15 σοβαρά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Μάθετε πότε να καλέσετε βοήθεια

Κέντρα Αποκατάστασης, ΙΣΑ, προσωπικό γιατρό, Λωρίδα της Γάζας

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων υγείας είναι η δική σας παρατήρηση. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια εικόνα για το πότε μια κατάσταση είναι επικίνδυνη, βασιζόμενοι στα συμπτώματα που μάς παρουσιάζονται.

Εάν λοιπόν το ένστικτο ή η διαίσθησή σας σας λέει ότι αυτό που σας συμβαίνει είναι κάτι σοβαρό, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

15 σοβαρά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

  1. Πόνος στο στήθος
  2. Δυσκολία στην αναπνοή
  3. Προβλήματα όρασης
  4. Εγκαύματα
  5. Εμετός
  6. Τραύμα στο κεφάλι
  7. Βαθιές πληγές
  8. Πόνος στο στομάχι
  9. Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις
  10. Υψηλός πυρετός
  11. Σύγχυση ή πρόβλημα στην ομιλία
  12. Σπασμένα οστά
  13. Επιληπτική κρίση
  14. Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  15. Φάρμακα για την αραίωση του αίματος

1. Πόνος στο στήθος

Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή πίεση που διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά ή αν επανέλθει, ήρθε η ώρα να καλέσετε το 166. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να οδηγήσετε μέχρι το νοσοκομείο με αυτά τα συμπτώματα. Το ασθενοφόρο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένα άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν πιο γρήγορα.

2. Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν συμβεί ξαφνικά και σας εμποδίζει από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει άμεσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου. Καλέστε το 166 εάν είναι σοβαρό ή εάν έχετε ναυτία ή πόνο στο στήθος ή λιποθυμήσετε. Μπορεί να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα).

3. Προβλήματα όρασης

Καλέστε το 166 εάν έχετε ξαφνικά θολή όραση, διπλή όραση ή απώλεια όρασης. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού ή άλλης σοβαρής ασθένειας. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε ασθενοφόρο εάν έχετε προβλήματα στην όραση και βιώνετε έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο, ναυτία ή έμετο, μούδιασμα, αδυναμία, ζάλη, σύγχυση ή πρόβλημα στην ομιλία. Εάν έχετε έντονο πόνο ή ερεθισμό στα μάτια σας, ζητήστε επείγουσα περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.

4. Εγκαύματα

Συνήθως ένα μικρό έγκαυμα πρώτου βαθμού είναι αντιμετωπίσιμο στο σπίτι, με τα συμπτώματά του -ερυθρότητα, οίδημα και πόνο στο πρώτο στρώμα του δέρματος- να υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Αλλά πρέπει να πάτε στα επείγοντα εάν το έγκαυμα είναι σε μεγάλο μέρος των χεριών ή στα πόδια, στο πρόσωπο, στους γλουτούς, στις βουβωνικές χώρες ή σε μία από τις μεγάλες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα ή τους αγκώνες.

Λάβετε επίσης επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε φουσκάλες, κηλίδες στο δέρμα (έγκαυμα δεύτερου βαθμού) ή εάν είναι μεγαλύτερο από 7 εκατοστά ή απανθρακωμένο ή λευκό (έγκαυμα τρίτου βαθμού).

5. Εμετός

Θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο εάν υπάρχει αίμα στον εμετό ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως έντονο πονοκέφαλο ή κοιλιακό άλγος, σύγχυση ή γρήγορη αναπνοή ή καρδιακό ρυθμό.

Ένα παιδί κάτω των 6 ετών θα πρέπει να ελεγχθεί αμέσως από γιατρό εάν ο έμετος διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες ή εάν έχει σημάδια αφυδάτωσης. Παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες θα πρέπει να δουν έναν γιατρό εάν ο έμετος διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα ή αν έχουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38,3 για ενήλικες και 38,8 για παιδιά).

6. Τραύμα στο κεφάλι

Ένα εξόγκωμα στο κεφάλι μπορεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα εάν λιποθυμήσετε, έχετε επιληπτικές κρίσεις ή πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί, επίμονο έμετο ή ναυτία, μπερδεμένη ομιλία ή αισθάνεστε σύγχυση, αδυναμία, μουδιάσματα, ή λιγότερο συντονισμένοι.

