Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν ξεπαγώνετε κοτόπουλο – 3 ασφαλείς τρόποι

κοτόπουλο απόψυξη

Κάνετε αυτό το λάθος όταν ξεπαγώνετε κοτόπουλο; Προσοχή! Η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει!

Ο Gavin Van De Walle, διαιτολόγος – διατροφολόγος που διαχειρίζεται τον λογαριασμό FoodSafePal TikTok, δημοσίευσε ένα βίντεο που αποκαλύπτει ότι η απόψυξη του κοτόπουλου στον πάγκο της κουζίνας μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε έκθεση σε βακτήρια και να σας αρρωστήσει.

Στο κλιπ 27 δευτερολέπτων με 4,2 εκατομμύρια προβολές, λέει ότι αν κάποιος αφήσει το κοτόπουλο να ξεπαγώσει στον πάγκο της κουζίνας, μπορεί να φτάσει σε μια «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, όπου τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα».

Πόσο διαρκεί το νωπό και το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο σας;

Μόλις το κρέας εκτεθεί στα μικρόβια μπορεί να συμβεί τροφική δηλητηρίαση, όπως προειδοποιούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το CDC υπολογίζει ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων πουλερικών κάθε χρόνο.

Ποια βακτήρια αναπτύσσονται στο κοτόπουλο;

Τα καμπυλοβακτήρια είναι μια ομάδα βακτηρίων που αναπτύσσεται καλύτερα στη θερμοκρασία σώματος των πουλιών, χωρίς να τα κάνουν να νοσούν και προκαλούν στον άνθρωπο γαστρεντερίτιδα.

Εμφανίζονται στα υγρά του κοτόπουλου και μολύνουν οποιαδήποτε επιφάνεια έρχεται σε επαφή με αυτά (χέρια, αντικείμενα, τρόφιμα). Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται στον άνθρωπο, ο οποίος τελικά μπορεί να νοσήσει. Τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων είναι αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών ή μόλυνσης κατά την παρασκευή των τροφίμων.

3 ασφαλείς τρόποι να ξεπαγώσετε σωστά ένα κοτόπουλο

Ο Van De Walle μοιράστηκε τρεις εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την πιθανή έκθεση στα βακτήρια. Για να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο με ασφάλεια, κάντε τα εξής:

  1. Στο φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Σε κρύο νερό. Εάν επιλέξετε την απόψυξη με κρύο νερό θα πρέπει να προσέξετε να βρίσκεται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία.
  3. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεπαγώσει στο ψυγείο. Ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι το ψυγείο. Εκεί ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων.
@foodsafepal Also, never rinse your chicken with the hopes of removing bacteria. The splashing water actually spreads bacteria around. #foodhandler #foodsafety #foodsafetymanager #barechicken ♬ original sound – FoodSafePal

Επίσης, μην ξεπλένετε ποτέ το κοτόπουλο σας με την ελπίδα ότι θα αφαιρέσετε τα βακτήρια. Το νερό εξαπλώνει τα βακτήρια τριγύρω.

Τέλος, μην ξεπαγώνετε το κοτόπουλο σε καυτό νερό. Το πρόβλημα με τη χρήση καυτού νερού για να ξεπαγώσει το κοτόπουλο είναι ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθεί το πουλερικό με επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Όλο Υγεία

Scroll to Top