Μυστηριώδης πνευμονία έκανε παιδί να παραλύσει – Η σχέση της με την πνευμονία στα παιδιά από την Κίνα

Πνευμονία

Ένα αγόρι 8 ετών ξύπνησε μερικώς παράλυτο και δεν μπορούσε να μιλήσει μετά από μια «μυστηριώδη» πνευμονία που πρόσβαλε τον εγκέφαλό του.

Το αγόρι έμεινε μερικώς παράλυτο και ανίκανο να μιλήσει, αφού ανέπτυξε μια ασθένεια που έμοιαζε με πνευμονία. Το συμβάν έρχεται στη δημοσιότητα τη στιγμή που ένα μικρόβιο του αναπνευστικού προκαλεί ξέσπασμα κρουσμάτων πνευμονίας που κατακλύζει τα νοσοκομεία στην Κίνα και απλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο οκτάχρονος από την Κίνα υπέφερε από βήχα και υψηλό πυρετό, πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την People’s Daily News, την καθημερινή εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το αγόρι από την ανατολική επαρχία Nantong, κοντά στη Σαγκάη, είχε πνευμονία από μυκόπλασμα, μια λοίμωξη που επηρεάζει τους πνεύμονες.

Καθώς οι γιατροί έκαναν περισσότερες εξετάσεις, διαπίστωσαν επίσης ότι το παιδί διέτρεχε υψηλό κίνδυνο θρομβώσεων στο αίμα του. Το αίμα του βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την πήξη του, ανέφερε η έκθεση των γιατρών.

Τρεις μέρες μετά τη διάγνωσή του, μια νοσοκόμα παρατήρησε ότι το αγόρι είχε βρέξει το κρεβάτι ενώ κοιμόταν. Όταν το παιδί ξύπνησε, δεν μπορούσε να μιλήσει και παρέλυσε στη δεξιά πλευρά του σώματός του.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι το αγόρι είχε υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή κατά την οποία η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται από έναν θρόμβο αίματος.

Οι γιατροί που θεράπευαν το παιδί είπαν ότι το εγκεφαλικό προκλήθηκε τόσο από την πνευμονία από το μυκόπλασμα όσο και από τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα του.

Αν και η περίπτωση φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια και ασυνήθιστη, μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έχουν πνευμονία από μυκόπλασμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γιατροί, από το Centre Hospitalier Sainte Anne, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, είπαν ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος.

Οι γιατροί στην Κίνα που συμμετείχαν στη φροντίδα του αγοριού κατάφεραν να κόψουν το προσβεβλημένο αιμοφόρο αγγείο και να αφαιρέσουν τον θρόμβο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η έκθεση, ωστόσο, δεν αναφέρει εάν το παιδί ανάρρωσε.

Το μυκόπλασμα προκαλεί συνήθως μια ήπια νόσηση που μοιάζει με γρίπη και συνήθως υποχωρεί από μόνο της.

Η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας θα απαιτήσει συνήθως μια σειρά αντιβιοτικών και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο.

Τα νοσοκομεία στο Πεκίνο είναι επί του παρόντος «κατακλυσμένα» με περιπτώσεις παιδιών που νοσούν με αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Νεαροί βρίσκονται ξαπλωμένοι στα πατώματα με ενδοφλέβια χορήγηση μετά από συμπτώματα όπως φλεγμονή στους πνεύμονες και υψηλό πυρετό, αλλά όχι βήχα.

Μια παρόμοια κατάσταση αναπτύσσεται σχεδόν 500 μίλια μακριά στο Liaoning. Μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, σημειώνουν αύξηση των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης καταγράψει περισσότερες μολύνσεις από ό,τι συνήθως για αυτήν την εποχή.

Η ταχεία εξάπλωση της Covid-19 το 2020 οδήγησε σε αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια υγεία, όπως παγκόσμιες και εθνικές καραντίνες, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτό το κύμα.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει πυροδοτήσει φόβους ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα Χριστούγεννα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Η καθηγήτρια Dame Jenny Harries, δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό σχετικά με την αιτία οποιασδήποτε αυξημένης αναφοράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ασθένειας σε παιδιά της Κίνας.

«Η UKHSA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να αξιολογήσει τις αναδυόμενες πληροφορίες καθώς θα είναι διαθέσιμες».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top