Μακροζωία: 5 απλές συμβουλές για να την ενισχύσετε χωρίς τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής

μακροζωία

Η μακροζωία είναι επιθυμία όλων, με τις ερευνητικές εργασίες να επισημαίνουν συνεχώς τις υπερτροφές και τις ασκήσεις για να προσθέσετε μερικά χρόνια στη διάρκεια ζωής σας.

Ενώ οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι πρέπει να κάνουν τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, ένας ειδικός μοιράστηκε ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο David Wiener, ειδικός εκπαίδευσης στην εφαρμογή γυμναστικής και lifestyle Freeletics που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μοιράστηκε στην Express.co.uk πέντε τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που είναι απλές αλλά αποτελεσματικές.

5 απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για μακροζωία

  1. Κρατήστε τον εγκέφαλό σας ενεργό
  2. Βγείτε έξω
  3. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
  4. Μειώστε ταχύτητα
  5. Ασκηθείτε το πρωί

1. Κρατήστε τον εγκέφαλό σας ενεργό

Ο Wiener εξήγησε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τη γνωστική σας ικανότητα σε καλή κατάσταση και να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής είναι να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό.

«Προκαλώντας τον εγκέφαλό σας με νοητικές ασκήσεις, πιστεύεται ότι θα μπορούσατε να διατηρήσετε μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα και να τονώσετε την επικοινωνία μεταξύ τους για να τα βοηθήσετε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά».

«Ενώ οι δουλειές των περισσότερων ανθρώπων τους κρατούν διανοητικά ενεργούς και σε εγρήγορση, η εκμάθηση ενός νέου χόμπι ή δεξιότητας, ο εθελοντισμός είναι πρόσθετοι τρόποι για να διατηρήσετε το μυαλό σας διαυγές. Πιο συγκεκριμένα η εκμάθηση μιας γλώσσας έχει αποδειχθεί επίσης πολύ ωφέλιμη», σημείωσε.

2. Βγείτε έξω

Από τη βόλτα μέχρι την κηπουρική, το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών σας, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

«Όχι μόνο το να περνάτε χρόνο έξω θα βελτιώσει τα επίπεδα βιταμίνης D, αλλά μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στον ύπνο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως του ήλιου ρυθμίζει επίσης μια άλλη ορμόνη στο σώμα που ονομάζεται μελατονίνη που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου», είπε ο Wiener.

3. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Ο ειδικός προειδοποίησε ότι η έρευνα δείχνει ότι ο σταθερός ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

«Το να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να αποφέρει οφέλη για να αυξήσετε τη μακροζωία σας», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε καλά τη νύχτα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου, να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από ορισμένες συσκευές μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο και να σας κρατήσει ξύπνιους».

4. Μειώστε ταχύτητα

Το άγχος πυροδοτεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους. Το ανησυχητικό είναι ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να συντομεύσουν τη ζωή σας.

«Τόσο το άγχος όσο και το στρες είναι συνεχώς σε υψηλά επίπεδα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας και μακροπρόθεσμα να μειώσετε το μέγεθος του στρες», προειδοποίησε ο Wiener.

Για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις του στρες, προσπαθήστε να μειώσετε ταχύτητα και να είστε πλήρως παρόντες στη ζωή σας αντί να ανησυχείτε για το μέλλον σας. Αυτό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να απολαύσετε τη ζωή, αντί απλώς να τη ζήσετε απλώς.

5. Ασκηθείτε το πρωί

Ενώ η άσκηση γενικά μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή ζωή, η έρευνα δείχνει ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να συνδέεται με την καύση περισσότερων θερμίδων και περιττού λίπους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Ο Wiener είπε: «Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η οξείδωση του λίπους συμβαίνει φυσικά το πρωί ούτως ή άλλως, επειδή δεν έχετε φάει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Η οξείδωση του λίπους είναι ένας τεράστιος παράγοντας που σας βοηθά να χάσετε βάρος, να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη».

Όλο Υγεία

Scroll to Top