Εκπέμπουμε ένα ορατό φως που εξαφανίζεται όταν πεθαίνουμε – Πώς μπορεί να δείξει αν είμαστε υγιείς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Εκπέμπουμε ένα ορατό φως που εξαφανίζεται όταν πεθαίνουμε - Πώς μπορεί να δείξει αν είμαστε υγιείς, σύμφωνα με εκπληκτική νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα συναρπαστικό φαινόμενο: τα ζωντανά όντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, φαίνεται να εκπέμπουν ένα ορατό φως, μια αμυδρή λάμψη, η οποία εξαφανίζεται μετά τον θάνατο. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στην παρακολούθηση της υγείας, προσφέροντας μια μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης μέσω του φωτός που εκπέμπουν τα ζωντανά κύτταρα.

Είναι πιο πιθανό να πεθάνετε στα γενέθλιά σας; Τι είναι το «φαινόμενο των γενεθλίων» και πώς εξηγείται

Πώς το ορατό φως που εκπέμπουμε μπορεί να αποκαλύψει την κατάσταση της υγείας μας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Calgary και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά διεξήγαν ένα συναρπαστικό πείραμα, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physical Chemistry Letters. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όλα τα ζωντανά όντα -και οι άνθρωποι- θα μπορούσαν κυριολεκτικά να «λάμπουν από υγεία», μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουν.

Το πείραμα διεξήχθη σε ποντίκια και φύλλα από δύο διαφορετικά είδη φυτών και αποκάλυψε άμεσες φυσικές ενδείξεις ενός απόκοσμου βιοφωτονίου που σταματά με τον θάνατο. Είναι γεγονός πως τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται λίγο ακραία με την πρώτη ματιά, καθώς είναι δύσκολο να μην συσχετίσουμε έρευνες για τις βιολογικές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές με διαψευσμένους και παραφυσικούς ισχυρισμούς για αύρες και εκκενώσεις που περιβάλλουν ζωντανούς οργανισμούς.

Επιπλέον, ακόμη και θεωρητικά, τα ορατά μήκη κύματος φωτός που εκπέμπονται από βιολογικές διεργασίες θα πρέπει να είναι τόσο αμυδρά που εύκολα κατακλύζονται από την έντονη λάμψη των περιβαλλοντικών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και την ακτινοβολούμενη θερμότητα που παράγεται από τον μεταβολισμό μας, καθιστώντας την ακριβή παρακολούθηση σε ολόκληρο το σώμα πρόκληση.

Τι είναι τα φωτόνια και πώς μπορούν να συμβάλουν στην παρακολούθηση της υγείας

Ωστόσο, ο φυσικός Vahid Salari του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και η ομάδα του ισχυρίστηκαν ότι παρατήρησαν ακριβώς αυτό: μια εξαιρετικά ασθενή εκπομπή φωτονίων (UPE) που παράγεται από πολλά ζωντανά ζώα σε έντονη αντίθεση με τα μη ζωντανά σώματά τους, καθώς και σε μια χούφτα φύλλα φυτών.

«Δεν είμαστε προγραμματισμένοι να πεθαίνουμε»: Νομπελίστας αποκαλύπτει

Η επιστήμη πίσω από τα βιοφωτόνια προέρχεται από μια αμφιλεγόμενη ιδέα. Μια ποικιλία βιολογικών διεργασιών δημιουργεί σαφώς φωτεινές εκθέσεις φωτός με τη μορφή χημειοφωταύγειας. Και για δεκαετίες, η αυθόρμητη «έκρηξη» φωτεινών κυμάτων μήκους από 200 έως 1.000 νανόμετρα έχει καταγραφεί από λιγότερο προφανείς αντιδράσεις μεταξύ μιας ευρείας ποικιλίας ζωντανών κυττάρων, από ιστό καρδιάς αγελάδας έως βακτηριακές αποικίες.

Ένας ισχυρός υποψήφιος για την πηγή αυτής της ακτινοβολίας είναι η επίδραση διαφόρων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που παράγουν τα ζωντανά κύτταρα όταν αντιμετωπίζουν στρες όπως θερμότητα, δηλητήρια, παθογόνα ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Δεδομένων αρκετών μορίων υπεροξειδίου του υδρογόνου, για παράδειγμα, υλικά όπως τα λίπη και οι πρωτεΐνες μπορούν να υποστούν μετασχηματισμούς που εκτοξεύουν τα ηλεκτρόνιά τους σε υψηλή ταχύτητα και εκπέμπουν φωτόνια καθώς επιστρέφουν στη θέση τους.

Η ύπαρξη ενός μέσου απομακρυσμένης παρακολούθησης του στρες μεμονωμένων ιστών σε ολόκληρα ανθρώπινα ή ζωικά όντα, ή ακόμα και μεταξύ καλλιεργειών ή βακτηριακών δειγμάτων, θα μπορούσε να παρέχει στους τεχνικούς και τους επιστήμονες υγείας ένα ισχυρό, μη επεμβατικό εργαλείο έρευνας ή διάγνωσης.

Τα φωτόνια εξαφανίζονται μετά τον θάνατο

Για να προσδιορίσουν εάν η διαδικασία θα μπορούσε να κλιμακωθεί από μεμονωμένους ιστούς σε ολόκληρα ζωντανά υποκείμενα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή πολλαπλασιασμού φορτίου ηλεκτρονίων και κάμερες συσκευής συζευγμένου φορτίου για να συγκρίνουν τις αμυδρές εκπομπές από ολόκληρα ποντίκια -πρώτα ζωντανά και μετά νεκρά.

Τέσσερα ακινητοποιημένα ποντίκια τοποθετήθηκαν ξεχωριστά σε ένα σκοτεινό κουτί και απεικονίστηκαν για μία ώρα, πριν υποβληθούν σε ευθανασία και απεικονιστούν για άλλη μια ώρα. Θερμάνθηκαν στη θερμοκρασία του σώματος ακόμη και μετά τον θάνατο, έτσι ώστε η θερμότητα να μην αποτελεί μεταβλητή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να καταγράψουν μεμονωμένα φωτόνια στην ορατή ζώνη φωτός που αναδύεται από τα κύτταρα του ποντικιού πριν και μετά τον θάνατο. Η διαφορά στον αριθμό αυτών των φωτονίων ήταν σαφής, με σημαντική πτώση στο UPE κατά την περίοδο μέτρησης μετά την ευθανασία.

Μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε φύλλα κάρδαμου (Arabidopsis thaliana) και του δέντρου Heptapleurum arboricola αποκάλυψε παρόμοια αποτελέσματα. Η καταπόνηση των φυτών με φυσικούς τραυματισμούς και χημικούς παράγοντες παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από την απαλή λάμψη.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα τραυματισμένα μέρη σε όλα τα φύλλα ήταν σημαντικά φωτεινότερα από τα μη τραυματισμένα μέρη των φύλλων κατά τη διάρκεια και των 16 ωρών απεικόνισης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι υπάρχει ψυχή – Τι συμβαίνει λίγο πριν τον θάνατο, σύμφωνα με έρευνα

Το πείραμα ενθαρρύνει την εικασία ότι οι πιο αμυδρές αιθέριες λάμψεις που παράγονται από τα στρεσαρισμένα κύτταρα μπορεί ίσως μια μέρα να μας πουν αν έχουμε καλή υγεία.

Πηγές: Science Alert, The Journal of Physical Chemistry Letters

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top