Μακροζωία: Μυστικά για να ζήσετε περισσότερα χρόνια από τους μακροβιότερους λαούς του κόσμου

μακροζωία

Ποια είναι τα μυστικά των λαών που ζουν πολλά χρόνια; Πώς μπορούμε να κατακτήσουμε τη μακροζωία; Αν έχετε τέτοιου είδους απορίες συνεχίστε να διαβάζετε…

Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εξασφαλίσετε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής, υπάρχουν κάποιες απλές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλοντας στην μακροζωία, αφού έχουν δοκιμαστεί από τους μακροβιότερους λαούς του κόσμου.

Μακροζωία: Τα 5 μυστικά

  1. Η συνήθεια των Ισλανδών
  2. Περισσότερα λαχανικά: το μυστικό των Ιαπώνων
  3. Οι διατροφικές συνήθειες που χαρίζουν χρόνια στους Εσκιμώους
  4. Οι Σουηδοί τρώνε ψάρια
  5. Κόκκινο κρασί το μυστικό των Γάλλων

1. Η συνήθεια των Ισλανδών

Οι Ισλανδοί λένε ότι οι περισσότερες και πιο κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στα λουτρά και όχι στο κοινοβούλιο τους. Οι δημόσιες πισίνες αλλά και τα θερμά λουτρά αποτελούν ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της κουλτούρας της Ισλανδίας. Αν δεν τα έχεις δοκιμάσεις δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις τη μεγάλη ανακούφιση που παρέχουν οι ζεστοί στροβιλισμοί του νερού στους πονεμένους μύες.

Μάλιστα επιστήμονες από το Stanford University’s Human Performance Lab υποστηρίζουν ότι βρήκαν αποδείξεις ότι τα οφέλη τους δεν περιορίζονται σε μια απλή ευχάριστη αίσθηση και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουν τη μακροζωία των Ισλανδών. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη ζέστη μειώνει την καρδιαγγειακή καταπόνηση, δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει την ποιότητα του αίματος καθώς αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και τον όγκο του πλάσματος. Επιπλέον ενισχύει τις επιδόσεις στους αθλητές αντοχής.

2. Περισσότερα λαχανικά: το μυστικό των Ιαπώνων

Στην Σαρδηνία της Ιταλίας, ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι άνδρες από όλο τον κόσμο, ενώ η Οκινάουα της Ιαπωνίας, έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στην Λόμα Λίντα, της Καλιφόρνια, μία θρησκευτική οργάνωση έχει προσδόκιμο ζωής κατά 9 με 11 έτη μεγαλύτερο από αυτό των υπόλοιπων Αμερικανών.

Το μυστικό όλων αυτών; Οι κάτοικοι της Οκινάουα τρώνε πολύ τόφου και βολβούς, ενώ οι Σαρδινοί αγαπούν τα φασόλια και τα λαχανικά όπως ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια κλπ. Στο Λόμα Λίντα η κοινότητα των Αντβετιστών τρέφεται με σιτηρά, καρύδια και σπόρους, αποφεύγοντας τα πολύ αλατισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Πάντως το κοινό όλων των λαών που ζουν πολλά χρόνια είναι τα λαχανικά και ότι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

3. Οι διατροφικές συνήθειες που χαρίζουν χρόνια στους Εσκιμώους

Τα λιπαρά ψάρια, ο σολομός, ο τόνος, οι ρέγκες και ο μπακαλιάρος, είναι ο λόγος που οι Εσκιμώοι εμφανίζουν χαμηλά τριγλυκερίδια, υψηλή καλή χοληστερίνη και σπάνια παθαίνουν έμφραγμα. Οι προστατευτικές αυτές ιδιότητές τους οφείλονται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν που είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά.

Τα δικά μας ψάρια που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά είναι η τσιπούρα, το φαγκρί, το μπαρμπούνι και οι σαρδέλες. Τα ω3 προστατεύουν από κάθε μορφής αγγειοπάθεια και εμφράγματα ενώ θεωρείται ότι ρίχνουν την υψηλή πίεση προστατεύοντάς μας από την υπέρταση. Επίσης μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της οστεοαρθρίτιδας. Εκτός από τα θαλασσινά θα τα βρεις και στους ξηρούς καρπούς όπως στα καρύδια και τα αμύγδαλα.

4. Οι Σουηδοί τρώνε ψάρια

Η  σκανδιναβική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει συνήθως πολλά μούρα, ψάρια και ψωμιά από ολικής αλέσεως, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα επιπέδων της κακής χοληστερόλης και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας.

5. Κόκκινο κρασί το μυστικό των Γάλλων

Μέσα στα μυστικά μακροζωίας των Γάλλων περιλαμβάνεται και το κρασί. Είναι αλήθεια ότι οι Γάλλοι φαίνεται να πίνουν λιγότερο κρασί από ό, τι παλιότερα. Έρευνες διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες κατανάλωναν κρασί σε σχεδόν καθημερινή βάση από το 1980. Σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε κάτω από το 17%. Και, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία εξακολουθούν να απολαμβάνουν το κρασί με τα γεύματά τους – χωρίς όμως να το παρακάνουν.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ, όχι μόνο ωφελεί την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Οι συνετοί  «πότες» ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και χολόλιθους. Φυσικά, η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top