Τι αποκαλύπτει η μυρωδιά των ούρων για την υγεία σας

μυρωδιά ούρων

Τα ούρα έχουν συνήθως μια ελαφριά μυρωδιά, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθούν κάποιες ασυνήθιστες και έντονες μυρωδιές.

Οι περίεργες μυρωδιές μαζί με το αίσθημα αδιαθεσίας, τον πόνο ή τα αιματηρά ούρα είναι σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Γιατί μυρίζoυν τα ούρα

Τα ούρα είναι ως επί το πλείστον άχρηστα προϊόντα και νερό και συνήθως έχουν ήπια μυρωδιά και ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Εάν έχετε περισσότερα απόβλητα από νερό στα ούρα σας, μπορεί να μυρίζουν πιο έντονα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια έντονη μυρωδιά δεν είναι σημάδι ασθένειας. Συνήθως προέρχεται από τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή ή σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να είναι σημάδι παθήσεων, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να μην το θεωρήσει έτσι, εκτός εάν έχετε άλλα συμπτώματα.

Τι προκαλεί την άσχημη μυρωδιά των ούρων

Η τροφή, οι βιταμίνες και τα φάρμακα είναι η πιο κοινή αιτία κακής οσμής ούρων.

Τρόφιμα: Ορισμένα τρόφιμα έχουν ενώσεις που έχουν φυσικά έντονη οσμή και μπορούν να κάνουν τα ούρα σας να μυρίζουν. Αυτά περιλαμβάνουν:

Βιταμίνες. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν τις αποθηκεύει και ό,τι δεν χρειάζεστε αφαιρείται από τα ούρα σας. Οι βιταμίνες Β στα συμπληρώματα πολυβιταμινών είναι συχνά ο ένοχος για τα δύσοσμα ούρα.

Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά μπορεί να κάνουν τα ούρα να μυρίζουν άσχημα. Ορισμένα αντιβιοτικά παρασκευάζονται από μούχλα και μπορούν να κάνουν τα ούρα να μυρίζουν. Το να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει με αυτές τις μυρωδιές και να διατηρήσει τα ούρα καθαρά.

Πώς μυρίζουν τα διαβητικά ούρα;

Ένα προειδοποιητικό σημάδι του διαβήτη ή του υψηλού σακχάρου στο αίμα είναι τα ούρα που έχουν μια γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά. Η γλυκύτητα προέρχεται από τη ζάχαρη στα ούρα και είναι ένα σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από το επιπλέον σάκχαρο στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι τα ούρα τους μυρίζουν σαν δημητριακά πρωινού. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Τι άλλο προκαλεί τα ούρα με άρωμα φρούτου;

Τα ούρα με άρωμα φρούτου μπορεί να είναι σημάδι άλλων ασθενειών και επιπλοκών.

  • Διαβητική κετοξέωση. Η κετοξέωση είναι μια επικίνδυνη επιπλοκή του διαβήτη που συμβαίνει όταν συσσωρεύονται κετόνες στο αίμα. Προκαλεί συμπτώματα όπως φρουτώδη αναπνοή, ούρα με γλυκιά οσμή, υπερβολική δίψα και κόπωση.
  • Νόσος με οσμή ούρων σαν σιρόπι σφενδάμου. Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή γενετική πάθηση εμποδίζει το σώμα να διασπάσει ορισμένα αμινοξέα. Επηρεάζει μωρά και παιδιά. Όταν αυτά συσσωρεύονται στο αίμα, μια ένωση που ονομάζεται σύμπλοκο αφυδρογονάσης άλφα-κετοξέος διακλαδισμένης αλυσίδας εμφανίζεται στα ούρα και τα κάνει, μαζί με το κερί του αυτιού, να μυρίζουν σαν σιρόπι σφενδάμου. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις, υπνηλία, ευερεθιστότητα και κακή σίτιση.

Ούρα που μυρίζουν σαν σάπια

Τα τρόφιμα που μετατρέπονται σε θειούχες ενώσεις στο σώμα μπορεί να κάνουν τα ούρα σας να μυρίζουν σαν σάπια. Αυτή η μυρωδιά συγκρίνεται συνήθως με σάπιο λάχανο ή σάπια αυγά και μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση σπαραγγιών, σκόρδου και κρεμμυδιών. Υπάρχουν επίσης σπάνιες συνθήκες που δημιουργούν αυτή την άσχημη μυρωδιά.

  • Τριμεθυλαμινουρία. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει μια ένωση που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη. Αυτή η χημική ουσία από μόνη της μυρίζει σαν σάπια αυγά, σάπια ψάρια ή σκουπίδια. Καθώς η τριμεθυλαμίνη συγκεντρώνεται στο σώμα, ο ιδρώτας, η αναπνοή και τα ούρα θα μυρίζουν σάπια ή ψάρια.
  • Τυροσιναιμία. Υπάρχουν 3 τύποι τυροσιναιμίας, που προκαλούν προβλήματα διάσπασης του αμινοξέος τυροσίνη. Τα υποπροϊόντα συσσωρεύονται και κάνουν την αναπνοή, τον ιδρώτα και τα ούρα να μυρίζουν σαν βρασμένο λάχανο.

Ούρα που μυρίζουν έντονα σαν αμμωνία

Τα ούρα που μυρίζουν έντονα σαν αμμωνία είναι σημάδι ότι είστε λίγο αφυδατωμένοι. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί συχνά να βοηθήσει. Μερικές φορές, η αμμωνία είναι επίσης ένα σημάδι για:

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ονομάζεται επίσης ουρολοίμωξη, μια τέτοια μόλυνση συμβαίνει όταν έχετε βακτήρια σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Προκαλεί έντονα δύσοσμα ή γλυκά ούρα. Άλλα συμπτώματα ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Κάψιμο όταν ουρείτε
  • Ανάγκη για συχνή και μεγάλου όγκου ούρηση
  • Αιματουρία
  • Θολά ούρα
  • Πόνος στη λεκάνη

Ηπατική νόσο. Ένα πρόβλημα με το συκώτι μπορεί να κάνει το δέρμα και τα μάτια να κιτρινίζουν και τα ούρα σκούρα και δύσοσμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, εμετό και αίσθημα αδιαθεσίας.

Πέτρες στα νεφρά. Κρύσταλλοι από άχρηστα προϊόντα και μέταλλα μπορούν να συσσωρευτούν στα νεφρά και να σχηματίσουν σκληρές πέτρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έντονη οσμή ούρων. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε άρρωστοι, να έχετε πόνο που έρχεται και φεύγει και να έχετε αιματουρία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top