυτό», είπε ο Δρ. Brian Conway, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Βανκούβερ.

Εάν δεν είστε ήδη τακτικός χρήστης, ο Δρ. Conway προειδοποίησε ότι η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία και πονοκεφάλους. Το Health Canada σημειώνει ότι οι νέοι χρήστες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ζάλη, αδυναμία και κράμπες στο στομάχι.

Η νικοτίνη βρίσκεται φυσικά στα φύλλα του καπνού και είναι αυτό που κάνει τα τσιγάρα τόσο εθιστικά. Η ουσία μπορεί επίσης να βρεθεί σε μέντα, τσίχλες και επιθέματα, τα οποία προορίζονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Ενώ η τσίχλα ή η παστίλια μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την επιθυμία για κάπνισμα, τα έμπλαστρα παρέχουν ένα σταθερό επίπεδο νικοτίνης στο σώμα για να διευκολύνουν τα συμπτώματα στέρησης, σύμφωνα με το Health Canada.

Υπάρχει επιστημονική σχέση μεταξύ της νικοτίνης και της COVID-19;

Η τρέχουσα τάση των επιθεμάτων νικοτίνης και των συμπτωμάτων της long COVID προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον Δρ. Marco Leitzke, η οποία δεν δηλώνει εάν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Βασίζεται στη θεωρία ότι η νικοτίνη μπορεί να εκτοπίσει τον ιό COVID-19 από τον υποδοχέα ACE2, στον οποίο συνδέεται ο ιός, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη long COVID.

Αφού φορούσαν ένα έμπλαστρο νικοτίνης για περίπου μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρατήρησαν βελτίωση σε συμπτώματα όπως κόπωση και αδυναμία. Άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης, άρχισαν να μετριάζονται περίπου στις δύο εβδομάδες.

Ο Δρ. Conway λέει ότι υπάρχει μια εγκυρότητα στην θεωρία της μελέτης, αλλά όχι κάτι παραπάνω από άλλες θεωρίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σκεπτικισμός οφείλεται στο ότι οι περισσότερες μελέτες που κυκλοφορούν είναι συνήθως πολύ μικρές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Leitzke, η οποία αφορούσε μόνο μία γυναίκα και τρεις άνδρες.

Ο Δρ. Colin Furness, επιδημιολόγος ελέγχου λοιμώξεων και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, λέει ότι είναι πιθανό η νικοτίνη να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ατόμων που με long COVID-19, αλλά τα δεδομένα δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί.

«Μπορούμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι η νικοτίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες… και ορισμένες μορφές της long COVID φαίνεται να σχετίζονται πολύ με τη φλεγμονή… αλλά η long COVID είναι επίσης πολύ περίπλοκη, εξήγησε ο Δρ. Furness και κατέληξε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η ιατρική επιστήμη χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει σε συμπεράσματα. Έτσι, σε πέντε χρόνια, 10 χρόνια, 15 χρόνια, μπορεί να έχουμε μερικές εξαιρετικές θεραπείες για τη long COVID. Αλλά αυτό είναι προφανώς πολύ λίγη παρηγοριά για τους ανθρώπους που υποφέρουν τώρα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top