Ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Rogel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέπτυξαν ένα νέο τεστ ούρων που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα στον καρκίνο του προστάτη: τον διαχωρισμό της βραδέως αναπτυσσόμενης μορφής που είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη από τον πιο επιθετικό καρκίνο που χρειάζεται άμεση θεραπεία.
Το τεστ, που ονομάζεται MyProstateScore2.0 ή MPS2, εξετάζει 18 διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με καρκίνο του προστάτη υψηλού κινδύνου. Σε πολλαπλές δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν δείγματα ούρων και ιστών από άνδρες με καρκίνο του προστάτη, το τεστ εντόπισε με επιτυχία καρκίνους που ταξινομήθηκαν ως Gleason 3+4=7 ή Grade Group 2 (GG2) ή υψηλότερο.
Αυτοί οι καρκίνοι είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σε σύγκριση με τους καρκίνους του προστάτη Gleason 6 ή Grade Group 1, οι οποίοι είναι απίθανο να εξαπλωθούν ή να προκαλέσουν άλλες επιπτώσεις. Το Gleason και το Grade Group χρησιμοποιούνται και τα δύο για να ταξινομήσουν πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο JAMA Oncology.
Καλύτερος διαχωρισμός των καρκίνων υψηλού και χαμηλού κινδύνου
«Το τυπικό τεστ δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει με σαφήνεια όσους έχουν σημαντικό καρκίνο. Πριν από 20 χρόνια, αναζητούσαμε κάθε είδους καρκίνο. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι ο αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος δεν χρειάζεται θεραπεία. Ξαφνικά, το παιχνίδι άλλαξε από την ανάγκη να βρούμε οποιονδήποτε καρκίνο στο να βρούμε μόνο τον σημαντικό καρκίνο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης John T. Wei, καθηγητής ουρολογίας στο Michigan Medicine.
Το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο, ή PSA, παραμένει ο βασικός άξονας για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το MPS2 βελτιώνει την κατάσταση μετά από ένα τεστ ούρων που αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα U-M πριν από σχεδόν μια δεκαετία, μετά από μια ανακάλυψη-ορόσημο δύο γονιδίων που συγχωνεύονται για να προκαλέσουν καρκίνο του προστάτη. Η αρχική δοκιμή MPS, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα, εξέτασε το PSA, τη σύντηξη γονιδίων TMPRSS2::ERG και έναν άλλο δείκτη που ονομάζεται PCA3.
«Παρέμενε ακόμη μια ανάγκη παρά το τεστ MyProstateScore και άλλες εμπορικές εξετάσεις που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή. Ανίχνευαν καρκίνο του προστάτη, αλλά γενικά, δεν έκαναν τόσο καλή δουλειά στην ανίχνευση υψηλού κινδύνου ή κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη. Η ελπίδα για αυτό το νέο τεστ είναι να αντιμετωπίσει αυτήν την ανικανοποίητη ανάγκη», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας Arul M. Chinnaiyan, διευθυντής του Michigan Center for Translational Pathology. Το εργαστήριο του Chinnaiyan ανακάλυψε τη σύντηξη γονιδίου T2::ERG και ανέπτυξε την αρχική δοκιμή MPS.
Το τεστ ούρων αποδείχθηκε 100% σωστό στον αποκλεισμό του καρκίνου χαμηλού κινδύνου
Για να κάνουν το MyProstateScore ακόμα πιο ισχυρό στον εντοπισμό καρκίνων υψηλού κινδύνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλληλουχία RNA περισσότερων από 58.000 γονιδίων και την περιόρισαν σε 54 υποψήψια που υπερεκφράζονται μοναδικά ειδικά σε καρκίνους υψηλότερου βαθμού. Έλεγξαν τους βιοδείκτες έναντι δειγμάτων ούρων που συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο U-M μέσω μιας άλλης μεγάλης μελέτης. Αυτή περιελάμβανε περίπου 700 ασθενείς από το 2008-2020 που προσήλθαν για βιοψία προστάτη λόγω αυξημένων επιπέδων PSA.
Αυτό το πρώτο βήμα περιόρισε το πεδίο σε 18 δείκτες που συσχετίζονται σταθερά με υψηλότερου κινδύνου νόσο. Η δοκιμή εξακολουθεί να περιλαμβάνει τους αρχικούς δείκτες MPS, συν 16 επιπλέον βιοδείκτες για τη συμπλήρωσή τους.
Από εκεί, η ομάδα προσέγγισε το μεγαλύτερο Ερευνητικό Δίκτυο Πρώιμης Ανίχνευσης (EDRN), μια κοινοπραξία περισσότερων από 30 εργαστηρίων σε όλη τη χώρα που συλλέγουν παρόμοια δείγματα. Αυτό εξασφάλισε μια ποικιλόμορφη, εθνική δειγματοληψία. Μη γνωρίζοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα δείγματα, η ομάδα U-M πραγματοποίησε τεστ MPS2 σε περισσότερα από 800 δείγματα ούρων και αξιολόγησε τα αποτελέσματα MPS2 σε σχέση με τα αρχεία ασθενών.
Το MPS2 αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερο στον εντοπισμό GG2 ή υψηλότερου κινδύνου καρκίνο. Το πιο σημαντικό ήταν ότι αποδείχθηκε σχεδόν 100% σωστό στον αποκλεισμό του καρκίνου GG1.
«Εάν είστε αρνητικοί σε αυτό το τεστ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχετε επιθετικό καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Δρ. Chinnaiyan, Καθηγητής Παθολογίας του S. P. Hicks και καθηγητής ουρολογίας στο Michigan Medicine.
Αποφυγή των περιττών βιοψιών για καρκίνο του προστάτη
Επιπλέον, το MPS2 ήταν πιο αποτελεσματικό στο να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τις περιττές βιοψίες. Ενώ το 11% των περιττών βιοψιών αποφεύχθηκε μόνο με τη δοκιμή PSA, η δοκιμή MPS2 θα απέφευγε έως και το 41% των περιττών βιοψιών.
«Τέσσερις στους 10 άνδρες που θα είχαν αρνητική βιοψία θα έχουν αποτέλεσμα χαμηλού κινδύνου MPS2 και μπορούν να παραλείψουν με σιγουριά μια βιοψία. Εάν ένας άνδρας έχει κάνει βιοψία στο παρελθόν, το τεστ λειτουργεί ακόμα καλύτερα», εξήγησε ο Δρ. Wei.
Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένου PSA, αλλά δεν ανιχνεύεται καρκίνος. Ο ασθενής παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου και εάν το PSA αυξηθεί, τυπικά θα χρειαστεί άλλη βιοψία.
«Σε εκείνους τους άνδρες που έχουν κάνει βιοψία στο παρελθόν και εξετάζονται για άλλη βιοψία, το MPS2 θα εντοπίσει τους μισούς από αυτούς των οποίων η επαναλαμβανόμενη βιοψία θα ήταν αρνητική. Αυτές είναι πρακτικές εφαρμογές για ασθενείς. Κανείς δεν θέλει να υποβληθεί σε ακόμα μία βιοψία. Ψάχνουμε πάντα για εναλλακτικές και αυτό το τεστ είναι μια τέτοια», κατέληξε ο Δρ. Wei.