Πώς να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη χωρίς αντιβιοτικά – 7 σπιτικές θεραπείες

Ενώ τα αντιβιοτικά είναι η κύρια θεραπεία για την ουρολοίμωξη, οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Οι συμβουλές των ειδικών περιλαμβάνουν την ενυδάτωση, την ούρηση όταν χρειάζεται και την κατανάλωση χυμού κράνμπερι.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη χωρίς αντιβιοτικά;

Η έρευνα υποστηρίζει τη χρήση κάποιων σπιτικών θεραπειών για τις ουρολοιμώξεις. Μερικές αποτελούν μέρος των πρακτικών της παραδοσιακής ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Για τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης χωρίς αντιβιοτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις προσεγγίσεις.

7 σπιτικές θεραπείες για την ουρολοίμωξη

 1. Ενυδάτωση
 2. Ούρηση όταν υπάρχει ανάγκη
 3. Χυμός κράνμπερι
 4. Προβιοτικά
 5. Βιταμίνη C
 6. Σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω
 7. Καλή σεξουαλική υγιεινή

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Το νερό βοηθά τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το σώμα διατηρώντας παράλληλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες.

Η ενυδάτωση αραιώνει επίσης τα ούρα και επιταχύνει το ταξίδι τους μέσω του συστήματος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα βακτήρια να φτάσουν και να μολύνουν τα κύτταρα που επενδύουν τα ουροποιητικά όργανα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά -οι ανάγκες των ανθρώπων διαφέρουν. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι ενήλικες θα πρέπει να πίνουν από έξι έως οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα.

2. Ουρήστε όταν παραστεί ανάγκη

Η συχνή ούρηση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, μειώνει τον χρόνο που τα βακτήρια στα ούρα εκτίθενται στα κύτταρα του σωλήνα, περιορίζοντας τον κίνδυνο να προσκολληθούν και να μολύνουν αυτά τα κύτταρα.

Η ούρηση το συντομότερο δυνατό μετά την παρόρμηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

3. Πιείτε χυμό κράνμπερι

Ο χυμός κράνμπερι είναι μια από τις πιο καθιερωμένες φυσικές θεραπείες για τις ουρολοιμώξεις. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης για να αντιμετωπίσουν άλλες λοιμώξεις και να επιταχύνουν την ανάρρωση του τραύματος.

Έρευνα του 2020 σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κράνμπερι για τις ουρολοιμώξεις διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το είδος του προϊόντος κράνμπερι και ποια δόση είναι πιο αποτελεσματική.

Οι συγγραφείς γράφουν ότι τα κράνμπερι περιέχουν πολυφαινόλες που μπορεί να εμποδίσουν τα βακτήρια Escherichia coli να προσκολληθούν στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με το πόσο χυμό κράνμπερι πρέπει να πιείτε για μια ουρολοίμωξη. Για την πρόληψή της, ένα άτομο μπορεί να πίνει περίπου 400 χιλιοστόλιτρα τουλάχιστον 25% χυμού κράνμπερι κάθε μέρα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο χυμό πρέπει να πιείτε για μια ουρολοίμωξη.

4. Χρησιμοποιήστε προβιοτικά

Τα ωφέλιμα βακτήρια, που ονομάζονται προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το ουροποιητικό σύστημα υγιές και απαλλαγμένο από επιβλαβή βακτήρια.

Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά της ομάδας Lactobacillus μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη των ουρολοιμώξεων, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του 2017. Μπορούν να το κάνουν αυτό:

 • αποτρέποντας την προσκόλληση επιβλαβών βακτηρίων στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος
 • παράγοντας υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας, στα ούρα
 • μειώνοντας το pH των ούρων, καθιστώντας τις συνθήκες λιγότερο ευνοϊκές για τα βακτήρια

Επίσης, άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα Lactobacillus ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά μπορεί να έχουν μειωμένη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε πολλά προϊόντα που περιέχουν γαλακτοκομικά, έχουν υποστεί ζύμωση ή και τα δύο, όπως:

 • γιαούρτια
 • κεφίρ
 • ορισμένα είδη τυριών
 • ξυνολάχανο

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να λαμβάνουν προβιοτικά συμπληρώματα, συνήθως ως κάψουλες ή σκόνη αναμεμειγμένη σε νερό ή άλλα ποτά.

5. Λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντιδρά με τα νιτρικά άλατα στα ούρα για να σχηματίσει οξείδια του αζώτου που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια. Μπορεί να μειώσει το pH των ούρων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τα βακτήρια να επιβιώσουν.

Ωστόσο, μικρή ποιοτική έρευνα δείχνει εάν η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης C μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις. Σύμφωνα με περιορισμένη έρευνα, η λήψη άλλων συμπληρωμάτων μαζί με τη βιταμίνη C μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.

Μια ανασκόπηση του 2021 των φυσικών θεραπειών για τις ουρολοιμώξεις ανέφερε ότι θα μπορούσε να ελέγξει τα συμπτώματα. Επιπλέον, μια παλαιότερη μελέτη του 2016 εξέτασε δεδομένα από 36 άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που έπαιρναν βιταμίνη C, προβιοτικά και συμπληρώματα κράνμπερι τρεις φορές την ημέρα για 20 ημέρες και μετά σταμάτησαν για 10 ημέρες.

Επανέλαβαν αυτόν τον κύκλο για 3 μήνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ συνιστούν στις γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω να καταναλώνουν τουλάχιστον 75 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C καθημερινά, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 90 mg ημερησίως. Οι ενήλικες που καπνίζουν θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον 35 mg βιταμίνης κάθε μέρα.

6. Σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν όταν βακτήρια από το ορθό ή τα κόπρανα αποκτήσουν πρόσβαση στην ουρήθρα. Αυτό το μικρό κανάλι επιτρέπει στα ούρα να ρέουν έξω από το σώμα.

Μόλις τα βακτήρια βρεθούν στην ουρήθρα, μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα όργανα του ουροποιητικού, όπου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Μετά την ούρηση, σκουπιστείτε με τρόπο που εμποδίζει τα βακτήρια να μετακινηθούν από τον πρωκτό στα γεννητικά όργανα. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά χαρτιά υγείας για να σκουπίσετε τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, για παράδειγμα.

7. Εφαρμόστε καλή σεξουαλική υγιεινή

Ορισμένες σεξουαλικές επαφές μπορούν να εισάγουν βακτήρια και άλλα μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα. Η εφαρμογή καλής σεξουαλικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Παραδείγματα καλής σεξουαλικής υγιεινής περιλαμβάνουν:

 • ούρηση πριν και αμέσως μετά το σεξ
 • χρήση αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό
 • πλύσιμο των γεννητικών οργάνων, ειδικά της ακροποσθίας, πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη
 • πλύσιμο των γεννητικών οργάνων ή αλλαγή προφυλακτικών σε περίπτωση αλλαγής από πρωκτικό σε κολπικό σεξ
 • διασφάλιση ότι όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι γνωρίζουν για τυχόν τρέχουσες ή παλαιότερες ουρολοιμώξεις
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top