Μακροζωία: Τα πανίσχυρα λιπαρά που σας χαρίζουν χρόνια ζωής

γάλα, γιαούρτι. κορεσμένα λιπαρά

Εδώ και χρόνια μας λένε οι ειδικοί να μειώσουμε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να έχουμε καλή υγεία. Τελικά όλα τα κορεσμένα λίπη είναι ίσα; Μήπως οι διατροφικές οδηγίες για τα λιπαρά οξέα πρέπει να επανεξεταστούν;

Τελικά δεν είναι όλα τα κορεσμένα λίπη ίσα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κορεσμένων λιπαρών, που ονομάζονται κορεσμένα λιπαρά μονής αλυσίδας και κορεσμένα λιπαρά ζυγής αλυσίδας.

Αυτό που έχουν δείξει επανειλημμένα πολυάριθμες μελέτες είναι ότι τα κορεσμένα λίπη μονής αλυσίδας, όπως τα C15:0 και C17:0, έχουν ευεργετικές δραστηριότητες και συνδέονται συνεχώς με καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και λιπώδους νόσου του ήπατος.

Εν τω μεταξύ, τα κορεσμένα λίπη ζυγής αλυσίδας, όπως τα C16:0 και C18:0, τα οποία είναι υψηλά στο γάλα και το βούτυρο, κάνουν το αντίθετο – συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και λιπώδους ηπατικής νόσου.

Έτσι, όταν αφαιρέσαμε όλα τα κορεσμένα λίπη, μάθαμε και τις συνέπειες της αφαίρεσης του C15:0 από τη διατροφή μας.

Οι διατροφικές οδηγίες για τα λιπαρά οξέα πρέπει να επανεξεταστούν

Η Stephanie Venn-Watson, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της fatty15, εξηγεί στο Longevity.Technology γιατί οι διατροφικές οδηγίες για τα λιπαρά οξέα πρέπει να επανεξεταστούν και πώς προέκυψε η ανακάλυψη του C15:0 και τα οφέλη του για τη μακροζωία.

Το Fatty15 είναι ένα συμπλήρωμα μακροζωίας που επικεντρώνεται γύρω από ένα πολύ απλό λιπαρό οξύ, το C15:0, το οποίο ανακαλύφθηκε ως αποτέλεσμα της μελέτης δελφινιών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το οποίο οδήγησε στην αμφισβήτηση διατροφικών οδηγιών που ίσχυαν για χρόνια.

Σύμφωνα με την Stephanie Venn-Watson, το C15:0 είναι ένα τόσο απλό μόριο – είναι απλώς 15 άνθρακες που συνδέονται μεταξύ τους σε μια ευθεία αλυσίδα χωρίς διπλούς δεσμούς.

«Εμείς λοιπόν κάναμε την αρχική ανακάλυψη ότι τα πιο υγιή γηράσκοντα δελφίνια έχουν υψηλότερα επίπεδα C15:0 και μεταφέραμε το καθαρό C15:0 στο εργαστήριο για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί. Και εκεί ανακαλύψαμε ότι το C15:0 κάνει τρία βασικά πράγματα σε κυτταρικό επίπεδο που πραγματικά υποστηρίζουν τη μακροχρόνια υγιή γήρανση» πρόσθεσε η ίδια.

Η πρώτη ανακάλυψη, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος του, είναι ότι το C15:0 είναι ένα ανθεκτικό λιπαρό οξύ που μπαίνει στις κυτταρικές μας μεμβράνες και προστατεύει τα κύτταρά μας από τη διάσπαση που σχετίζεται με τη γήρανση. Κάθε κύτταρο προστατεύεται από δύο στρώματα λιπιδίων που δημιουργούν την κυτταρική μας μεμβράνη, και η δύναμη και η ακεραιότητα των κυττάρων μας και επομένως και η δική μας, εξαρτάται πλήρως από το πόσο ισχυρές είναι οι κυτταρικές μας μεμβράνες.

