Piercing: Το τρύπημα του αυτιού κάνει καλό ή κακό στο μικροβίωμα του δέρματος; Τι δείχνει νέα μελέτη

piercing

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ, αλλά υπάρχουν πολλά τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα. Η διάτρηση του δέρματος και η εισαγωγή ενός μεταλλικού αντικειμένου, γνωστό ως piercing, δημιουργεί μια σημαντική αλλαγή σε αυτό το μικροβίωμα.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, σε συνεργασία με ένα τοπικό ινστιτούτο τατουάζ, συνέλεξε επιχρίσματα δέρματος από 28 εθελοντές που έκαναν τρύπες στα αυτιά τους. Η συγκέντρωση των επιχρισμάτων ξεκίνησε πριν από το τρύπημα και τα δείγματα συλλέχθηκαν κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, οι ερευνητές ήθελαν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς αυτή η ξαφνική αλλαγή στο περιβάλλον του μικροβιώματος –που δυνητικά μετατοπίζει τα πάντα, από το σχήμα του δέρματος μέχρι τη θερμοκρασία του– θα επηρέαζε τη ζωή των μικροοργανισμών που ζουν κοντά.

Κατακλυσμικό γεγονός το piercing για το μικροβίωμα

Από την οπτική γωνία των βακτηρίων, των ευκαρυωτικών κυττάρων και άλλων μικροσκοπικών πλασμάτων που αποκαλούν το δέρμα σπίτι του, ένα piercing είναι ένα κατακλυσμικό, αποκαλυπτικό γεγονός –όπως ένας γιγάντιος σεισμός ή ένα χτύπημα μετεωρίτη– και αυτό επιβεβαιώθηκε στην ανάλυση του μικροβιώματος.

«Βρήκαμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, το νέο περιβάλλον διάτρησης συνδέθηκε σημαντικά με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και οικολογική πολυπλοκότητα, με θεμελιώδεις διαφορές στη φύση των βιοτικών αλληλεπιδράσεων σε σύγκριση με το εκτεθειμένο δέρμα του λοβού του αυτιού», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Όπως σημειώνει η ομάδα, η διαδικασία του piercing ξεκινά με την αποστείρωση του δέρματος, καθαρίζοντας αποτελεσματικά το «έδαφος» από μικρόβια και παρέχοντας ένα νέο χώρο για να εισέλθει μια νέα μικροβιακή κοινότητα.

Μετά από αυτό, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και οικολογική πολυπλοκότητα. Όσον αφορά τη μικροχλωρίδα, αυτές οι περιοχές άρχισαν να ταιριάζουν περισσότερο με άλλα υγρά σημεία του δέρματος, όπως αυτά στη μασχάλη ή τη μύτη.

Τα βακτήρια Staphylococcus epidermidis και Cutibacterium acnes βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα γύρω από τα σημεία του piercing. Είναι και τα δύο δυνητικά επικίνδυνα, αλλά όταν συνυπάρχουν στο ίδιο σημείο, τείνουν να κρατά το ένα το άλλο σε ισορροπία.

Οι συνέπειες του piercing και η ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος

Φυσικά, το piercing στο δέρμα δεν είναι κάτι καινούργιο: συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν προσεκτικά ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τις πιο μικροσκοπικές μορφές ζωής στην επιφάνεια του δέρματος.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα μέρη στο σώμα μας, έτσι και το μικροβίωμα του δέρματος πρέπει να παραμένει προσεκτικά ισορροπημένο για να μας κρατά υγιείς. Η μελέτη του piercing και των συνεπειών του θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πώς να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία.

«Γνωρίζουμε από την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία ότι τα piercing είναι μοναδικά ανθρώπινα σύμβολα έκφρασης, σύνδεσης και ταυτότητας», λέει ο βιολόγος Charles Xu, από το Πανεπιστήμιο McGill.

«Με αυτή τη μελέτη, δείξαμε ότι τα piercing, δηλαδή τα τρυπήματα στο δέρμα αντιπροσωπεύουν επίσης μια ακούσια πράξη αυτοσχεδιασμού του οικοσυστήματος του οικολογικού τοπίου που είναι το ανθρώπινο δέρμα», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top