Φυλάκιση με νομοθετική ρύθμιση σε όσους επιτίθενται στο υγειονομικό προσωπικό – Ικανοποίηση ΠΙΣ

ΠΙΣ

Νομοθετική ρύθμιση για αποφασιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των υγειονομικών συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι αναφέρει ο ΠΙΣ.

Νομοθετική ρύθμισης που αφορά στην αποτροπή φαινομένων βίας σε βάρος υγειονομικών, συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» και έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει:
« Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως.

Ικανοποίηση ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα των βιαιοπραγιών στις υπηρεσίες υγείας, καταθέτοντας επανειλημμένα υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πραγματοποιώντας καμπάνιες με ανάρτηση αφισών σε νοσοκομεία και σταθμούς του Μετρό. Ταυτόχρονα και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος στις υπηρεσίες ευθύνης τους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «ο Σύλλογος θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας από τις υπηρεσίες υγείας, ώστε γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ να μπορέσουν απερίσπαστοι ν’ ασχοληθούν με τη φροντίδα των ασθενών τους».

Όλο Υγεία

Scroll to Top