Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ποια είναι τα μέλη της

ανακουφιστική φροντίδα

Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία του oloygeia.gr για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Η ανάπτυξη δομών για ανακουφιστική φροντίδα εντάσσεται στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Μετά την ψήφιση του νόμου 5007/2022, τον Δεκέμβρη του 2022, για τη δημιουργία κατάλληλων υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, κάτι φαίνεται ότι αρχίζει να κινείται.

Με απόφαση του υφυπουργού υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους συγκροτείται Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, όπως είχε γράψει το oloygeia.gr στις 13 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για διεπιστημονικό συμβουλευτικό όργανο, το οποίο θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, ανάπτυξης υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, στο πλαίσιο του νέου συστήματος που έχει θεσπιστεί με νομοσχέδιο.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι:

 • Μυστακίδου Κυριακή, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με αναπληρωτή τον Καττάμη Αντώνιο, Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
 • Τσερκεζόγλου Αλίκη,Γυναικολόγος – Ογκολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», με αναπληρώτρια τη Δανά Ελένη, Παιδίατρο, Παθολόγο – Ογκολόγο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και Εφήβων, «ΜΗΤΕΡΑ».
 • Πατηράκη Ελισάβετ, Καθηγήτρια Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας – Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον Κατσαραγάκη Στυλιανό, Επίκουρο Καθηγητή Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α.
 • Γεραρδή Αλεξία, Νοσηλεύτρια Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, Υπηρεσία Κατ΄ Οίκον Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΜΕΡΙΜΝΑ», με αναπληρώτρια την Ψυχογυιού Αργύρη, Προϊσταμένη, Β΄ Παθολογική Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
 • Παπαδάτου Δανάη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια την Μπελλαλή Θάλεια, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
 • Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Φίλων Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, με αναπληρώτρια την Ιωαννίδου Χρυσούλα, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Angelman Ελλάδας, ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
 • Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), με αναπληρώτρια τη Βασιλάκη Όλγα, Βιοπαθολόγο, Εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ. στον Ι.Σ. Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).
 • Πασχάλης Θεόδωρος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Π.Υ., με αναπληρωτή τον Γούλα Σπύρο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου και Εκκαθάρισης ΔΦΥ της Διεύθυνσης Ελέγχου και Εκκαθάρισης του Ε.Ο.Π.Π.Υ.
 • Καϊτελίδου Δάφνη, Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.), με αναπληρώτρια την Παναγιώτου Ειρήνη, Παθολόγο, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
 • Πρωτόγηρος Δημήτριος, κατηγορίας ΠΕ, πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ειδίκευση «Κλινική Νοσηλευτική», με αναπληρώτρια τη Βάρσου Ελένη, του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, με ειδικότητα Πληροφορικής, οι οποίοι αμφότεροι υπηρετούν στο Γραφείο Υφυπουργού Υγείας.
 • Κυριακάκη Ειρήνη, Διευθύντρια στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας, με αναπληρωτή τον Μαστραντωνάκη Γεώργιο, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού-Οικονομικού, Προϊστάμενο του Τμήματος Οργάνωσης, Λειτουργίας και Ανάπτυξης Νοσοκομείων της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας.
 • Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η Παπαδάτου Δανάη, με Αναπληρώτρια Πρόεδρο την Τσερκεζόγλου Αλίκη.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να προσκαλούνται και να παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ειδικοί εμπειρογνώμονες, ανάλογα με το αντικείμενο της συνεδρίασης. Επίσης, συμβουλευτικό έργο θα παρέχεται από τον Δρ. Stephen Connor, Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (Worldwide Hospice Palliative Care Alliance) και την Ειδική Σύμβουλο στην Ανακουφιστική Φροντίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, Julie Ling.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύναται να συμμετέχει η Δρ. Βαθάκου Ευγενία, Νομικός με εξειδίκευση σε θέματα ανάλυσης /επίλυσης συγκρούσεων και χάραξης πολιτικής στην ανακουφιστική φροντίδα και η Φωτιάδου Ελένη, Νομικός Σύμβουλος Γραφείου Υπουργού Υγείας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η Επιτροπή δύναται να συγκροτεί, με απόφασή της, Υποεπιτροπές εκ των μελών της με συγκεκριμένο αντικείμενο και έργο. Η θητεία της Επιτροπής είναι τριετής.

Scroll to Top