Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα λειτουργήσουν – Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τον ασθενή

απογευματινά χειρουργεία, ΠΙΣ, κλινικές

Το σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ανέλυσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων άρχισε να εξετάζεται 23 χρόνια πριν, επί ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου. Τότε ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβή, σημείωσε.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η νέα πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα είναι σε δημόσια χρήση σε περίπου 3 μήνες από σήμερα και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την αναμονή για τα χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία. Εδωσε στη δημοσιότητα των κατάλογο των επεμβάσεων και απάντησε στα περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη.Το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο, καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τι έδειξε η εκκαθάριση της λίστας χειρουργείων

Ο κ. Θεμιστοκλέους  ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει λίστα. Έγινε μία προσπάθεια το 2017, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία, τόνισε. Η προσπάθεια που ξεκίνησε για την εκκαθάριση βρήκε εγγεγραμμένους 120.000 ασθενείς. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία το 38% είχε χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Σήμερα, περιμένουν 102.634 ασθενείς να χειρουργηθούν και οι αναμονές διαμορφώνονται ως εξής:

  • από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 ασθενείς
  • από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 ασθενείς
  • πάνω από 12 μήνες αναμονής, 26.221 ασθενείς.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μετακυλήσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας δεν θα μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει το έργο στα πρωινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όσοι πολίτες περιμένουν σήμερα πάνω από 4 μήνες θα μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για το σκοπό αυτό, έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χειρουργεία που θα γίνουν δωρεάν ανέρχονται σε 50.000.

Οι έξι κατηγορίες των επεμβάσεων και το κόστος

Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, στο ΕΣΥ ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει, τονίζοντας ωστόσο ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν και ως κίνητρο να μειωθεί το κύμα φυγής από το ΕΣΥ, καθώς θα αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων και προσέλκυσης νέων γιατρών στο ΕΣΥ.

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, παρέχεται η ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να οργανώσουν απογευματινά ιατρεία, εάν θέλουν και εάν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά, αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top