Μπορεί ένα ποτήρι σαμπάνια την εβδομάδα να σώσει ζωές; Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση του αφρώδους οίνου με μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής -μιας από τις πιο θανατηφόρες καταστάσεις παγκοσμίως. Αν και τα ευρήματα έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό, οι ειδικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Τι ισχύει τελικά;
Πώς η σαμπάνια μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σαμπάνιας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, η διαχείριση βάρους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η βελτιωμένη εκπαίδευση και η διατήρηση θετικής διάθεσης χρησίμευαν ως προστατευτικοί δείκτες κατά της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology, εντόπισε και μελέτησε 56 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 40 έως 63% των περιπτώσεων μπορούν να αποφευχθούν αντιμετωπίζοντας αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.
«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι η καρδιοπροστατευτική επίδραση που σχετίζεται με την κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, αμφισβητώντας μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης Nicolas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Dakota Gustafson από το Πανεπιστήμιο Queen’s.
Και ενώ πολλοί θα ενθουσιαστούν με τα ευρήματα της μελέτης, οι ειδικοί εκφράζουν τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τα οφέλη για την υγεία (ή την έλλειψή τους) από τη σαμπάνια.
«Η ιδέα ότι η σαμπάνια ή το λευκό κρασί μπορεί να προστατεύουν την καρδιά είναι συναρπαστική, αλλά δεν δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσετε να πίνετε για την πρόληψη ασθενειών ή για καλύτερη υγεία», σημειώνει ο διατροφολόγος Kiran Campbell. «Αυτή η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση, όχι απόδειξη αιτίας, και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το προφίλ της υγείας σας».
«Τα άτομα που πίνουν σαμπάνια είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες»
Η Lauren Manaker συμφωνεί. «Λατρεύω ένα ποτήρι σαμπάνια, αλλά ως διαιτολόγος, δεν θεωρώ ποτέ την απόλαυση ενός ποτηριού ως κάτι που υποστηρίζει την υγεία μου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθολικά σε όλους. Παράγοντες όπως τα γονίδια, το προσωπικό ιστορικό υγείας και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων, επομένως η αποτελεσματικότητα της αλλαγής αυτών των συγκεκριμένων συνηθειών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο».
«Αυτό που πραγματικά ξεχώρισε σε αυτή τη μελέτη δεν ήταν η σαμπάνια, αλλά μάλλον το ευρύτερο συμπέρασμα ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής», δήλωσε ο Campbell. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που πίνουν σαμπάνια με μέτρο μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν άλλες υγιεινές συνήθειες, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στο παρατηρούμενο προστατευτικό αποτέλεσμα».
Ο Δρ. Adam Scioli, ψυχίατρος και νευρολόγος, το βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία. «Πολλοί από τους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής δεν περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας τοξίνης, που είναι το αλκοόλ», προειδοποιεί. «Το αλκοόλ, ανεξαρτήτως τύπου, είναι τοξικό για κάθε κύτταρο του συστήματός μας και προκαλεί αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον 64 διαφορετικών τύπων καρκίνου, καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων».
Η Manaker σημείωσε επίσης τις αποκλίσεις στα ευρήματα σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες που αφορούσαν το αλκοόλ. «Τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ και τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία είναι αντικρουόμενα, με έναν εντυπωσιακό αριθμό δεδομένων που συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο συμπερίληψης σαμπάνιας σε μια διατροφή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες κινδύνου, όχι μόνο η υγεία της καρδιάς», τονίζει.
Πόσο αλκοόλ μπορούμε να καταναλώνουμε;
Επιπλέον, ενώ η μελέτη αναφέρει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ο Δρ. Scioli σημειώνει ότι η μέτρια κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. «Οι τρέχουσες οδηγίες του CDC και του NIAAA αναφέρουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα, και για τις γυναίκες, ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα. Για τους ηλικιωμένους και όποιον έχει κάποια συννοσηρότητα ή λαμβάνει φάρμακα για άγχος, πόνο ή/και ύπνο, το αλκοόλ αντενδείκνυται εντελώς», εξηγεί.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Όπως σημειώνει ο Δρ. Scioli, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να είναι ασφαλής για κατανάλωση.
Η Manaker πιστεύει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σαμπάνιας θα οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. «Για ένα γενικά υγιές άτομο, ένα ποτήρι σαμπάνιας περιστασιακά είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θέσει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για πολλά αρνητικά αποτελέσματα», τονίζει.
«Υπάρχουν προηγούμενες ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει οφέλη για την καρδιά, και τώρα αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η σαμπάνια ή το λευκό κρασί θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο, αλλά η επιστήμη δεν έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα», τονίζει η Campbell και προσθέτει:
«Αν ήδη απολαμβάνετε ένα ποτήρι σαμπάνια περιστασιακά, αυτή η μελέτη μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη συνήθεια με μέτρο. Αλλά η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας με την ελπίδα πρόσθετης προστασίας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Αντί να εστιάζετε σε ένα ποτό, επικεντρωθείτε σε συνήθειες με επιβεβαιωμένα οφέλη, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η σωματική δραστηριότητα, η διαχείριση του στρες και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του βάρους σας».
«Η συνολική εικόνα είναι η εξής: Η υγεία της καρδιάς δεν αφορά ένα φαγητό ή ποτό. Είναι το άθροισμα των καθημερινών σας επιλογών που έχει μεγαλύτερη σημασία», καταλήγει η ειδικός.
Πηγές: Delish, Mayo Clinic, Canadian Journal of Cardiology, CDC, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, World Health Organization