Αύξηση 25% στην προσέλευση ασθενών με ιώσεις στα νοσοκομεία – Η αναμονή ξεπερνά τις 8 ώρες

νοσοκομεία

Γενικά και παιδιατρικά νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα περιστατικά των αναπνευστικών λοιμώξεων με λιγότερο προσωπικό και λιγότερες κλίνες ΜΕΘ. Βρίσκονται σε οριακό σημείο αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Με μειωμένο προσωπικό κατά 3.000 και μειωμένες κλίνες ΜΕΘ, κατά 100, το ΕΣΥ καλείται να σηκώσει για άλλη μια φορά το βάρος των αυξημένων περιστατικών, λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2, γρίπης, και άλλων αναπνευστικών ιών κάτι που θα πιέσει το ΕΣΥ το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

«Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων, προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Συστήνει μάλιστα τη χρήση μάσκας, τονίζοντας: «δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα. Το ξεχάσαμε».

Αύξηση περιστατικών και αναμονές που φτάνουν τις 8 ώρες

Σύμφωνα με κ. Γιαννάκο, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ασθενών στα Επείγοντα Τμήματα και εισαγωγές ασθενών με ιώσεις. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη τα παιδιατρικά νοσοκομεία όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας περιγράφει την κατάσταση με τη λέξη «ασφυξία».
«Η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Κατά 25% αυξήθηκαν οι ασθενείς με ιώσεις που εξετάζονται στα επείγοντα, καθώς επίσης και οι εισαγωγές». Η μεγάλη προσέλευση ασθενών από την μια πλευρά και η έλλειψη προσωπικού από την άλλη, έχουν ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και απίστευτη ταλαιπωρία. Η αναμονή σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκος ξεπερνά και τις 8 ώρες και αυτό είναι ενδεικτικό της «διάλυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της αποτυχίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού».

100 λιγότερες ΜΕΘ φέτος

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ. Κατειλημμένες είναι οι 868 κλίνες και κενές 201 κλίνες.
Πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Προσθέτει μάλιστα ότι πολλές από τις ΜΕΘ που λειτουργούν είναι σε «οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού» και ζητάει προσλήψεις για να μην «δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Καταγράφεται αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά.
Κατά την τελευταία εφημερία εισήχθησαν 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1.

Αύξηση 80% καταγράφουν οι προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό και οι εισαγωγές ξεπερνούν τους 30 ασθενείς.

.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει «πτώση στα χειρουργικά περιστατικά».

Νοσοκομείο «Αττικόν»

Αυξημένες προσελεύσεις ασθενών με covid-19 καταγράφονται και στο «Αττικόν» Νοσοκομείο. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν 180.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται περίπου 1200 ασθενείς και γίνονται περί τις 180 εισαγωγές. Η προσέλευση ασθενών με ιώσεις είναι αυξημένη κατά 25%.
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε κλινικές άλλων παθήσεων και κάνει λόγο για «απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες».

Ασφυξία στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

Αύξηση 30% καταγράφει η προσέλευση παιδιών με ιώσεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ξεπερνά τις 4 ώρες και σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «παιδιά νοσηλεύονται σε ράντζα ή στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων».

«Οι νοσηλείες στη διασπορά, δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές», είναι ένας από τους λόγους που «θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» στα νοσοκομεία αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top