Μακροζωία: Η απροσδόκητη, απλή κίνηση που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας

μακροζωία
  • Το οδοντικό νήμα μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες.
  • Η φλεγμονή από την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τα έντερα και την καρδιά.
  • Το νήμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, Αλτσχάιμερ, γαστρεντερικών προβλημάτων, περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για τη μακροζωία και την υγιή ζωή.

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων θέλουν να ζήσουν πάνω από τα ογδόντα , σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Η μακροζωία είναι πρόκληση, κι αυτό είναι λογικό. Προσφέρει περισσότερο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και διατηρεί τις εμπειρίες ζωής.Πώς μπορούμε να την πετύχουμε;

Αν σας ενδιαφέρει η μακροζωία, η τακτική λήψη βιταμίνης D και η κηπουρική είναι μερικές πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν -και δεν είναι οι μόνες. Ο γιατρός Δρ. Imam  μοιράστηκε πρόσφατα μια συγκεκριμένη καθημερινή ενέργεια που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Το πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι, ότι πρόκειται για μια συνήθεια που μάλλον δεν περίμενατε.

Η συνήθεια της στοματικής υγιεινής που μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία

Η συνήθεια για την οποία μιλάμε είναι το νήμα. «Το νήμα και η σωστή στοματική υγιεινή επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία», λέει η Δρ. Fatima Khan, οδοντίατρος και συνιδρυτής της Riven Oral Care. Όσον αφορά τη στοματική σας υγεία, η χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, φλεγμονής των ούλων, πόνου και ερυθρότητας. Προλαμβάνει επίσης την ουλίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.

Και αυτές οι στοματικές παθήσεις αλληλεπιδρούν με άλλα μέρη του σώματος και της υγείας, γεγονός που επηρεάζει τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής σας. «Το οδοντικό νήμα διασπά τις αποικίες βακτηρίων από τα δόντια και τα ούλα. Δεν μπορούμε να τμηματοποιήσουμε τη στοματική κοιλότητα επειδή λειτουργεί συνεργικά με άλλα όργανα του σώματος», εξηγεί η Δρ. Khan.

Πώς η μη χρήση νήματος μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα της υγείας

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ. «Το νήμα περιορίζει τη φλεγμονή αφαιρώντας τα κακά βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή περνώντας από την κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί ο Δρ. Neil Paulvin, ειδικός στη μακροζωία. Και η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας σε σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος, μολυσματικές ασθένειες και άλλα.

Άνοια και Αλτσχάιμερ

Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, η άνοια και το Αλτσχάιμερ αποτελούν κίνδυνο. «Το νήμα περιορίζει τον κίνδυνο άνοιας, επειδή η πλάκα και τα κακά βακτήρια πιστεύεται ότι οδηγούν σε φλεγμονή και βλάβη των μιτοχονδρίων και των μικρογλοίων στον εγκέφαλο που μπορεί να δημιουργού προδιάθεση για Αλτσχάιμερ», συνεχίζει ο Δρ. Paulvin.

Η Δρ. Khan προσθέτει ότι το P. gingivalis είναι ένα από τα περιοδοντικά παθογόνα που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων, κάτι που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει φλεγμονώδη μόρια και βακτήρια που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. «Αυτό προκαλεί αλλαγές στα εγκεφαλικά κύτταρα που προορίζονται να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας από τις πλάκες αμυλοειδούς και αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ», λέει.

Δυστυχώς, οι αριθμοί δείχνουν ότι η άνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, μειώνοντας το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου κατά εννέα χρόνια. Με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υποσιτισμό ή μόλυνση, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ένα άλλο μέρος του σώματος που επηρεάζεται είναι το έντερο. Ορισμένα βακτήρια στο στόμα δεν μπορούν να σκοτωθούν από το οξύ του στομάχου. Όταν πηγαίνουν στα έντερα και στο κόλον, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και δυσβίωση του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Μια μελέτη του 2022 στο BMC Gastroenterology σημειώνει ότι το προσδόκιμο ζωής σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχει αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερο από ό,τι σε άτομα χωρίς τη νόσο.

Περιοδοντική νόσος

Μια άλλη ατυχής πιθανότητα μετά τη μη χρήση οδοντικού νήματος είναι η περιοδοντική νόσος, δηλαδή η νόσος των ούλων. Η Δρ. Khan λέει ότι είναι μια φλεγμονώδης λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και τα οστά που υποστηρίζουν και περιβάλλουν τα δόντια σας. «Τα βακτήρια που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα υγείας», εξηγεί.

Καρδιαγγειακές ανησυχίες

Τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Αλλά πώς μπορεί το οδοντικό νήμα -κάτι που φαίνεται τόσο άσχετο- να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου; «Το νήμα περιορίζει την ποσότητα των βακτηρίων στο σύστημά σας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο Δρ. Paulvin. «Το νήμα περιορίζει επίσης τη φλεγμονή, η οποία περιορίζει τις καρδιακές παθήσεις».

Η Δρ. Khan σημειώνει την αμφίδρομη, κυκλική βλάβη που συμβαίνει με τον διαβήτη -παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο- και την περιοδοντική νόσο. «Ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας είναι υψηλότερος μεταξύ των ατόμων των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλά ελεγχόμενα», λέει.

«Επίσης, τα περιοδοντικά παθογόνα θα προκαλέσουν φλεγμονή των ούλων και το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντισταθεί απελευθερώνοντας φλεγμονώδη μόρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», συμπληρώνει.

Αυτό σημαίνει ότι η μη χρήση οδοντικού νήματος σημαίνει ότι θα πάθετε αυτόματα καρδιακή νόσο ή άνοια; Όχι. Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι το νήμα (και η στοματική υγιεινή γενικά) μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα άλλα μέρη της υγείας σας.

Παραπομπές

  1. Life Expectancy After an Alzheimer’s Disease Diagnosis
  2. Real world evidence of the association between medication and life expectancy in elderly inflammatory bowel disease: a population-based cohort study
  3. Gum disease and heart disease: The common thread
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top