Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι το σύστημα αξιολόγησης θα οδηγήσει σε τιμωρίες γιατρών που πρωτοστατούν στην ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας.
Το μέτρο της αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας από τους πολίτες δεν πρόκειται να λύσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του ΕΣΥ. Δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα παροχών Υγείας, τις αναμονές και την ταλαιπωρία των ασθενών, την υπερεργασία των υγειονομικών και δεν φτιάχτηκε για αυτό.
Αποτελεί «άλλο ένα μέτρο πυροτέχνημα με βάση το οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να συγκαλύψει την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα νοσοκομεία η πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ», αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
ΕΙΝΑΠ: Απέτυχε το σύστημα με το «βραχιολάκι» στον «Ευαγγελισμό»
Τα ερωτήματα της ΕΙΝΑΠ
Γνωρίζει ένας ασθενής που περιμένει πάνω από 20 ώρες για αξονική στα ΤΕΠ ότι υπάρχουν 2-3 μηχανήματα στο νοσοκομείο αλλά λειτουργεί το 1, λόγω έλλειψης ακτινολόγων;
Γνωρίζουν οι υποψήφιοι ασθενείς για χειρουργείο ότι οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες γιατί παραμένει κλειστό το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Αττική λόγω έλλειψης προσωπικού;
Γνωρίζουν οι ασθενείς ότι για τις ενδοσοκομειακές λοιμώξεις στα τμήματα και στις ΜΕΘ φταίει η τραγική αναλογία 2 νοσηλευτές ανά 60 κλίνες (ενώ προβλέπεται 1 νοσηλευτής ανά 8-10 ασθενείς σύμφωνα με το ΠΔ 87/1986) και αντίστοιχα στις μονάδες 1 νοσηλευτής ανά 3-4 βαρέως πάσχοντες (ενώ προβλέπεται 1 νοσηλευτής ανά 1-2 ασθενείς);
ΕΙΝΑΠ: Η πληρότητα στις Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Αττικής κυμαίνεται από 200 έως 400%
Γνωρίζουν αλήθεια οι ασθενείς ότι υπάρχουν κρεβάτια ΜΑΦ, ΜΕΘ, Μονάδων Εμφραγμάτων στο Λεκανοπέδιο που παραμένουν τουλάχιστον από την πανδημία και έπειτα ακόμα κλειστά λόγω υποστελέχωσης του προσωπικού (κυρία νοσηλευτών και βοηθών θαλάμων κ.λπ.) και αντί η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προκηρύξουν εδώ και τώρα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, προβαίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε διορισμούς με το σταγονόμετρο και μάλιστα θέσεων με ημερομηνία λήξης;
«Ο στόχος τους είναι πιο πονηρός αφού την όποια αρνητική αξιολόγηση θα τη μεταφέρουν στις πλάτες του προσωπικού και (στην καλύτερη…) των διοικήσεων, αποποιούμενοι οποιαδήποτε ευθύνη που τους βαραίνει πολιτικά.
Από την άλλη, οποιαδήποτε θετική αξιολόγηση των ασθενών θα την καρπωθούν ως επιβράβευση της πολιτικής τους στην Υγεία και όχι προφανώς ως αποτέλεσμα της αυτοθυσίας των υγειονομικών. Μονά – ζυγά δικά τους», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.
Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας από τους πολίτες θα «αξιοποιηθεί για να «τρέξουν» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βάση τη λογική «κόστους – οφέλους», δηλαδή συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, που «αξιολογήθηκαν» πιο χαμηλά. Παράλληλα, με το επικείμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των γιατρών), είναι βέβαιο ότι το σύστημα αξιολόγησης θα οδηγήσει σε τιμωρίες, πιθανά και απολύσεις συναδέλφων που πρωτοστατούν στην ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας και των αιτιών τους που βρίσκονται ακριβώς στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση».
Η ΕΙΝΑΠ καταλήγει ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττουν κάθε μέρα την αξιολόγηση από τους ασθενείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι σε αντίξοες συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να τους κοιτάνε στην τσέπη. «Αυτή η εκτίμηση που εισπράττουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας είναι η καλύτερη ανταμοιβή της δουλειάς μας».