7. Βαθιές πληγές

Εάν μπορείτε να δείτε κίτρινο λιπώδη ιστό κάτω από το πρώτο στρώμα του δέρματος, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Θα χρειαστεί άμεση φροντίδα εάν η πληγή δεν κλείσει ή αν βρίσκεται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα γεννητικά όργανα ή σε μια άρθρωση. Θα πρέπει επίσης να πάτε εάν σας δάγκωσε ένα άτομο ή ζώο, εάν κοπείτε από ένα βρώμικο ή σκουριασμένο αντικείμενο, ή έχετε αιμορραγία ή εάν ένα ξένο αντικείμενο έχει κολλήσει στο σημείο της πληγής.

8. Πόνος στο στομάχι

Εάν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά – ειδικά αν είναι ξαφνικός και έντονος- θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ο πόνος που δεν βελτιώνεται ή συνοδεύεται από εμετό μπορεί να είναι κάτι σοβαρό όπως μια φλεγμονώδης σκωληκοειδής απόφυση, η οποία μπορεί να χρειαστεί να βγει πολύ γρήγορα.

9. Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

Αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή μόλυνση, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων στην κοιλιά. Λάβετε άμεση φροντίδα εάν ο πόνος είναι έντονος ή εμφανίζεται γρήγορα, ή εάν έχετε ναυτία, έμετο, πυρετό ή αισθάνεστε ένα εξόγκωμα στο όσχεό σας. Το ίδιο ισχύει αν εξακολουθείτε να έχετε πόνο μια ώρα μετά από έναν τραυματισμό ή το όσχεο σας είναι κόκκινο ή πρησμένο.

10. Υψηλός πυρετός

Εάν ένα μωρό μικρότερο των 3 μηνών έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38 βαθμούς Κελσίου πρέπει να το δει αμέσως γιατρός. Αυτό ισχύει επίσης για ένα παιδί μεταξύ 3 μηνών και 3 ετών με πυρετό 39 και έναν ενήλικα που έχει πυρετό 40 ή υψηλότερο.

11. Σύγχυση ή πρόβλημα στην ομιλία

Αυτά είναι δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού. Μην ρισκάρετε. Καλέστε αμέσως το 166. Η θεραπεία και η ανάρρωσή σας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα λαμβάνετε ιατρική φροντίδα.

Άλλα συμπτώματα εγκεφαλικού μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικά προβλήματα στο περπάτημα ή στην ισορροπία, έντονο πονοκέφαλο, πτώση στη μία πλευρά του προσώπου και μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος.

12. Σπασμένα οστά

Εάν νομίζετε ότι έχετε σπασμένο οστό, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν ένα οστό τρυπήσει το δέρμα σας ή εάν το τραυματισμένο μέρος του σώματος φαίνεται παραμορφωμένο ή μουδιασμένο ή μπλε. Αυτό ισχύει επίσης εάν το οστό βρίσκεται στο λαιμό, το κεφάλι ή την πλάτη ή εάν υπάρχει έντονη αιμορραγία.

13. Επιληπτική κρίση

Εάν δεν είχατε ποτέ ξανά επιληπτική κρίση, είστε έγκυος ή έχετε διαβήτη, μια κρίση απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια πάθηση που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, ακολουθήστε τις εντολές του γιατρού σας. Αλλά καλέστε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να έχετε περισσότερες κρίσεις ή έχετε άλλα συνοδευτικά συμπτώματα.

14. Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν είναι πάντα σημάδι για κάτι σοβαρό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κηλίδες ή ελαφριά αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσετε τα συμπτώματά σας και να καλέσετε το γιατρό σας. Λάβετε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν έχετε βαριά αιμορραγία ή έχετε επίσης κράμπες, ζάλη ή πόνο στην κοιλιά ή τη λεκάνη.

15. Ειδική περίπτωση: Φάρμακα για την αραίωση του αίματος

κόμη και ένας μικροτραυματισμός μπορεί να είναι σοβαρός εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος. Καλέστε το 166 εάν έχετε τραυματισμό και ο καρδιακός σας ρυθμός ή η αναπνοή γίνεται γρήγορη ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο ή αισθάνεστε υπνηλία, λιποθυμία ή ζάλη. Επίσης, οι μώλωπες που γίνονται μεγαλύτεροι ή πιο επώδυνοι μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας και να σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε επείγουσα φροντίδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top