Ώρα μηδέν για τη δημόσια υγεία. Κάθε μήνα αποχωρούν 300 υγειονομικοί από το ΕΣΥ

εσυ

Με 3.000 λιγότερους υγειονομικούς καλείται να λειτουργήσει φέτος το χειμώνα το ΕΣΥ. Επιτακτική η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του.

 

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας για το ΕΣΥ. Οι αποχωρήσεις προσωπικού βρίσκονται στο «κόκκινο», οι προσλήψεις καθυστερούν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους και από την άλλη οι ανάγκες αυξάνονται, καθώς αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων παρατηρείται ήδη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που εξετάζονται και εισάγονται για νοσηλεία.
«Δημόσια Υγεία ώρα μηδέν. 3.000 λιγότεροι υγειονομικοί φέτος στο ΕΣΥ. Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, με εργασιακή εξάντληση για να μπαλώνουμε τρύπες με ελλείψεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Κάνει λόγο για «κύμα μαζικών παραιτήσεων που δεν ανακόπτεται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης» και για 300 αποχωρήσεις υγειονομικών κάθε μήνα με βάσει τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το Σεπτέμβριο αποχώρησαν πάνω από 400 νοσηλευτές για να γίνουν ωρομίσθιοι σχολικοί νοσηλευτές. «Δεν παραιτήθηκαν μόνο συμβασιούχοι, αλλά και μόνιμοι νοσηλευτές. Αυτό δείχνει τις συνθήκες δουλειάς μας, το επίπεδο των μισθών μας, το επίπεδο των παροχών και των κινήτρων».

Με τους ρυθμούς που επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψηφίων το ΑΣΕΠ οι διαδικασίες πρόσληψης για το έτος 2024 των 6.500 θέσεων που έχουν εξαγγελθεί θα ολοκληρωθούν το έτος 2030.

Ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε προσωρινούς πίνακες και όχι σε όλες τις κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού της προκήρυξης 7Κ. «Είναι αυτές οι προσλήψεις που ξεκίνησαν το έτος 2019 επί υπουργίας του κ. Κικίλια και ακόμη δεν προσελήφθησαν στα νοσοκομεία 4 χρόνια μετά».

«Με την έκδοση των οριστικών πινάκων θα έχουμε τους συμβασιούχους εργαζόμενους να καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Και μάλιστα πολλά νοσοκομεία στο τέλος θα είναι μείον σε προσωπικό γιατί εργαζόμενοί τους υπέβαλαν αίτηση και προσελήφθησαν σε άλλα νοσοκομεία» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Αναφέρεται ιδιαίτερα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε και σχολιάζει την ανακοίνωση του υπουργού υγείας για την πρόσληψη 74 υγειονομικών (προκήρυξη 7Κ).
«Όπως με ενημέρωσαν επικουρικοί που ήδη εργάζονται βρίσκονται στους επιτυχόντες και θα καταλάβουν θέσεις μονίμων. Πολλοί νοσηλευτές αποχώρησαν από το Βενιζέλειο νοσοκομείο ήδη για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές και άλλοι θα φύγουν επειδή προσελήφθησαν ως μόνιμοι σε άλλα νοσοκομεία. Το ισοζύγιο των 75 προσλήψεων με τον αριθμό των αποχωρήσεων, θα είναι αρνητικό».
Ο κ. Γιαννάκος προσθέτει επίσης ότι δεν είναι λύση οι αναισθησιολόγοι ιδιωτικής κλινικής που καλύπτουν εναλλάξ το νοσοκομείο έως Μάρτιο του επόμενου έτους. Μετά τι γίνεται, αναρωτιέται. «Λειτουργούν 4 αίθουσες χειρουργείων και η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι άνω των δύο χρόνων».

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο ΕΣΥ

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «επικουρικό προσωπικό δεν προσλαμβάνεται για δημοσιονομικούς λόγους, παρότι υπάρχουν πίνακες στις υγειονομικές περιφέρειες και θα μπορούσαν να προσληφθούν αύριο και να βελτιωθεί η κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσλήψεις των γιατρών.

Επικουρικοί γιατροί που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων σε προκηρύξεις, μόνιμοι γιατροί που ήδη εργάζονται σε νοσοκομεία συμμετέχουν σε προκηρύξεις άλλων νοσοκομείων και φεύγουν από το ένα και πάνε σε άλλο νοσοκομείο.

Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι αρνούνται να δουλέψουν στα νοσοκομεία παρότι οι αμοιβές είναι καλύτερες από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται τη συμμετοχής τους ως προσωπικοί γιατροί».

Λόγω έλλειψης προσωπικού τις δευτερογενείς διακομιδές τις αναθέτουν τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά ασθενοφόρα «έναντι αδράς αμοιβής από τους αναιμικούς προϋπολογισμούς τους και κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Συνεχίζει ότι «τα νοσοκομεία της περιφέρειας μετατράπηκαν σε κέντρα διακομιδών, οι πολίτες διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα να βρουν την υγεία τους, οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις και θεραπείες μεγαλώνουν.
Τα ράντζα συνεχίζουν να υπάρχουν, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν, ο πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη αναζητώντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Ώρα μηδέν λοιπόν για τη δημόσια υγεία.
Τα προβλήματα της υγείας χρειάζονται συνολική πολιτική παρέμβαση από την κυβέρνηση».

Τι πρέπει να γίνει άμεσα

 

  • Ενεργοποίηση των επικουρικών πινάκων
    Πρωτοβουλίες για επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης και επεξεργασίας στο ΑΣΕΠ των αιτήσεων επιλογής προσωπικού.
  • Το προσωπικό που προσλαμβάνεται να είναι επί πλέον των υπηρετούντων.
    Απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα.
Όλο Υγεία

Scroll to Top