Επιδημία γρίπης με βαριά συμπτώματα και αυξημένες νοσηλείες – Τι συνιστούν οι ειδικοί

γρίπης

Το υψηλό κύμα γρίπης σε συνδυασμό με άλλους αναπνευστικούς ιούς δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ και οι ειδικοί συστήνουν εμβολιασμό και αντιική θεραπεία

Έξαρση της γρίπης καταγράφεται στην κοινότητα και όπως εκτιμάται η δραστηριότητά της θα είναι η υψηλότερη της μετά-Covid εποχής. Φέτος κυκλοφορεί ο υπότυπος Α-Η1Ν1, ενώ πέρυσι κυκλοφορούσε ο υπότυπος Α-Η3.

Το 80% των περιστατικών είναι Η1 και δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά με περισσότερους ασθενείς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Έχουμε επιδημία γρίπης, η οποία παρουσιάζει πολύ κακά κλινικά στοιχεία, ανέφερε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.
Το υψηλό κύμα γρίπης οδηγεί πολλούς στα επείγοντα των νοσοκομείων και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κυκλοφορία του κορονοϊού και του RSV, η θετικότητα του οποίου είναι κοντά στο 15% με 20%, αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας και η ταλαιπωρία των ασθενών με πολύωρες αναμονές.
Οι εισαγωγές των ασθενών αυξήθηκαν κατά 30% σε απλές κλίνες. Μάλιστα φέτος παρατηρούνται και αρκετοί επικίνδυνοι συνδυασμοί, δηλαδή ασθενής να έχει μολυνθεί από Covid και γρίπη,Covid και RSV, γρίπη και RSV.

Η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι συστήνουν εμβολιασμό και μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η θετικότητα γρίπης αγγίζει το 40%

Έχουμε μία θετικότητα τώρα που αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Σύμφωνα με τον ίδιο βρισκόμαστε κοντά στο peak, το οποίο συνήθως το έχουμε όταν η θετικότητα αγγίζει το 45%-50%.
«Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης που σημαίνει ότι πάμε λίγο να κανονικοποιηθεί. Παλιότερα είχαμε το peak τον Ιανουάριο, μετά Covid το είχαμε λίγο πιο νωρίς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, μεταφέρεται λίγο πιο δεξιά, λίγο αργότερα δηλαδή», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων για γρίπη σε ΜΕΘ

Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλό τόσο για γρίπη όσο και για covid. Από τους 49 ασθενείς σε ΜΕΘ οι 2 είναι εμβολιασμένοι έναντι της γρίπης και από τους 12 ασθενείς που κατέληξαν ένας ήταν εμβολιασμένος.

Στοιχεία εμβολιασμών για γρίπη

Έχουν γίνει 2.900.000 περίπου εμβολιασμοί εκ των οποίων 1.276.763 στα φαρμακεία. Πέρυσι είχαν γίνει συνολικά 3.400.000, εμβολιασμοί. Δηλαδή περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αν προστεθεί σε αυτό το ποσοστό και το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω.

Η εμβολιαστική περίοδος διαρκεί μέχρι το Μάρτιο και ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε βέβαιος ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα κινηθεί πάνω από τα περυσινά επίπεδα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη άνοδος στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν την τεράστια σημασία του εμβολιασμού έναντι της γρίπης, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους. Να τον κάνουν άμεσα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα.

Έχουμε αποτελεσματικά όπλα όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα που σώζουν ζωές και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι ο ασθενής να απευθυνθεί στο γιατρό και ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας να πάρει άμεσα την πρώτη ημέρα το δυνατόν τα αντιικά φάρμακα, τα οποία  βελτιώσουν την κατάσταση και αποτρέπουν σοβαρές επιπλοκές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top