Γεωργιάδης: 15 εκατομμύρια ευρώ κόστισε στο σύστημα το φάρμακο Relyvrio που τελικά αποσύρθηκε

Γεωργιάδης

Οι γιατροί συνατογογραφούσαν ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία που «δεν δούλευε». Αυστηρούς κανόνες για τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη δύσκολη εξίσωση της καινοτομίας που στοιχίζει ακριβά και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, αναφέρθηκε από το βήμα του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου -Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πρόοδος που έχει καταγράψει η επιστήμη στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια, είναι εκπληκτική, είπε. Με τα νέα φάρμακα από κορυφαίες εταιρείες οι οποίες κατάφεραν να παράξουν θεραπείες οι οποίες είναι πραγματικά καινοτόμες, καταφέρνουν να δώσουν όχι μόνο ελπίδα στους ασθενείς, αλλά και μια πολύ καλή ποιότητα ζωής για μία σειρά ετών. «Αυτό είναι κάτι εκπληκτικό, διότι για πρώτη φορά η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε και καταπολεμούμε τον καρκίνο κι αυτό είναι κάτι υπέροχο».

Οι νέες θεραπείες είναι ακριβές και οι προϋπολογισμοί έχουν όρια

Στην πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ως Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι ο πληθυσμός γηράσκει, άρα η ανάγκη για θεραπεία είναι πιο μεγάλη. Οι νέες θεραπείες έρχονται με ταχύτητα, αλλά συνοδεύονται από υψηλό κόστος και οι κρατικοί προϋπολογισμοί είναι πάντα μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Αυτή λοιπόν είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα επί της θητείας μου και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός εξήγησε εάν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας λόγω αλόγιστης χρήσης καινοτόμων φαρμάκων κατά βάση ξεπερνούν κατά πολύ ένα μέτρο, είναι πάρα πολύ λογικό οι μεγάλες εταιρίες να αποφεύγουν να δίνουν τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα. Και άρα όταν κάποιος πράγματι χρειαστεί ένα τέτοιο φάρμακο, δεν θα μπορεί να το βρει. «Και αυτό είναι αποτυχία δική μας, 100% δική μας. Εμάς, η δική μας ευθύνη είναι όταν κάποιος ασθενής πραγματικά χρειάζεται ένα φάρμακο για να του σώσουμε τη ζωή να είμαστε σε θέση να το παρέχουμε. Δεν θα μπορέσει η ελληνική πολιτεία να λύσει αυτό το γρίφο χωρίς την εργασία των γιατρών», είπε.

Η υπόθεση του φαρμάκου Relyvrio που στοίχησε εκατομμύρια και τελικά αποσύρθηκε

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που είχε χθες στο Υπουργείο Υγείας με την Ένωση των Νευρολόγων για την υπόθεση του Relyvrio που δεν είναι ογκολογικό φάρμακο είναι φάρμακο για τη νευρομυοπάθεια.

«Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία. Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει.

Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να θεσπιστούν πολύ αυστηροί κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται.

Και ιδιαίτερα για τα ογκολογικά φάρμακα, διότι, όπως είπε, «εδώ οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως το Relyvrio, 75.000 ευρώ, αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε».

Καρκίνος: Η μεγάλη πρόκληση

«Για εμάς ο καρκίνος είναι κορυφαία προτεραιότητα όπως και για όλα τα δημόσια συστήματα υγείας. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αναμφίβολα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο εθνικό μητρώο για τον καρκίνο το οποίο είχε εξαγγείλει ως Υπουργός Υγείας το 2013. «Εντυπωσιάστηκα, ερχόμενος το 2024 αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε γίνει ακόμα. Για αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως και ήταν μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψα το 2024».

Για να γίνει, πρόσθεσε, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών. Το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας.

Σχετικά με το εθνικό σχέδιο δράσης είπε ότι είναι ολιστικό πράγμα, χρειάζεται πολλά συναρμόδια Υπουργεία και δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top