Μακροζωία: 5 καθημερινά ποτά που αξίζει να πίνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας

Μακροζωία

Πολλοί από εμάς μπορεί να είναι καθ’ οδόν προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να το συνειδητοποιούν, εάν καταναλώνουν μια σειρά από καθημερινά ποτά να συμβάλλουν σε μια πιθανή μακροζωία.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι το τσάι ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, την υγεία της καρδιάς, τον κίνδυνο εγκεφαλικού και τον διαβήτη τύπου 2. Ποια είναι όμως τα ποτά που καταναλώνουν καθημερινά οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για να τους βοηθήσουν στον στόχο τους για μακροζωία;

Μια υγιής, δραστήρια 100χρονη μοιράζεται 3 συμβουλές της για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

4 ποτά που ενισχύουν τη μακροζωία

  1. Πράσινο τσάι
  2. Μαύρο τσάι
  3. Καφές σκέτος
  4. Κόκκινο κρασί

1. Πράσινο τσάι

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς τον περασμένο μήνα αποκάλυψαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει μια μοναδική φυτική ένωση γνωστή ως Gallate Epigallocatechin (EGCG) που μπορεί να διαλύσει δυνητικά επικίνδυνες πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας. Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινο τσάι κάθε μέρα -μεταξύ 200 ml και 250 ml το καθένα- θα μπορούσε να είναι αρκετή για να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών, να μειώσει τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη. Ο Δρ. Edward Okello του Πανεπιστημίου του Newcastle είπε: «Εξετάσαμε την κατανάλωση τσαγιού σε άτομα άνω των 85 ετών σε μια περίοδο έξι ετών και δείξαμε ότι η κατανάλωση τσαγιού επιβραδύνει την πτώση της γνωστικής ικανότητας με την πάροδο του χρόνου».

2. Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του πράσινου τσαγιού και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και το εγκεφαλικό. Επίσης, είναι καλύτερο για το έντερο και την πέψη των ανθρώπων από την πράσινη ποικιλία.

3. Καφές σκέτος

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως, με περίπου δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται κάθε μέρα.

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να κάψει λίπος ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό του σώματος και να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της διάθεσης, των χρόνων αντίδρασης και της γενικής νοητικής λειτουργίας. Ο καφές έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε: «Η κατανάλωση καφέ φαίνεται γενικά ασφαλής εντός των συνηθισμένων επιπέδων πρόσληψης, με τις συνοπτικές εκτιμήσεις να υποδεικνύουν μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για διάφορα αποτελέσματα υγείας με τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Δείχνουν επίσης ότι ο καφές είναι πιο πιθανό να ωφελήσει την υγεία παρά να την βλάψει».

4. Κόκκινο κρασί

Τον περασμένο μήνα, ο ειδικός σε θέματα υγείας καθηγητής Tim Spector έδωσε στους λάτρεις του κόκκινου κρασιού έναν λόγο να χαίρονται, όταν είπε ότι η απόλαυση ενός ή δύο ποτηριών θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για την υγεία σας.

Ο διατροφολόγος και καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου είπε: «Σύμφωνα με ορισμένους, υπερασπιζόμενος το ποτήρι κόκκινο κρασί που πίνω κάθε βράδυ, δίνω κατά κάποιο τρόπο το πράσινο φως για να θεωρηθεί το αλκοόλ ως ένα υγιεινό ποτό για όλους. Αυτή όμως δεν είναι η επαγγελματική μου γνώμη. Πάντα υπάρχει ανάγκη για ισορροπία».

Ο Spector τόνισε επίσης επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, έχει κάποια οφέλη για την υγεία –ειδικά για την καρδιά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top