Το C15:0 παίζει αυτόν τον απίστευτα απλό και σημαντικό ρόλο, ενεργώντας σαν τούβλα μέσα στις κυτταρικές μας μεμβράνες που συμβάλλει στη σταθεροποίησή τους. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο οξειδωτικό στρες, στην επίθεση από εξωτερική διάσπαση και κυριολεκτικά κάνει τα κύτταρά μας ισχυρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε τα κύτταρά μας να μπορούν να λειτουργούν.

Η δεύτερη σημαντική δραστηριότητα που επιτελεί το C15:0, η οποία στοχεύει επίσης σε ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης και είναι τόσο σημαντική για τη μακροζωία, είναι ότι επιδιορθώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Είναι σημαντικό να διατηρούμε αυτούς τους κυτταρικούς παραγωγούς ενέργειας μέσα στα κύτταρά μας σε λειτουργία.

Η τρίτη βασική δραστηριότητα του C15:0 που υποστηρίζει την υγεία και τη διάρκεια ζωής μας είναι η ικανότητα του C15:0 να υποστηρίζει την υγιή κυτταρική σηματοδότηση. Όσον αφορά τη μακροζωία, το C15:0 ενεργοποιεί την AMPK και αναστέλλει το mTOR, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα για την προστασία της μακροπρόθεσμης υγείας μας.

«Δημοσιεύσαμε στο Scientific Reports ότι το C15:0 δεν είναι μόνο ένα ενεργό και ευεργετικό λιπαρό οξύ, αλλά είναι το πρώτο απαραίτητο λιπαρό οξύ που ανακαλύφθηκε μετά από 90 και πλέον χρόνια μετά τα ωμέγα-3. Ήταν πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι η φροντίδα των δελφινιών οδήγησε σε αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη» υπογράμμισε η Stephanie Venn-Watson.

Η εφαρμογή της επιστήμης

Τον Νοέμβριο δημοσιεύθηκε μια κλινική δοκιμή για το C15:0, η οποία ήταν πραγματικά συναρπαστική.

Αυτή η δοκιμή περιλάμβανε γυναίκες με λιπώδη ηπατική νόσο και υπήρχαν τρεις ομάδες: η μία τέθηκε σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων 1.500 θερμίδων, η δεύτερη είχε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που ακολουθούσε τις κατευθυντήριες γραμμές της μεσογειακής διατροφής και η τρίτη είχε μια μεσογειακή διατροφή χαμηλών θερμίδων συν συμπλήρωμα C15:0.

Οι στόχοι της μελέτης ουσιαστικά έλεγαν: “Εντάξει, C15:0, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις μπροστά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και τη μεσογειακή διατροφή”.

Η μελέτη τελικά διαπίστωσε ότι το C15:0 βοήθησε πέρα και πάνω από τα οφέλη της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων και της μεσογειακής διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της LDL χοληστερόλης και της εμφάνισης της μεγαλύτερης απώλειας σωματικού λίπους.

Εκείνοι που έλαβαν συμπλήρωμα με καθαρό C15:0 ανέπτυξαν επίσης ένα υγιέστερο μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ανάπτυξης ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bifidobacterium adolescentis, το οποίο, είναι ένα βακτήριο του εντέρου που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μακροζωία.

Τα αποτελέσματα από μια άλλη κλινική δοκιμή με συμπλήρωμα C15:0 θα ανακοινωθούν σύντομα. Η δοκιμή αυτή έγινε υπό την καθοδήγηση του Dr Jeff Schwimmer στο UC San Diego και στο Rady Children’s Hospital, με επίκεντρο το μεταβολικό σύνδρομο και τη λιπώδη ηπατική νόσο σε νεαρούς ενήλικες. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι και για τα αποτελέσματα αυτά τα οποία θα βγουν το επόμενο χρονικό διάστημα!

Scroll to Top