Οι επιπλοκές του διαβήτη στην καρδιά: Πώς θα την προστατέψετε

καρδιά διαβήτη και επιπλοκές

Για να αποφύγετε τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και να έχετε γερή καρδιά, δείτε τι συμβουλεύει ο Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

 

Στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση τους είναι απαραίτητος“, αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ .

Το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο.

Αρύθμιστος διαβήτης, μακροχρόνιες επιπλοκές

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του διαβήτη οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως:

 •  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση,
 • διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση,
 • περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό,
 • καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος.

8 συμβουλές για να αποφύγετε τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

 1. Ρυθμίστε το σάκχαρο σας.
 2. Φροντίστε το σωματικό σας βάρος να είναι ιδανικό.
 3. Διακόψτε το κάπνισμα.
 4. Καταναλώνετε υγιεινά γεύματα και ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή.
 5. Περπατάτε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 6. Μετράτε την αρτηριακή σας πίεση και ρυθμίστε την.
 7. Ελέγχετε τη χοληστερίνη σας.
 8. Λάβετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Ειδικά Διαβητολογικά Κέντρα και Ειδικά ιατρεία

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, με ενεργό ενασχόληση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την παχυσαρκία ως νόσο και τις συνοδές συν-νοσηρότητες.

Ειδικά Διαβητολογικά Κέντρα και Ειδικά ιατρεία καρδιομεταβολικών νόσων και παχυσαρκίας λειτουργούν στα Νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικόν, Ιπποκράτειο, Σωτηρία και τα Νοσοκομεία Παίδων. Επιπρόσθετα, ειδικά ιατρεία βαριατρικής μεταβολικής χειρουργικής συνεργάζονται στενά τόσο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο Ιπποκράτειο και στο Ευγενίδειο ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής της παχυσαρκίας. Τέλος, εξειδικευμένοι Καθηγητές Ψυχιατρικής έχουν μεγάλη εμπειρία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Scroll to Top