Φαρμακοποιοί: Αντίθετοι με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών 137 φαρμάκων

φαρμακοποιοί

Οι Φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα σύντομα θα εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων και οι ελλείψεις θα διογκωθούν.

Μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στις 19 Ιανουαρίου σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών, μειώνοντας τη λίστα των απαγορευμένων σκευασμάτων για παράλληλες εξαγωγές, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Εκτιμά ότι σύντομα τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν και πάλι από τα ράφια των φαρμακείων και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η απόφαση του ΕΟΦ

Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, «τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου, λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.

Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές», αναφέρει ο ΠΦΣ.

ΠΦΣ: Σύντομα αυτά τα φάρμακα θα εξαφανιστούν

«Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς, θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», εκτιμά ο ΠΦΣ.

Προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, «καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top