Ακύρωση της απόφασης για τις ιατρικές ειδικότητες ζητάει η ΟΕΝΓΕ

γιατροί

Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιχειρείται η καθιέρωση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας για τους πτυχιούχους ιατρικής, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Την άμεση ακύρωση της απόφασης για τις ιατρικές ειδικότητες ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και αιφνιδιαστική απόφαση».

«Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιχειρείται η καθιέρωση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας για τους πτυχιούχους ιατρικής. Παρόμοιες απόπειρες είχαν γίνει το 1992 επί κυβέρνησης ΝΔ (διάταξη Σούρλα), αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Η εν λόγω αιφνιδιαστική απόφαση ορίζει  μία «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, που καλούνται τέσσερις φορές τον χρόνο, να «επιλέγουν» ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα εκτός σειράς, στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή.

«Αναφέρονται ως κριτήρια επιλογής, ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η ίδια επιτροπή με την ίδια διαδικασία και με τα ίδια κριτήρια, θα επιλέγει και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση.

«Ωστόσο μόνο το 20% των ειδικευόμενων που είναι στην αναμονή για την έναρξη ειδικότητας θα ξεκινάει άμεσα: αυτοί που θα «επιλέγονται» από την «επιτροπή». Οι υπόλοιποι καταδικάζονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής ή σπρώχνονται στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους» καταγγέλλει η ΟΕΓΝΕ.

ΟΕΝΓΕ: Ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων γιατρών

«Το πτυχίο παύει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας, υποβαθμίζεται η αξία του. Στόχος δεν είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε στα περισσότερα τμήματα όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές λόγω υποστελέχωσης από ειδικευμένους, επειδή οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τα λίγα πλέον στελεχωμένα τμήματα».

Αν ήθελε η κυβέρνηση, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, να μειώσει την αναμονή στα τμήματα αυτά θα ανέπτυσσε πλήρως τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Θα εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης: προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού ειδικευμένων γιατρών για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων και των κλινικών. Επίσης θα καταργούσε τον αναχρονισμό της θητείας υπαίθρου (αγροτικού).

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα  των νέων γιατρών», προσθέτοντας ότι «τα «φίλτρα» στην έναρξη, σε μία πορεία και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, «στοχεύουν στην προσαρμογή της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης των νέων γιατρών στις ανάγκες του πλήρως εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας».

Απαιτεί την άμεση ακύρωση αυτής της «απαράδεκτης» απόφασης και προειδοποιεί πως, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, «τέτοια απαράδεκτα αντιδραστικά μέτρα θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ με τον αγώνα των φοιτητών της ιατρικής, των νέων πτυχιούχων και των νοσοκομειακών γιατρών».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top