Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου όταν κοιμάστε; Πώς θα επιλέξετε μαξιλάρι

σωστή στάση ύπνου

Πιθανότατα έχετε ακούσει πόσο σημαντική είναι η σωστή στάση ύπνου, γνωρίζετε όμως πώς μπορεί να σας οφελήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου σας;

Η σωστή στάση ύπνου επηρεάζει ανακουφίζει διάφορα σημεία του σώματος ενώ με την κακή στάση επηρεάζονται οι ώμοι, ο αυχένας αλλά και η σπονδυλική στήλη. Μάθετε λοιπόν γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η καλή στάση ύπνου και η σημασία της

Η κακή στάση στο κρεβάτι μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σας σύμφωνα με έρευνες, ακόμα κι όταν είστε ξαπλωμένοι ή κοιμάστε μπορεί να είναι η αιτία καταπόνησης των μυών και των συνδέσμων.
Η καλή στάση σώματος βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας κατά τη διάρκεια της κίνησης, αλλά κι όταν περπατάτε. Αυτό συμβαίνει καθώς έχετε το κέντρο βάρους σας ανάμεσα στα πόδια σας. Η καλή ισορροπία σας βοηθάει να κινείστε πιο αποτελεσματικά, αλλά κάνει και πιο εύκολη την καθημερινότητα σας. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού όταν ασκείστε.

Από τι προκαλείται η κακή στάση σώματος

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κοιμάστε

Κατά μέσο όρο ξοδεύετε το 1/3 της ζωής σας κοιμισμένοι ή ξαπλωμένοι. Καθώς μεγαλώνετε, η σωστή θέση γίνεται όλο και πιο σημαντική για την αντιμετώπιση των καθημερινών πόνων. Αν και δεν υπάρχει μία σωστή θέση να κοιμάστε, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τις διάφορες στάσεις ύπνου.

Στο πλάι

στάση ύπνου

Οι περισσότεροι ενήλικες τείνουν να κοιμούνται στο πλάι. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες περνούν πάνω από τον μισό χρόνο του ύπνου τους στο πλάι. Θεωρείται ότι αυτό γίνεται πιο συχνό όσο μεγαλώνετε καθώς χάνεται η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης.

Ο ύπνος στο πλάι ή με τα πόδια σας κουλουριασμένα στη θέση του εμβρύου μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ανοιχτούς τους αεραγωγούς σας. Αυτό μπορεί να μειώσει το ροχαλητό και την ήπια άπνοια ύπνου.

Ανάσκελα

στάση ύπνου

Ο ύπνος ανάσκελα ίσως είναι μία από τις καλύτερες θέσεις για να βελτιώσετε τη στάση του ύπνου σας. Προωθεί την καλύτερη ευθυγράμμιση και μειώνει την ένταση στα χέρια και στα πόδια. Τα άτομα με πόνο στον αυχένα, στην πλάτη ή και στη μέση θεωρούν ότι είναι και πιο άνετη θέση ύπνου.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν ότι ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει άλλες παθήσεις, όπως το ροχαλητό και την υπνική άπνοια. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν αυτή τη στάση ύπνου, καθώς υπάρχει σύνδεση με θνησιγένεια στο τρίτο τρίμηνο.

Μπρούμυτα

 

στάση ύπνου

Ο ύπνος σε μπρούμυτη στάση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Για να βελτιώσετε την ευθυγράμμιση σας τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση ή τη λεκάνη σας.
Εάν κοιμάστε μπρούμυτα φροντίστε να μη λυγίζετε τη μέση σας. Είναι προτιμότερο να μετακινείτε όλο σας το σώμα ταυτόχρονα, ώστε να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σωστά ευθυγραμμισμένη.

Η σημασία του σωστού μαξιλαριού

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι και το μαξιλάρι που επιλέγετε. Η πίεση στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα είναι διαφορετική σε κάθε θέση, οπότε ένα σωστό μαξιλάρι μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε.

Το ιδανικό μαξιλάρι στηρίζει τον αυχένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι αυχενικοί σπόνδυλοι να αποτελεί φυσική προέκταση της σπονδυλικής στήλης. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το μαξιλάρι που έχετε τώρα κάνει κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν το λατρεύετε.

Καθώς η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη, μπορεί να έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με ένα παχύ μαξιλάρι με φτερά, παρόλο που μπορεί να μην παρέχει στο σώμα σας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

σωστή στάση ύπνου μαξιλάρι

Αν κοιμάστε ανάσκελα: Αναζητήσετε ένα μαξιλάρι που να γεμίζει το χώρο μεταξύ του λαιμού και του κρεβατιού σας. Εάν δηλαδή μπορείτε να δείτε τα πόδια σας, ενώ είστε ξαπλωμένοι τότε πιθανότατα το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά για εσάς. Το μαξιλάρι πρέπει να υποστηρίζει το κεφάλι, το λαιμό και τη φυσική καμπύλη των ώμων σας. Γι αυτό διαλέξτε:

  • Ένα μαξιλάρι χαμηλό, που να παρέχει στήριξη κυρίως κάτω από τον αυχένα.
  • Ένα μαξιλάρι εργονομικό, από αφρό ή από φυσικό λάτεξ. Παρέχει επιπλέον στήριξη κάτω από τον αυχένα, για βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα: Προτιμήστε ένα μικρό και επίπεδο μαξιλάρι, ώστε να κρατήσει το κεφάλι σας σταθερό. Όταν κοιμάστε μπρούμυτα, ο αυχένας καμπυλώνεται με αφύσικο τρόπο και καλό είναι αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Ακόμα μπορείτε να κοιμηθείτε και χωρίς μαξιλάρι εάν σας είναι πο άνετο.

Αν κοιμάστε στο πλάι: Χρειάζεστε ένα χοντρό μαξιλάρι, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στο αυτί σας και το στρώμα σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να ευθυγραμμίσετε την σπονδυλική σας στήλη και να απαλύνετε την πίεση από τους γοφούς και τη μέση σας. Το ιδανικό μαξιλάρι, αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, είναι:

  • Ένα ψηλό μαξιλάρι που παρέχει στήριξη στο κεφάλι.
  • Ένα σκληρό μαξιλάρι, καθώς το γέμισμα πρέπει να παραμένει στη θέση του ώστε να μην χαμηλώνει το κεφάλι.
  • Ένα «γεμάτο» μαξιλάρι που θα γεμίζει τον χώρο μεταξύ του κεφαλιού και του στρώματος.

*Με τη συνεργασία του Γιώργου Γουδέβενου, οστεοπαθητικού, φυσικοθεραπευτή

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top