100 χρόνια ΙΣΑ: Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού

Πατούλης-Γεωργιάδης

Κοινό αίτημα των εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΙΣΑ ήταν η παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές υγείας.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου από όλη την Ελλάδα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έλαβε χώρα, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου που διοργάνωσε υβριδικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού». Η αξιόλογη αυτή επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών, για τα 100 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΑ.

Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το 75% των ιατρών όλης της χώρας, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος κατά την άσκηση του έργου του και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Κοινό αίτημα ήταν η παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, ειδικά των μικρότερων αστικών κέντρων και των νησιωτικών περιοχών. Όπως επεσήμαναν η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει σημαντικά, τη λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη δυσκολία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ειδικά του εργαστηριακού να επιβιώσει οικονομικά.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να υποστηριχθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν νομική κάλυψη. Αναδείχθηκε η ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων και ισχυροποίηση της φωνής τους.

Kάθε πολίτης δικαιούται ισότιμη υγειονομική περίθαλψη

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι κάθε πολίτης στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, δικαιούται ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα.

«Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την υγεία πρέπει να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, η συγκρότηση ενός βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υγειονομική κάλυψη όλης της χώρας, με βάση τον υγειονομικό χάρτη και η στήριξη του ιατρικού δυναμικού», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η έναρξη του διαλόγου, για τις συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους.

Χαιρετισμοί από υπουργό Υγείας και πρύτανη ΕΚΠΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης που εξήρε το διαχρονικό ρόλο του ΙΣΑ στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο clawback και ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσιος μίλησε για την ανεκτίμητη προσφορά του ΙΣΑ, ο οποίος έχει συμβάλλει διαχρονικά σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top