ΕΟΔΥ: Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων το 2023 – Παράλληλη κυκλοφορία SARS-CoV-2, γρίπης και RSV

COVID-19, SARS-CoV-2

 Ο SARS-CoV-2 κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα το 2023 σε σχέση με το 2022. Η θετικότητά του στο τέλος του έτους ξεπέρασε το 20%

Σημαντική αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις παρατηρήθηκε στη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας της COVID-19, με τον SARS-CoV-2 να κυκλοφορεί παράλληλα με τους ιούς της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, σύμφωνα με τα συνοπτικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το 2023.

Η ένταση του κύματος SARS-CoV-2 κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίθετα ο αριθμός διασωληνώσεων και θανάτων κυμάνθηκε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο

 Η διάμεση θετικότητα του SARS-CoV-2 ήταν 6%. Παρέμεινε κάτω του 10% μέχρι την εβδομάδα 31, ενώ δεν ξεπέρασε το 20% παρά μόνο κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους.

Ο εβδομαδιαίος αριθμός, νέων διασωληνώσεων και θανάτων ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το 2022, ενώ αντίθετα οι νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες ξεπέρασαν τον αντίστοιχο αριθμό του 2022. Οι σοβαρές εκβάσεις κατά κανόνα αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα (η διάμεση ηλικία των νέων διασωληνώσεων το 2023 ήταν τα 76 έτη και των θανάτων τα 85 έτη).

Το 40% ξεπέρασε η θετικότητα γρίπης

Η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα ξεπέρασε το 40% κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2023.

Ταυτοποιήθηκαν οι ιοί γρίπης τύπου Α(Η3), Α(Η1) και τύπου Β, με επικράτηση του τύπου A(H3), ενώ η γονιδιωματική ανάλυση των στελεχών δεν έδειξε παρέκκλιση από τα στελέχη του αντιγριπικού εμβολίου.

68 κρούσματα γρίπης νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (διάμεση ηλικία: 66,5 έτη), ενώ καταγράφηκαν 26 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (διάμεση ηλικία 74 έτη).

 Γριπώδεις συνδρομές και RSV

Η συχνότητα εμφάνισης γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα παρουσίασε την τυπική εποχική καμπύλη των προ-πανδημικών ετών, με πρώιμη εμφάνιση της αυξητικής της πορείας και της κορύφωσής της.

Η θετικότητα RSV στην κοινότητα, με εξαίρεση των πρώτων εβδομάδων του 2023, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (κάτω του 10%) καθ’όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χειμερινής περιόδου. Καταγράφηκε μικρή αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2023.

Όλο Υγεία

Scroll to Top