Εξαπλώνεται γρίπη και κορονοϊος – Πώς θα προφυλαχθούμε

γρίπη

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και άλλων αναπνευστικών ιώσεων.Το κύμα διασποράς είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από ένα έτος. Προβληματίζει η αντοχή του ΕΣΥ.

Καλπάζουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με κύριο οδηγό την covid-19. Ακολουθεί η γρίπη που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες έντονη δραστηριότητα, ειδικά μετά τα εορταστικά τραπέζια, ο συγκυτιακός ιός RSV και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Είναι μια απειλή αρκετών ιών που περιπλέκει πολλές λοιμώξεις, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι την πλήρη εικόνα των εορταστικών εκδηλώσεων θα την δούμε τις επόμενες ημέρες.

Η επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς το κύμα διασποράς του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από ένα έτος και οφείλεται στη μείωση της ανοσίας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών του ιού.

Τα επίπεδα covid-19 στα λύματα είναι υψηλά

Το κοκτέιλ των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι αρκετά σοβαρό, ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης. Τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα της Αττικής τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού. Η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Υπερτριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών πανελλαδικά αγγίζουν τα 50 με 100.000, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων covid.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση στα κρούσματα covid-19, κατά 20%, που θα οφείλεται και στη νέα υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1. ΟΙ επιστήμονες ανησυχούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.

Η αντοχή του ΕΣΥ θα δοκιμαστεί

Η αύξηση των κρουσμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ. Στα Επείγοντα των νοσοκομείων δημιουργείται το αδιαχώρητο και οι ουρές στα φαρμακεία για την διενέργεια test είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς σχεδόν όλοι έχουν κρούσματα στο περιβάλλον τους.
Η αύξηση που καταγράφεται στις προσελεύσεις στα νοσοκομεία αγγίζει το 40%. Αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές σε απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και οι θάνατοι. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη πάνω από 1.500 ασθενείς είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ και η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας για περιστατικά non covid του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού ΝΙΜΤΣ. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και σε όλες τις μονάδες υγείας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι και οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατά 100.

Εμβόλιο, αντιική θεραπεία, ατομικά μέτρα προστασίας 

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία των προληπτικών μέτρων με κορυφαίο τον εμβολιασμό και την αξία της έγκαιρης έναρξης αντιικής θεραπείας.
Υπογραμμίζουν ότι εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, μένετε σπίτι, κάνετε self test και αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να λάβετε αντιική θεραπεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top